Avrupa'ya Türk dersi

Güncelleme Tarihi:

Avrupaya Türk dersi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 00:00

Ay yıldızlı ekibimiz, İsviçre ile Avusturya’nın ortaklaşa düzenlediği Avrupa Futbol Şampiyonası’nda inanılmaz maçlar çıkararak yarı final oynama başarısını gösterdi. F.Bahçe ise devleri geride bırakıp son 8 takım arasına kalmayı başardı.

TÜRK futbolu, 2008’de Avrupa’ya damgasını vurdu. A Milli Futbol Takımımız, 2002’deki dünya üçüncülüğünün ardından, Euro 2008’de de aynı başarıyı tekrarlayarak bu kez Avrupa’yı titretirken, Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde tarihi bir başarıya imza atarak Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde yarı finalin kapısından döndü.

İsviçre ile Avusturya’nın ortaklaşa düzenledikleri 13. Avrupa Futbol Şampiyonası’na tarihinde üçüncü kez katılan Türkiye, grupta Portekiz’e 2-0 yenildikten sonra futbol mucizelerine imza atıp son dakika golleriyle önce İsviçre’yi 2-1, ardından Çek Cumhuriyeti’ni 3-2 yenerek 6 puanla ikinci olup çeyrek finale çıktı. Bu turda Hırvatistan’ı normal süre ve uzatma dakikalarının 1-1 bittiği maçta penaltı atışları sonucu 3-1 yenerek tarihinde ilk kez yarı finale yükselen A Milli Takımımız, Almanya’ya 3-2 yenilerek finalin kapısından döndü.

Siyasete damga vuran maç

Ay yıldızlılarımız, 19. Dünya Kupası Avrupa Elemeleri’ne Erivan’da Ermenistan’ı 2-0 yenerek başladı. Bu maç, 2008’e damgasını vurdu. Ay yıldızlılarımız ilk kez karşılaştığı rakibini Tuncay ve Semih’in golleriyle yenerken, bu maçta futboldan çok siyaset konuşuldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de izlediği bu maçla politik platformda iki ülke dünyaya güzel mesajlar verdi

17. Avrupa Ümitler Futbol Şampiyonası Play-Off baraj mücadelesinde Türkiye, Belarus’a 1-0 ve 0-2’lik skorlarla elendi ve finallere kalamadı.

Fenerbahçe’den tarihi başarı

2008’de takımlar düzeyindeki en büyük başarıyı Fenerbahçe ile elde ettik. Sarı lacivertliler, Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde, 2. turda İspanya temsilcisi FC Sevilla’yı eleyerek tarihinde ilk kez çeyrek finale yükseldi. Bu turda ünlü İngiliz ekibi FC Chelsea’ye 2-1 ve 0-2’lik skorlarla elenmekten kurtulamadı.

2008-2009 sezonunda UEFA Kupası 1. turunda Kayserispor ve Beşiktaş elenirlerken, Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde ön elemeleri geçen Fenerbahçe, grup maçlarında 2 beraberlik, 4 yenilgi ve 2 puanla dördüncü sırada yer alıp bu sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi’ne erken veda etti. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nin 3. ön eleme turunu geçemeyen Galatasaray ise UEFA Kupası’nda 3 galibiyet, 1 yenilgi ile 9 puan toplayarak 3. tura geçmeyi başardı.

Futbolun Aslan kralları

Süper Lig’de 2007-2008 sezonunun şampiyonu, 79 puanla Galatasaray oldu. 17. şampiyonluğunu kazanan G.Saray’ı, 73’er puan ve averajla Fenerbahçe, Beşiktaş ve Sivasspor izledi. Son 3 sırada kalan Vestel Manisaspor, Çaykur Rizespor ve Kasımpaşa’nın veda ettikleri ligde gol krallığını ise Fenerbahçeli Semih Şentürk, 17 golle elde etti.

46. Fortis Türkiye Kupası’nı, Bursa’daki finalde normal süre ve uzatmaları golsüz eşitlikle sona eren mücadelede, Gençlerbirliği’ni penaltı atışları sonucu 11-10 yenen Kayserispor ilk kez kazandı.

3. TFF Süper Kupa’yı, Almanya’nın Duisburg kentindeki maçta, Fortis Türkiye Kupası sahibi Kayserispor’u Kewell ve Nonda’nın golleriyle 2-1 yenen Galatasaray ilk kez kazandı.

Bodrum’da 5 Temmuz’da geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden Hasan Doğan’ın yerine Futbol Federasyonu Başkanlığı’na federasyon başkanvekili Mahmut Özgener seçildi.

Madalya düştü rekor patladı

2007’de 1805 madalya kazanmıştık, 2008’de bu sayı 1291’e indi. Bir yıl önce 93 rekor kıran sporcularımız 2008’de bu sayıyı 161’e yükseltti.

TÜRK sporunda 2008 yılı beklentilerin çok gerisinde kaldı. 15 madalya umudu ile başlayan Pekin Olimpiyat serüveni tam bir hayal kırıklığı ile son buldu. Türkiye, 12 dalda 68 sporcu ile mücadele ettiği Pekin’de 1 altın, 4 gümüş, 3 bronz madalya ile 37. sırayı aldı.

Güreşte Ramazan Şahin’in tek altın madalyası tesellimiz olurken, Elvan Abeylegesse 5 bin ve 10 bin metrelerde iki gümüş madalya ile bir olimpiyatta iki madalya alan ilk Türk, bu branşta madalya kazanan ilk Türk bayan atlet olarak tarihe geçti. Tekvandoda Azize Tanrıkulu gümüşe vurdu, halterde Sibel Özkan gümüşü omuzladı. Güreşte Nazmi Avluca’nın kündeleri bronz getirdi, tekvandoda Servet Tazegül’ün tekmelerinden bronz çıktı. Ringden Yakup Kılıç’ın eldivenleri bronza vurdu.

Pekin’deki Paralimpik Oyunları’nda okçulukta bayanlar olimpik yayda Gizem Girişmen altın kızımız, masa tenisinde tek bayanlarda Neslihan Kavas’ın bronz madalyası mutluluğumuz oldu.

2008, madalya sayımızın düştüğü, rekorların patladığı bir yıl olarak geride kaldı. 2007’de 1805 olan madalya hazinemiz, 2008’de 514 düşerek 1291’e indi. Sporcularımız uluslararası şampiyona ve turnuvalarda 378 altın, 342 gümüş, 571 bronz madalya kazandılar. En çok madalya kazanan sporumuz 68 altın, 56 gümüş, 130 bronz olmak üzere 254 madalya ile güreş oldu.

Geçen sezon atletizm, halter ve yüzme dallarında toplam 93 rekor kıran sporcularımız, 2008’de bu sayıyı, 157’si Türkiye, 3’ü Avrupa, 1’i Balkan olmak üzere, toplam 161’e yükseltti. Elvan Olimpiyattta 10 bin metrede 29.56.34 ile Avrupa, Balkan ve Türkiye rekorlarının sahibi olurken, halterde Şaziye Okur ile İsmet Algül Yıldızlar Avrupa rekorlarını kırdılar. Atletizmde 1 Avrupa, 1 Balkan, 71 Türkiye, yüzmede 76 Türkiye rekoru, halterde 2 Avrupa Yıldızlar, 10 Türkiye rekoru kırıldı.

Atletizm Federasyonu Ceza Kurulu, 2. kez doping yaptığı belirlenen Avrupa Şampiyonu ve Dünya ikincisi milli atlet Süreyya Ayhan Kop’a ömür boyu men cezası verdi. TMOK Yönetim Kurulu Üyesi, Uluslararası Okçuluk Federasyonu (FITA) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, IOC üyeleiğine seçilen altıncı Türk spor adamı oldu. Hayırsever Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu eski milli güreşçimiz Gazanfer Bilge, İstanbul’da 85 yaşında yaşama gözlerini kapadı.

Filede yüzümüzü Vakıfbank Güneş Sigorta ile Genç Bayan Milli Takımımız güldürdü. V.Güneş Sigorta, Bursa’da yapılan Bayanlar Avrupa Çalenç Kupası finalinde İtalya’dan Infoplus Minetti Imola’yı 3-2 yenerek, bu kupada ilk, tarihinde de ikinci kez Avrupa Kupası şampiyonluğunu kazandı. Genç Bayan Milli Takımımız, İtalya’daki Avrupa şampiyonası finallerini 5 galibiyet, 2 yenilgi ile Sırbistan’ı 3-1 yenerek üçüncü tamamladı. Bursa’da Avrupa Erkekler Dörtlü finalinde Milli Takımımız Almanya’yı 3-2 yenerek üçüncü oldu.

Basketolda Bayan e Erkek Milli Takımlarımız, Avrupa Şampiyonası elemelerinden çıkıp finallerde mücadele etme hakkını kazandılar. Erkek takımımız, gruptaki mücadelesini 6 galibiyet ve 12 puanla yenilgisiz ilk sırada tamamlayarak finallere kaldı. Bayanlarımız ise grupta 7 galibiyet, 1 yenilgi, 15 puan ve averajla Polonya’nın önünde ilk sırada bitirerek finallerde mücadele etmeye hak kazandı.

ENGEL TANIMADILAR GURURUMUZ OLDULAR

ONLAR, engelli dünyalarında engel tanımadılar, adlarını tarihin sayfasına altın harflerle yazdırdılar. Kimi bedensel, kimi zihinsel, kimi işitme, kimi de görme engelliydi. Ancak yüreklerdeki yaşam ve kazanma azmi ile o engelleri bir bir aşıp kürsülere çıktılar.
/images/100/0x0/55ea28f1f018fbb8f86ee48d

G.Saray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, 2008’in en başarılı takımıydı. Yıl içersinde iki kez tarih yazan sarı kırmızılılar, Madrid’de Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olup bir ilke imza atarken, Japonya’da temsil ettiği Avrupa kıtasını dünyanın zirvesine taşıdı ve Kıtalararası Şampiyon olarak adından bir kez daha söz ettirdi.

Antalya’daki 2.Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası’nda milli takımımız, averajla Avrupa ikincisi olup göğsümüzü kabarttı.

Yunanistan’da yapılan 1.Dünya İşitme Engelliler Futbol Şampiyonası’nda takımımız finalde Almanya’ya penaltı atışları sonucunda 5-3 yenilerek ikinci olarak büyük bir başarıya imza attı.

Görme Engelliler Federasyonu ana branşı olan golbolde tarihinde ilk kez katıldığı C Grubu’nda Avrupa Şampiyonu oldu.

Zihinsel Engelliler Federasyonu, 2008 yılında gerek katıldıkları şampiyona ve gerekse yurt düzeyinde yaptıkları faaliyetlerle ’ilk’lere imza attı. Avusturya ve İsviçre’de ortaklaşa yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası’nda milli takımımız ikinci olma başarısı gösterdi.

2008’İN EN İYİLERİ

KADIN SPORCU

Elvan ABEYLEGESSE (Atletizm)

Sibel ÖZKAN (Halter)

Azize TANRIKULU (Tekvando)

Gizem ERİŞMEN (Paralimpik-Okçuluk)

Neslihan KAVAS (Paralimpik-Masa Tenisi)

Gülsüm TATAR (Boks)

Şemsi YARALI (Boks)

Arzu GÖLLÜ (Voleybol)

Işıl ALBEN (Basketbol)

Sümran SÖZÜTEK (Muay Thai)

ERKEK SPORCU

Ramazan ŞAHİN (Güreş)

Nazmi AVLUCA (Güreş)

Servet TAZEGÜL (Tekvando)

Yakup KILIÇ (Boks)

Hidayet TÜRKOĞLU (Basketbol)

Arda TURAN (Futbol)

İlhan ÇITAK (İşitme Eng-Güreş)

Müslüm BAŞTÜRK (Karate)

Emre YURDAKUL-Can ERKAL (Motor Sporları)

Demir ELMAAĞAÇLI (Okçuluk)

BAŞKANLAR

Metin ŞAHİN (Tekvando)

Osman Aşkın BAK (Güreş)

Mehmet TERZİ (Atletizm)

Turgay DEMİREL (Basketbol)

Ahmet AĞAOĞLU (Golf)

Demirhan ŞEREFHAN (Bedensel Eng.)

Oktay AKTAŞ (İşitme Eng)

Aydoğan ÇELİK (Karate)

Halil KILIÇOĞLU (Triatlon)

Atilla ÖRSEL (Cimnastik)

YILIN TAKIMLARI

G.Saray Tekerlekli Sandalye Basketbol Tk

Futbol A Milli Tk

V.Güneş Sigorta Voleybol Tk

Tekvando A Milli Tk

Basketbol A Milli Tk

Karate Erkek Milli Tk

Ampute Milli Tk

Voleybol Genç Bayan Milli Tk

Üniversite Karate Tk.

Kuraş Bayan Milli Tk

YILIN ANTRENÖRLERİ

Sedat İNCESU (Bedensel Eng.)

Adem BEREKET (Güreş)

Anatoly BİCHKOV (Atletizm)

Fatih TERİM (Futbol)

Ali ŞAHİN (Tekvando)

Talat ÜNLÜ (Halter)

Bogdan TANJEVİÇ (Basketbol)

Esat DELİHASAN (Karate)

Mehmet BEDESTENLİOĞLU (Voleybol)

Zafer KALAYCIOĞLU (Basketbol)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!