Kredi kartı hacminde yüzde 21 artış bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

Kredi kartı hacminde yüzde 21 artış bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 15:52

BKM 2008 yılı sonu itibariyle 44.5 milyonu kredi kartı, 60.5 milyonu da banka kartı olmak üzere Türkiye’de toplam kart sayısının 105 milyon adete ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) 2008 yılı sonu itibariyle 44.5 milyonu kredi kartı, 60.5 milyonu da banka kartı olmak üzere Türkiye’de toplam kart sayısının 105 milyon adete ulaştığını açıkladı. Ciro olarak kredi kartı ile yapılan işlem hacmi toplamı da yüzde 31’lik artışla 185 milyar YTL’ye çıkarken, Türkiye bu rakamla Avrupa’nın yüzde 9’luk artış oranının çok üstünde bir performans gerçekleştirmiş oldu.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, kredi kartı sayısında İngiltere, Fransa ve İspanya’nın ardından Türkiye’nin Avrupa’nın dördüncü büyük ülkesi haline geldiğini, banka kartlarında ise Avrupa’nın üçüncü büyük pazarı olduğunu söyledi. Özinal “ Türkiye 2008 yılında kartlı ödeme sistemlerinde verimli ve beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleştirdi. Hedefimiz yakın bir gelecekte kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa’nın en büyük pazarı olmak” dedi.

BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kaplan ve BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal’ın Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerinin 2008 yılını değerlendirmek üzere birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında verilen bilgiye göre, geçen yıl kredi kartı sayısı Avrupa’da yüzde 9 artarken, Türkiye’de yüzde 19 büyüme gösterdi. Banka kartı sayısındaki artış ise Avrupa’da yüzde 6’da kalırken Türkiye’de bu oran yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

“KREDİ KARTLARINDA FELAKET SENARYOSU YAZACAK BİR DURUM YOK”

BKM Yönetim Kurulu Başkanı Kaplan, kredi kartları sektöründe, ekonomik durgunluk ve kriz koşullarına rağmen felaket senaryosu yazmayı gerektiren bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, şöyle dedi:
“Kredi kartlarında sorunlu olanların adedinin toplam içindeki payı 2008 sonunda yüzde 4.3 düzeyinde. Ciro içindeki payı da yüzde 6-7 düzeyinde. 2009’da belki durgunluğa bağlı olarak bu oranlarda kısmi bir yükselme olabilir. Ancak yüzde 10 gibi ya da tehlike sınırı anlamında bir orana çıkması söz konusu değildir. Ocak 2007’ye de Ocak 2008’e göre de daha iyi durumdayız. Biz tüketicilere bilinçli kart kullanımını ve her zaman harcamalarını bütçelerine uygunluk içinde temkinli olarak yapmalarını öneriyoruz”

Hakan Kaplan, kredi kartlarının durgunluk ortamında da yarattığı faizsiz kredilendirme yoluyla tüketiciler için kurtarıcı bir rol üstlendiğini, ekonomiye ciddi katkı yarattığını, işsizlikle ve kayıt dışı mücadelede önemli bir araç olduğunu ve vergi gelirlerini arttırıcı bir misyonu bulunduğunu vurguladı. Kaplan, “ 2009 yılında kredi kartı cirosunda yüzde 20-21 civarında bir artış bekliyoruz. Cironun da 221 milyar TL düzeyine çıkacağını öngörüyoruz. Bu rakamlar üye bankalardan gelen rakamların bir ortalaması olarak belirlenmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

“PAZAR NORMAL SEYRİNDE GELİŞTİ”

2008 yılına ilişkin sonuçları kapsamlı olarak açıklayan BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, geçen yıl en yüksek harcamanın Temmuz ayında gerçekleştiğini belirterek, “Küresel krizin etkilerinin hissedilmeye başlandığı Ağustos ayı ve sonrasındaki aylarda hafif dalgalanmalar yaşanmışsa da, kredi kartı harcamalarında normal seyrinin dışında, belirgin bir düşüş veya yükseliş yaşanmamıştır” dedi. Özinal, AB üyesi 15 ülkenin kartlı ödeme sistemlerinde Türkiye’nin yarattığı cironun payının yüzde 9 olduğunu bildirdi.

Banka kartlarının sadece nakit çekim aracı olarak kullanılma yönündeki eğilimin devam etmesine karşın 2008 yılında banka kartlarının alışverişlerde kullanılma oranının da yüzde 48 gibi önemli bir yükseliş gösterdiğini söyleyen Özinal, işlem hacminin 3.4 milyar TL’ye ulaştığını belirtti.

Haberin Devamı

"POS’UN ARDINDAN ATM’DE DE AVRUPA NIN EN BÜYÜK PAZARI OLABİLİRİZ”

Türk kartlı ödeme pazarının 2008’de yüzde 17 büyüme gösterdiğini, ATM sayısının 22 bin adede ulaştığını ve Avrupa’da bu artışın yüzde 9 olduğunu kaydeden Özinal “ Gelecek 2-3 yıl içinde bu sayılar 35-40 bine ulaşacaktır. Bu artışla Avrupa’nın en fazla ATM’si olan ülkesi haline geliriz. Bankaların yanı sıra bağımsız ATM şirketleri de Türkiye’ye geliyor. ATM’lerin Türkiye çapında yaygınlığında çok önemli bir mesafe kat edildi” diye konuştu. Özinal, yüzde 12 büyüme gösteren ve toplam adedi 1 milyon 630 bine ulaşan POS makinası sayısıyla da Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük pazarı olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

KREDİ KARTI HARCAMALARI EN ÇOK MARKETLERDE-

BKM Genel Müdürü Özinal’ın verdiği bilgiye göre 2008 yılında kartların en yoğun olarak kullanıldığı sektör toplam yüzde 15,56’lık pay ile marketler olurken, marketlerde yıl içinde toplam 30 Milyar TL tutarında harcama gerçekleşti.
Marketleri yüzde 15,50 ile akaryakıt ve yüzde 8,10 ile telekom sektörleri izledi.

Bir önceki yıla göre en çok büyüme kaydeden sektör ise yüzde 66 ile hizmet sektörü oldu. Özinal, tüketicilerin perakende harcamalarının yüzde 70’lik kısmının kartlı ödeme sistemleri aracılığı ile gerçekleştiğini söyledi. Yabancı turistlerin kredi kartı kullanımı yoluyla Türkiye’ye gelen döviz miktarı ise 3.5 milyar dolar oldu.

Haberin Devamı

SORUNLU KREDİ KARTLARINDA TÜRKİYE AVRUPA VE ABD’DEN İYİ

BKM Genel Müdürü, 2007 yılında Chip&PIN geçişinin tamamlanması sonrasında kredi kartı sahtecilik giderlerinin oranı hızla azalmaya başladığını ve 2008 sonu itibariyle toplam sahtecilik giderlerinde yüzde 80 düzeyinde düşüş sağlandığını aktararak şu bilgileri verdi :
“2008 yılında sorunlu kredi kartı müşteri adedi 430 bin civarında artmış olup, toplam kredi kartı müşterileri içindeki payı yüzde 4.3 olarak gerçekleşti.2008 yılında sorunlu kredi adetlerindeki artış, bir önceki yıl gerçekleşen artışla aynı seviyelerdedir ve bu rakamlar küresel kriz etkisinin düşünüldüğünden daha düşük olduğunu gösteriyor.Aynı oran, Avrupa ülkelerinde yüzde 8, ABD’de ise yüzde 9.5 seviyesindedir. 2009 yılında da sorunlu kredilerin, pazarın büyüme seviyesinde bir artış göstereceği beklenmektedir.”

Özinal 2009 yılında temassız ve ön ödemeli ürünlerin yaygılaşacağını, 2008 sonu rakamlarıyla e-ticarette kredi kartı kullanımının yüzde 4-5’ler düzeyinde olduğunu ve e-ticarette gelişen güvenlik önlemleri paralelinde işlem hacim ve adetlerinin de artacağını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!