Puroda ne kadar nikotin var?

Son aylarda okuyucularımdan çok sık aldığım bir e-posta benim en favori purolarım hakkında. Bu soruya bir son vermek için bu hafta yanıtlıyorum.

Son birkaç aydır büyük bir keyifle içtiğim purolar; La Tradicion Perdomo Reserve Maduro Belicoso, CAO Brazilia Samba, CAO L'Anniversaire Cameroon Churchill ve Carlos Torano Signature Collection Robusto.

Puro tütün yaprağında bulunan nikotin miktarı hakkında beni aydınlatır mısınız?

-Ben meslekten profesyonel olmayıp sadece deneyimli ve meraklı bir puro sever olduğumdan tütün yaprağının kimyası ve neden nikotin içerdiği hakkında size bilimsel bir yanıt veremem. Ancak yapılan araştırmalar sonucu ham puro tütünü yaprağındaki toplam nikotin miktarının sadece ve sadece yüzde 1 olduğunu biliyoruz. Bu miktar, yaprağın fermantasyon prosesindeki süre ve sayıya göre de yüzde 10 ile yüzde 90 arasında azalmaktadır. Demek ki puro tütünü, sigara ve pipoya kıyasla hemen hemen yok denecek kadar nikotin içermektedir. Yukarıdaki anlattıklarıma ilaveten kullanılan tohumun soyu, ekildiği toprağın komposizyonu, mineral içeriği, mikroiklimi vb. gibi ekolojik şartlarda tütün yaprağının kalitesi ile içereceği izole alkaloid nikotin miktarına direkt etkide bulunacaktır. Puro tütününe gelince; bitki büyüdükçe en güçlü nikotin konsantrasyonunun doruk noktası dördüncü seferde kopartılan yapraklarda olmak üzere üçüncü- beşinci toplamalardadır (Tütün yaprakları, her hasat döneminde bitkiden ortalama beş kez ve de belirli bir sırayla elle kopartılarak toplanırlar). Habano diye tanımlanan Küba tohumundan yetiştirilen yapraklar arasında en yüksek nikotin oranı Küba'dan çıkar. Dominik Cumhuriyeti, Nikaragua ve Honduras'da yetiştirilen habanoslar, Küba 'criollo ve corojo' yapraklarından oldukça az güçlü olmalarına rağmen, çoğu purosever için yine de serttirler. 'olor' ve 'morron' gibi diğer tütün soylarıyla çok iyi harmanlanırlar. 'olor' habanos'dan daha az güçlü olan bir yerli Dominik tohum soyudur. 'morron' ise içerdiği nikotin miktarı bakımından 'habano ve olor' dan daha hafiftir.

(devamı var)
Yazarın Tüm Yazıları