Üst kurullar A’dan Z’ye denetlenecek

Güncelleme Tarihi:

Üst kurullar A’dan Z’ye denetlenecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2009 18:26

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), 3-4 yıldır denetlenmeyen üst kurullarda yeniden denetime başlıyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla harekete geçen Kurul, 2009 yılında hem 8 üst kurulun denetimini yapacak hem de ‘kamuya yararlı dernek statüsüyle ilgili iş ve işlemleri de denetlenecek.

Hürriyet.com.tr’nin edindiği bilgiye göre,  DDK Cumhurbaşkanı’nın talimatını kendi içinde değerlendirip; hangi kurumun hangi elemanlarınca denetleneceğine karar verecek. Kapsamlı bir denetim çalışması olacağı için DDK, sadece kendi denetim elemanlarını değil; ilgili kurumlardan uzman, müfettiş, denetim elemanı takviyesi de alacak.

Aysel ALP YAZIYOR

İnceleme tamamlanıp raporlaştırılacak. Raporlar DDK’ye sunulup son şekli verildikten
sonra Cumhurbaşkanı’na arz edilecek. Cumhurbaşkanı gereğinin yapılması üzerine ilgili
kurumlara, Başbakanlığa ve suç unsuru tespit edilen durumlarda ise ilgili savcılıklara
raporları gönderecek. 

Tüm eylemler denetlenecek!

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre; DDK müfettişleri, kurumlar ve yöneticileriyle ilgili daha önce kamuoyuna yansımış, kamuoyunca tartışılmış olayları da denetleyebilecekler. Kurumlar ve yöneticilerin tüm eylem ve işlemleri denetime konu olabilecek. Bir yetkili, “Bir kurum denetime alındığı zaman kurumun faaliyetiyle, işlemleriyle ilgili konuların tamamına bakılır ve gereği yapılır. Özellikle şu konulara bakılacak diye bir durum yok. 8 üst kurulun tamamını kapsıyor bu denetim. Çünkü üst kurulları DDK’den başka denetleyen bir yapı yokb Sayıştay sadece harcamalarına yönelik, sınırlı denetim yapıyor. Dolayısıyla kimsenin yetkisi olmadığı için DDK de denetlemezse tamamen denetimsiz kalacaklar. Bazıları 2002, bazıları 2003 bazıları da 2004 denetim döneminde denetlenmişler. Ama çoğunluğu son 3-4 yıldır denetim geçirmemiş. Denetlenmeyen dönemlerle ilgili denetim yapıp, kamu görevi yerine getirilmişy olacak” dedi.

2009 sonunda bitecek!
Kamuoyuna yansıyan olayların da gündeme geleceği denetim çalışmaları tüm üst kurullar için 2009 yılı sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı DDK’ye verdiği talimatta ‘Kamuya yararlı dernek statüsünün’ de irdelenmesini istedi. Ayrıca kamuya yararlı derneklerle ilgili olarak yürütülen iş ve işlemlerin değerlendirilmesine yönelik inceleme ve araştırma yapılması talimatını verdi. ‘Kamuya yararlı dernek’ statüsü nihai olarak Bakanlar Kurulu kararı ile veriliyor. Deniz Feneri Derneği, 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘kamuya yararlı dernek’ statüsü kazanmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!