Sancar Paşa'yı mareşal yapacaktık

Güncelleme Tarihi:

Sancar Paşayı mareşal yapacaktık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2002 01:42

Uğur Dündar'ın Arena programında konuşan Necmettin Erbakan, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra dönemin Genelkurmay Başkanı Semih Sancar'a ‘‘Mareşallik’’ teklif ettiklerini, ancak Paşa'nın kabul etmediğini söyledi.

Evren'in, ‘‘Fazla toprak aldık’’ sözlerini de doğrulamayan Erbakan'a soru ve yanıtlar şöyle:

DÜNDAR Sayın Kenan Evren, pazarlık masasında geriye verebilme ihtimali düşünerek, aldığımız toprakları fazla tuttuk dediler. Siz o dönem başbakan yardımcısıydınız. Acaba Evren'in dedikleri tarihi bir gerçeği yansıtıyor mu?

ERBAKAN Hayır hayır hayır. Bunun tarihi gerçekle hiçbir alakası yoktur. Kuvvetlerimize emir verdik, gideceksiniz ve kardeşlerimizi kurtaracaksınız. Askeri kuvvetlerimiz Sayın Semih Sancar... Allah gani gani rahmet eylesin. Çok muhterem bir genelkurmay başkanımızdır. Kıbrıs Harbi'nde baştan sona kadar en büyük kahramanlıkları yapmıştır. Sizi mareşal yapalım dedik, kabul etmedi. 1 maaş ikramiye verelim dedik, kabul etmedi. Böyle muhterem bir insandır. En büyük fedakárlıkları yapmıştır. Ve çok büyük bir şekilde bu işi yönetmiştir.

PEYGAMBERİMİZİN HALASINI KURTARAMADIK

Biz azami hedef olarak da şunu gösterdik: Bilhassa ben ısrar ettim, dedim ki bak madem önümüzde fırsat var, mutlaka Larnaka'yı almalıyız. Sonradan bir pazarlık konusu olursa, icap ederse o bölgeden bazı toprakları verebiliriz. Ama bu Yeşil Hat bizim en asgari hattımızdır. Binaenaleyh askeri hattan önce hiçbir yerde duramayız. Birinci harekette, ‘‘BM harekatı durdurun’’ falan dediler, hiçbirini dinlemedik. O söylediğimiz hatta kadar geldik, hattan ileri gidilmesini söyledik. Çünkü Peygamber Efendimizin (S.A.V.) muhterem halası var. Orası Müslümanlar için mübarek bir yerdir. Burada kurtarılsın diye ısrarla Sayın Semih Sancar'a da söyledik. O da canı gönülden bunu temenni ediyordu. Buraya doğru giderlerken bizim hükümet ortağımız bize haber vermeden ‘burada durun’ dedi. Biz Larnaka'nın alınmamasına hükümet ortağı olarak iştirak etmiş değiliz. Ama ilk harekatımız Yeşil Hat idi. Madem bu Yeşil Hat'tan gelinmiştir sesimizi çıkartmadık.

DÜNDAR Peki şimdi Kıbrıs hakkında Kofi Annan'ın getirdiği öneriyi değerlendirin.

ERBAKAN Avrupa'dan gün alacağım diye bir insanın Kıbrıs'ı Yunanistan'a vermesi memlekete yapacağı en büyük kötülüktür. Bu arkadaşlarımızın hali ortada. Bir pehlivan mindere çıkarken belli olur...

DÜNDAR Bu planla masaya oturulmaz mı?

ERBAKAN Oturulmaz! Bu plan, Ada'nın Yunanistan'a verilmesidir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!