Bankalardan tüketiciye ’harca, faizsiz kredi verelim’ kampanyası

GLOBAL mali krizin etkisiyle kredi kartı sahiplerinin kartla yaptığı harcamalarda kısıntıya gitmesi, bankaları harekete geçirdi. Bankalar, yılbaşı öncesi kartla alışverişi teşvik etmek amacıyla, her ay belli bir harcamayı taahhüt eden müşterilerilerine, avans puan uygulamasını başlattı.

Yılbaşı alışverişlerinde kullanılacak bu puanlar sayesinde, müşterilerinin harcamalarını kendi kartlarına kaydırmayı amaçlayan bankalar, harcama taahhüdünde bulunan müşterilerine ayrıca alışveriş çeki, kombine maç bileti, cep telefonu, OGS cihazı gibi hediyelerden birini seçme hakkını da tanıyor. Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, şayet kart müşterisi her ay yapmayı taahhüt ettiği harcamayı gerçekleştirmezse, bu kez verilen hediyelerin tutarı, ekstrelere borç olarak yansıtılıyor. Bu nedenle, uygulamaya konulan kampanyaların cazibesine kapılıp, ödeme gücünü aşan taahhütlerden kaçınmak gerekiyor.

Hangi banka ne uyguluyor

GARANTİ: Yıl sonuna kadar avans bonus kampanyasını devreye sokan banka, kart sahiplerine 500 YTL değerinde 500 bonus puanı avans olarak veriyor. Bundan en az 500 YTL kullanılabilir bakiyesi bulunan müşteriler yararlanabiliyor. Limiti 500 YTL’den az olan kart sahipleri de limitleri kadar bonus puan kullanma hakkı kazanıyor. Bu puanlara herhangi bir faiz uygulamayan banka, açtığı bu kredinin geri ödemesini Şubat ve Mart aylarında 2 taksitte yapıyor.

DENİZBANK: Sözünüze bonus adı verilen kampanyada kredi kartı müşterilerinin 12 aylık harcama taahhütleri üzerinden belirli oranlarda ekstra bonus kazanılıyor. 40 ekstra bonus için aylık harcama tutarı 400 YTL olurken, her ay düzenli 5 bin YTL harcama yapmayı taahhüt edenlere 500 ekstra bonus veriliyor. Taahhüt tutarı yerine getirilmediği taktirde, verilen ödül puanlar ekstrelere borç olarak yansıtılıyor.

TEB: 12 ay boyunca yapılacak harcama taahhütlerinde, taahhüt miktarına göre değişen Teknosa ve Migros hediye çekleri veriliyor. Ayrıca, İzmir’de Altay veya Karşıyaka spor klüplerinin kombine bileti kazanma imkanı da sağlanıyor. Kampanya kapsamında 750 YTL’lik harcamaya karşılık 75 YTL ekstra bonus da hediye ediliyor.

FORTİS: Kart müşterilerinin ihtiyaçları için 500 YTL’ye kadar avans puan kazandırıyor. Geri ödemesi 2 taksitte yapılan bu avans puanlarla yapılan harcamaların tutarı, ekstrelere şubat ve mart aylarında yansıtılıyor.

İŞ BANKASI: Bir yıl süreyle her ay en az 400 YTL harcama taahhüdünde bulunan kart müşterilerine 40 YTL bedelindeki OGS cihazları ücretsiz olarak veriliyor. Harcama taahhüdü yerine getirilmediği taktirde, cihazın bedeli yüzde 10 zamlı olarak kartlardan tahsil ediliyor.

POS’lar standart dışı yazılımlardan temizlenecek

POS cihazının sahip olduğu güvenlik sistemiyle asgari olarak yerine getireceği görevler yeniden belirlendi. POS, kaynağını veya bütünlüğünü onaylamadığı yazılımları işleme almadan silecek. Ayrıca işleme tabi tutulmakta olan kartlara ilişkin hassas verilere yetkisiz fiziki veya elektronik erişimi engelleyecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) "Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlar, kartlı ödeme işlemlerinde kullanılacak POS’un, asgari olarak Ödeme Kartı Endüstrisi Güvenlik Standartları Konseyi tarafından yayımlanan POS PIN Giriş Cihazı Güvenlik Gereksinimleri standardının güncel versiyonunun gereklerini, kartlı sistem kuruluşlarının tanımlamış oldukları süre çerçevesinde yerine getirmesini sağlayacak. POS, üzerinde yer alan bellenimin ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşlara ait uygulamalar gibi her türlü yazılımın, üye işyeri anlaşması yapan kuruluş veya bunlar tarafından görevlendirilmiş kişi veya taraflar haricinde kişilerce ve yetkisiz olarak erişilmeye karşı korumalı olmasını sağlamak için gerekli önlemleri üzerinde bulunduracak. Bu önlemler, POS’a uzaktan yazılım yükleme ve yazılım güncelleme faaliyetlerini de kapsayacak. POS, kaynağını veya bütünlüğünü onaylamadığı yazılımları işleme almadan silecek. POS üzerindeki kriptografik anahtarlara ve bu anahtarları işleyen hassas fonksiyonlara erişim kimlik doğrulama kontrolleriyle sağlanacak.
Yazarın Tüm Yazıları