Cennet Bahçeleri Göbekli Tepe’de mi

Güncelleme Tarihi:

Cennet Bahçeleri Göbekli Tepe’de mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2009 00:00

Dünyanın en eski taş resimlerine ev sahipliği yapan Urfa’nın 13 bin yıllık Göbekli Tepe yerleşimi, İngiltere’de bir kitaba daha konu oldu.

9 Mart’ta çıkacak "Genesis Secret" (Başlangıcın Sırrı) adlı kitapta, Göbekli Tepe’nin, Adem ile Havva’nın kovulduğu Cennet Bahçeleri olup olmadığı sorusuna yanıt aranıyor.

TOM Knox’ tarafından yazılan "Genesis Secret" (Başlangıcın Sırrı) kitabına göre, tüm deliller, Göbekli Tepe’nin Tevrat’ta geçen ’Cennet Bahçeleri’ olduğuna işaret ediyor. Arkeolojik alan, bir çoban tarafından 1994’de tesadüfen bulundu. Birçok bilimci, çobanın ortaya çıkardığı alanın, dünyanın en önemli arkeolojik keşfi olduğunu savunuyor.

Keşfi duyan Urfa Müzesi yetkilileri, İstanbul’daki Alman Arkeoloji Enstitüsü’ne ulaştı. Sonuçta çobanın keşfinden birkaç hafta sonra, Alman arkeolog Klaus Schmidt, Göbekli Tepe’ye giderek kazılara başladı. Kazdıkça şaşkınlığı artan Schmidt, dikdörtgen taşlardan oluşan "T" şeklinde bir anıt ortaya çıkardı. Yapılan karbon analizlerinin ardından, bulunan taş anıtın yaklaşık olarak M.Ö. 10 bin yıllarında inşa edildiği ortaya çıktı.

Stonehenge nedir?
/images/100/0x0/55eab794f018fbb8f89234f8


Şimdi dünyadan önde gelen bilimciler ve arkeologlar, "Göbekli Tepe’de bulunan alan, Cennet Bahçeleri’nin ta kendisidir" diyorlar. Uzmanlar, "Eğer öyleyse, burası hiç şüphesiz Türkiye’nin Stonehenge’idir" diye de ekliyorlar.

Stonehenge, İngiltere’deki Salisbury düzlüğünde eskiden dinsel törenler için kullanılan ve Kelt rahiplerinden oluşan bir sınıf olan Druidlere atfedilen büyük taşlardan oluşan çembere verilen addır. Druiler’in bu taş çemberini kullanmış olması mümkünse de, başlangıcı İngiliz Adaları’ndaki Neolitik insanlara kadar uzanmaktadır.

Keskiyle yontulmuş, dik konumundaki 30 taştan (bunlardan halen 17’si ayaktadır) oluşan ve kavisli hale getirilerek dik duran taşlarin üzerine yerleştirilen kiriş taşlarını içeren ve böylelikle çember şeklinde kapı boşlukları oluşturan tek taş çemberdir. Stonehenge’in çemberi bölen ve yapının girişinden geçen ekseninin yaz dönencesindeki (21 Haziran) gündoğumuna doğru konumlandırılmış olması, buna karşılık, yakındaki İrlanda’da yaklaşık olarak aynı zamanlarda inşa edilen Newgrange anıtının kış dönencesindeki (21 Aralık) gündoğumuna yöneltilmiş olması ilginçtir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!