Lale Manço, ‘ihracat çöpçatanı’ oluyor

Güncelleme Tarihi:

Lale Manço, ‘ihracat çöpçatanı’ oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2001 01:29

Barış Manço'nun eşi Lale Manço krizdeki Türkiye için ihracat çöpçatanlığı yapacak. 3 kadın girişimci, 1.5 milyar nüfuslu bir coğrafyanın reexport merkezi konumundaki Dubai'ye Türk işadamları için iş ortaklığı gezileri düzenleyecek.

Dünyanın en hızlı büyüyen, turizm, ticaret ve teknoloji kentlerinden Dubai'yi Türk işadamlarına bundan böyle 3 Türk kadını da tanıtacak.

Merhum Barış Manço'nun eşi Lale Manço, Yasemin Sungur ve Delia Özden Blofield Dubai'ye mal satmak isteyen ya da bu kentten iş ortağı arayan Türk işadamları için ‘‘iş çöpçatanlığı’’ yapacak.

Dubai'de bayi, direkt alıcı, distrübütör araştırması yapacak şirket, İstanbul ve Dubai'de iki taraf adına ön görüşmeleri yürütecek. Ürünlerin pazarlanması, tanıtımı ve promosyonlarının hazırlanması, uygun ürünlerin belirlenmesi gibi teknik konularda da hizmet verecek şirket, ayrıca pazar araştırması da yapacak. Şirket bu hazırlıklardan sonra özel paket program turla iki tarafı Dubai'de buluşturacak ve hukuki yapılanma için gerekli girişimler başlayacak.

BU İŞE ÇOK İNANDIM

Lale Manço, işin Türkiye bölümünde proje danışmanı olarak çalışacağını belirterek, ‘‘Bize gelen taleplerin bir filtreden geçmesi gerekiyor. Bu aşamada ben şirketlerle ilişkilerde rol alıyorum. Bu işe çok inanıyorum ve bu yüzden çok ilgimi çekiyor’’ dedi. Dubai'ye birçok defa gittiğini ve bu kentteki potansiyeli çok iyi incelediğini anlatan Manço, bu potansiyelden Türk girişimcilerin de yararlanması gerektiğini söyledi. Manço Dubai'nin ayrıca turizm, uluslararası ticaret ve yüksek teknoloji yatırımları ile geldiği nokta ile Türkiye için çok iyi bir örnek olduğunu vurguladı. Lale Manço şunları söyledi:

‘‘Bu iş benim için farklı bir deneyim. Çünkü daha önce hep sanat ve tv prodüksonları ile uğraştık. İşimiz de o yönde oldu. Farklı bir iş olarak sadece Clup Manço'yu denemiştik. Ancak turizmin en kötü yılında o işe giriştiğimiz için de başarılı olamadık. Şu anda ağırlıklı olarak Barış Manço Kültür ve Sanat Vakfı kurmak için uğraşıyorum. Bu konuya yoğunlaşmak zorundayım. Ama bir taraftan da çocuklarımın geleceğini düşünüp başka işlerde yapmak zorundayım. Zaten belirli bir noktaya ulaştıktan sonra şirketlerimi çocuklarıma devredeceğim. Ben kurulacak vakıf ile ilgileneceğim.’’

SEÇİCİ OLMAK ZORUNDAYIZ

İş arkadaşları Yasemin Sungur ile Delia Özden Blofield ise amaçlarının kriz sürecinde Türk ihracatçısına yeni çıkış kapıları aralamak olduğunu söyledi. Yasemin Sungur bunu yaparken seçici davranacaklarını belirterek, ‘‘Şirketlere duabi ekseninde iş-ticaret ortaklığı oluştururken çok seçici olacağız. Çünkü bu pazara kaliteli üreten ve dürüst çalışan firmalarımızı yönlendirmek çok önemli. Türk firmalarını böyle büyük bir pazara sunacaksak buna dikkat etmek zorundayız’’ dedi. Projenin Dubai ayağını oluşturan ve bu şehirde yaşayan Delia Özden Blofield de halen Dubai'de iş yapan ve bunu başarışla sürdüren Türk şirketleri bulundğunu ancak bazı şirketlerin Türkiye imajını kötü etkileyebilecek yollara yöneldiğini anlattı.

HANGİ İŞLER CAZİP?

Dubai hem gelişmiş hem de gelişen pazarlara reexport imkanı sağladığı için her türlü tüketim malının yanısıra lüks tüketim malları da ihraç edilebilir. Turizm ve alışveriş sektörü çok geliştiği için Türk mağaza zincirleri, restaurant zincirleri, mücevher markaları doğrudan şubeler açabilirler.

Hedef 1 milyar dolar

Türkiye-Dubai dış ticaret hacmi halen 400 milyon dolar seviyesinde. Dış Ticaret Müstaşarlığı şyetkililerine göre Türkiye ve Dubai kısa sürede bu ticaret hacmini 1 milyar dolara yükseltebilir. Çünkü Birleşik Arap Emirlikleri yılda 27 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Ülkeye sadece BAE'nin ihtiyacı ürünler değil dünyanın her yerine satılabilecek mallar ithal ediliyor.

Sadece kaçamak merkezi değil

Dubai Türkiye'de en çok da Pınar Eliçe ile Çetin Çapan'ın, Ebru Destan ile Selim Kosif'in, 7 yıldızlı Yelken (Burj el Arap) Otel'de aşk kaçamağı yaptığı yolundaki haberlerle meşhur oldu. Ancak, dünyada daha çok, turizm ve teknoloji yatırımları ile duyuruyor. Dubai'de palmiye biçiminde iki dev ada inşa ediliyor. Jumeriah ve Jebel Ali kıyıları açığında kurulacak yapay adaların her birinde 40 otel, çoğu yabancılara satılacak binden fazla villa, su eğlence parkları, yat limanları ve alışveriş merkezleri bulunacak

Ülkede elektronik devlet, internet şehri projeleri devam ediyor. Amaç batının zengin ülkeleri gibi digital devrimi tamamlamak. Bu amaçla Microsoft, IBM, Oracle, Ericsson, Nokia ve Nortell ile ortak çalışma yürütülüyor. İlk etapta 200 milyon dolarlık bir harcama ile Dubai Serbest Şehri internet ortamına taşındı.

Dubai'de yüzde 4'lük gümrük vergisi dışında hiçbir vergi de alınmıyor. Bu uygulama Dubai'yi Japonya, Singapur ve Tayvan'dan daha ucuz konuma getiriyor. Ruslar da Dubai'yi keşfetti. Alışveriş merkezleri 24 saat açık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!