Davutpaşa'daki patlamanın üzerinden 1 yıl geçti

Güncelleme Tarihi:

Davutpaşadaki patlamanın üzerinden 1 yıl geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2009 11:50

Zeytinburnu Davutpaşa'da 31 Ocak 2008'de bir iş merkezinde meydana gelen patlamanın üzerinden 1 yıl geçti. Patlamada hayatını kaybedenlerden biri olan Semra Bakkal'ın ailesi, olayda sorumluluğu bulunanların cezalandırılmasını istiyor.

Haberin Devamı

Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi üzerindeki iş merkezinde 31 Ocak 2008'de büyük bir patlama meydana geldi. Patlama, 21 kişinin ölümüne 116 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Patlamada 36 yaşındaki Semra Bakkal da hayatını kaybetti. Kızını kaybeden Nigar Bakkal, aradan geçen 1 yılda yaşadıklarını anlattı.


Kızının, patlamadan yaklaşık 2 ay önce çalışmaya başladığını belirten Bakkal, olayın yaşandığı gün televizyonlardan haberleri dinlediklerini, kızının da bölgedeki bir iş yerinde çalıştığını, ancak iş yerinin ismini bilmedikleri için ilk etapta şüphelenmediklerini söyledi.

Bakkal, ancak akşama kadar kızından haber alamamaları ve torununun patlamanın annesinin bulunduğu iş yerinde olduğunu öğrenmesi üzerine bölgeye
gittiklerini dile getirerek, sabaha kadar kızını aradıklarını, ancak bulamadıklarını, ardından gittikleri Adli Tıp Kurumu'nda kızının cesedine ulaştıklarını kaydetti.
İtfaiye ekiplerinden aldıkları bilgiye göre kızının patlamanın ilk olduğu anda yaralandığını, nabzının halen attığını, ancak ekiplerin yardımıyla hastaneye kaldırıldığı sırada öldüğünü öğrendiklerini belirten Bakkal, kızının “panik atak” olduğunu bildirdi.

ESKİ EŞİYLE NİKAH TAZELEYECEKTİ

Nigar Bakkal, alacağı maaşla alışveriş yapacağını ifade ederek, “Kızım ölmeseydi ayrıldığı eşiyle 7 Şubat'ta cezaevinde tekrar resmi nikah kıyacaktı” dedi.
Olaydan sonra bile kızının maaşını alamadıklarını ileri süren Bakkal, kızının sigortasız çalıştığını ileri sürdü.

Haberin Devamı


Bakkal, olaydan sonra hayatını kaybeden aileler olarak davacı olduklarını hatırlatarak, bulundukları evin kira olduğunu, eşinin vefat ettiğini, torunları ve çocuklarıyla birlikte yaşadıklarını, ev sahibinin de kendilerini çıkarmak istediğini söyledi.


Patlamadan sonra Beylikdüzü Belediye Başkanının kendilerine ev vaadi sözü verdiğini öne süren Nigar Bakkal, “Ancak bu söz yerine getirilmedi. Ev sahibimiz de televizyonlarda bu sözü duyduktan sonra bizi evde çıkarmak için daha çok üzerimize geldi” iddiasında bulundu.

ÇOCUKLARININ BEKLENTİSİ

Bakkal, patlamadan sonra bölgede yapılan incelemede çok sayıda kaçak işçinin çalıştırıldığının belirlendiğini anımsatarak, şunları kaydetti:
“Olaydan birkaç ay geçtikten sonra devlet unuttu. Çok kırgınım. Davanın açılmasını bile beklemiyorduk. Davutpaşa unutuldu. Orada çalışan insanlar, sosyal güvencesi olmayan kaçak işçiler bile unutuldu. Kızımdan geriye kalan hiçbir şey yok. Kendi oturduğu ev bile yıkıldı. Kızımla beraber sanki her şey gitti. Resimler dışında... Devletten suçluların ortaya çıkmasını istiyoruz. Biz bu acıyı yaşadık. Bizim yaşadığımız bu acıyı başka aileler yaşamasın istiyoruz. Kızımı babasının üzerine defnettim. Tabutunun üzerine gelinliğini attım.
Halen inanamıyorum. Kızımın bir telefon hattı vardı. Torunlarım, çocuklarım telefonu arayarak telesekretere mesaj bırakıyor halen. Belki kızım telefonu açar diye. Torunlarım anneleri çıkıp gelecek diye uzun süre bekledi. Torunlarım, annelerinin öldüğünü Adli Tıp raporunu okuyarak inandılar. Bizim canımız yandı, başkalarının ki yanmasın. Bir an önce dava açılsın.”

Haberin Devamı


Semra Bakkal'ın ilköğretim 8. sınıfa giden 14 yaşındaki kızı Ebru Günalan da suçluların bulunmasını ve babasının cezaevinden çıkarılmasını istedi.

OLAYIN HUKUKİ BOYUTU

Patlamada hayatını kaybedenlerin avukatlarından Kamil Kirman da olayın ardından patlamada hayatını kaybeden 21 kişinin ailesinin şikayetçi olduğunu ve hukuki sürecin başlatıldığını anımsattı.


Tazminat taleplerini içeren idari davaların Bölge İdare Mahkemesinde, İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve BEDAŞ hakkında açıldığını ve dosya üzerinden halen devam ettiğini kaydeden Kirman, kamu davasını içeren ceza boyutunun soruşturma safhasının Bakırköy Cumhuriyet Savcılığınca yürütüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Kirman, ceza boyutunda usul işlemlerinin tamamlandığını, dosyaların esas yönünden incelemesinin yapılacağını, bunun da yaklaşık 6 ay sürmesinin beklendiğini ifade ederek, bu kapsamda ilgili taraflara tebligat gönderileceğini, delillerin toplanacağını söyledi.
Kamil Kirman, bu nedenle ceza davasının halen açılamadığını vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!