Davutpaşa’daki patlama hakkında gerçekler ve Güvence Hesabı

BU köşede birçok defalar, özellikle de trafik kazalarından dolayı, belki de bir gün herkesin ihtiyaç duyacağı; eski adı ile Garanti Sigortası Hesabı, şimdiki adıyla da Güvence Hesabı’ndan ve Hesabın işlevinden bahsettim.

Dolayısıyla aynı satırları tekrarlamak istemiyorum. Biliyorum ki, halk arasında artık Güvence Hesabı yavaş yavaş da olsa tanınmaya başladı. Ama kısa bir hatırlatma yapmak gerekirse; plakası tespit edilemeyen ya da trafik sigortası olmayan araçların bir kaza sırasında yayalara verecekleri bedeni zararlarda, Güvence Hesabı devreye giriyor ve tüm tedavi giderli Hesap tarafından karşılandığı gibi sakatlık durumunda sakatlık tazminatı, vefat halinde de vefat tazminatı yine Güvence Hesabı’ndan ödeniyor.

Ayrıca, Güvence Hesabı’na son yıllarda bir görev daha yüklendi. O da yanıcı, patlayıcı malzemelerin üretimi ve satışı ile uğraşan işyerlerinin yaptırmak zorunda olduğu sigortayı yaptırmayıp da; bu işyerlerinde meydana gelecek bir patlamadan dolayı kişilerin uğrayacakları bedeni zararların yine Hesap’tan karşılanması. Buna örnek olarak da Davutpaşa’daki patlamayı gösterebiliriz.

Evet, Güvence Hesabı’nın işlevlerinin bir kısmı böyle. Okuyuculardan aldığım yorumlardan anladığım kadarıyla, halka arasında -özellikle de bu Hesaba işi düşmeyenlerden-, "Gerçekten ödeniyor mu?" yönünde bir endişe hakim.

1 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI

Bu konu hakkında bilgi vermeden önce, Davutpaşa’daki patlama olayına değinmek istiyorum. Daha doğrusu bu konudaki kamuoyundaki yanlış algıyı düzeltmekte fayda görüyorum.Hatırlayacaksınız, 31 Ocak 2008’de İstanbul Davutpaşa’da maytap atölyesinde meydana gelen patlamada 22 kişi hayatını kaybetmiş ve 116 kişi de yaralanmıştı. Olayın üzerinden bir yıl geçti. Son aylarda dikkat ediyorum bu patlamada hayatını kaybedenlerin ya da yaralananların yakınları devletten hiçbir destek alamadıklarından yakınıp, zor durumda olduklarını savunuyorlar. Hatta bu konuda ’mağdurlar’ adı altında bir de dayanışma platformu oluşturmuşlar.

Şunun altını net bir şekilde çizeyim. Patlamada yararlananların ve ölenlerin yakınlarının bu olayın sorumlularından talep edecekleri maddi, manevi tazminat talepleri hakkında diyeceğim bir şey yok.

Ama bilinmeyen bir konuya da açıklık getirmek gerekiyor. Davutpaşa’daki patlama sonrasında 36 kişi Güvence Hesabı’na müracaat etti. Bunlardan 15 kişi vefat tazminatı olarak Hesap’tan 885.6 bin TL aldı. 3 kişiye de sakatlık tazminatı olarak 132.9 bin TL, 2 kişiye de tedavi giderleri için 1.6 bin TL ödendi.

Böylece Güvence Hesabı, patlamada mağdur duruma düşen 20 kişiye toplam 1 milyon TL’den fazla ödeme yaptı. Diğer müracaat edenlerin tazminat ödeme işlemleri ise halen devam ediyor. Olayın üzerinde bir yıl geçtiği ve sakatlık ile ilgili rahatsızlıklar henüz belirlendiği için de bu konuda Güvence Hesabı, yeni başvuruları bekliyor. Bu konuda daha fazla yorum yapmayacağım.

İFLAS ETMİŞ ŞİRKETLER


Şimdi gelelim diğer konuya yani, Hesabın yaptığı ödemelere. Hazır yeri gelmişken, bugüne kadar Güvence Hesabı ile ilgili fazla değinmediğim bir konuyu da gündeme getireyim. Hesabın bir özelliği de, iflas etmiş ya da zor duruma düşmüş sigorta şirketlerinden hasar alacağı olup da alamayan sigortalılara ödemeyapması. Bu şekilde olan 7 tane şirket var: Akdeniz Sigorta, Emek Sigorta, Universal Sigorta, Kapital Sigorta, EGS Sigorta ve GIC Dünya Sigorta (Eski Bayındır Sigorta).

Bu şirketlerden hasar alacağı olanlara da Güvence Hesabı bugüne kadar toplam 56.3 milyon TL ödedi. Tabi bu ödeme, Hesap’tan haberi olup da müracaat edenlere yapıldı ki, iflas eden bu şirketlerden hasar alacağı olanların yüzde 75’i şimdiye kadar müracaat etti. Daha açık bir anlatımla halen müracaat etmeyenler var. O yüzden yukarıdaki şirketlerden trafik ve kasko sigortasından doğan bir hasar alacağınız varsa Güvence Hesabı’na müracaat edebilirsiniz.

Dikkat ederseniz bir taraftan Davutpaşa’daki diğer taraftan da iflas etmiş sigorta şirketlerine yönelik ödemelerden bahsettim. Son olarak da Güvence Hesabı’nın yaptığı tüm ödemelere de değineyim. 2008 yılı sonu itibariyle Güvence Hesabı; 56.3 milyon TL’si iflas eden şirketlerden, 63.4 milyon TL’si de trafik sigortasındaki sağlık giderleri, vefat ve sakatlık tazminatlarından olmak üzere toplam 119.8 milyon TL mağdur olan kişilere ödeme yaptı.
Yazarın Tüm Yazıları