Bu nasıl sistem

ALTAY'ın dün gece sahaya çıkan kadrosunun, hemen hemen tamamına yakını geçen sene 2. ligde oynayan kadro.

Hak ettikleri paraları da alamıyorlar. Yani, çok zor durumda bir takım. Diğeri de, bildiğimiz G.Saray. Peki bu maçı Türkiye'yi tanımayan bir yabancı seyretse, ne der? Altay'ın daha organize oynadığını, daha iyi mücadele ettiğini söyler. G.Saray'da da bireysel olarak iyi futbolcular olduğunu ama hiçbir şey oynamadıklarını söyler.

G.Saray'da ne bir sistem var, ne bir şekil. Öylesine oynuyorlar. Yani denk gelirse. Rakipleri biraz korkmayıp, isminden ve formadan çekinmeseler, perişan olacaklar. G.Saray'la oynayan her takım çok gol pozisyonuna giriyor. Herkes defansın hata yaptığını söylüyor. Ben aynı fikirde değilim. Bütün suç orta alanda ve ileri uçta oynayanlarda. Çünkü, ilk çıkan kadroda Pinto, Baliç, Christian var. Üçü de markaj yapmıyorlar. Orta alanda Cihan, Ergün, Mehmet Polat oynuyor. Üçü de bu sene yan yana gelmiş oyuncular. Öyle bir kopukluk var ki, bunların ahenksizliği ve organizasyon bozukluğu rakibe büyük avantaj sağladı. Altay her topla geriden rahat rahat çıktı.

İntihar komandosu

G.Saray defansının yaptığı en büyük hata, taş devrinden kalma bir ofsayt taktiği idi. Top rakibe geliyor, herkes ileriye doğru koşuyor. Ne o, rakibi ofsayta düşürecekler. Peki, o anda Altay takımında, topla en son oynayan oyuncunun üzerine kim, ‘‘İntihar komandosu’’ gibi gidiyor ve onu kontrolsuz topa vurmaya zorluyor. Hiç kimse. Altaylı futbolcu kafasını kaldırıyor ve istediği yere atıyor topu. Ve bu pozisyonun sonunda Altay'ın golü geliyor. Benzeri en az 6-7 pozisyon daha var. Böyle ofsayt taktiği dünyanın hiçbir yerinde kalmadı.

G.Saray'ın attığı ilk gol, ofsayt olarak tartışılabilir. Televizyonda durdurmak lazım. Oynatalım Uğur'a gene iş çıktı.

Christian G.Saray'a geldiği günden beri ilk defa iyi sinyaller verdi. O da neden? Çok fazla ileriye gidip, rakip defansın kucağına düşmedi. Hafif orta alana çıktı, top aldı. Oyuna ısındı, verkaç yaptı. Bu oyuncunun yandan gelecek ortalarda vuruş tekniği iyi. Ama öyle toplar G.Saray'da artık zor geliyor. Baliç'te de bir kımıldama var. Ama yaptığı serbest vuruşlarda biraz fazla kendine müslüman. Olmayacak yerlerden kaleye vurmaya kalkıyor.

Pinto iyi kumaş

Bu Pinto iyi bir kumaş. Belli. Ama bizim doğudaki petrol kuyuları gibi. Kaç metreden, ne kadar zamanda fışkırabilecek. Bu meçhul.

Terim, ikinci yarı Mehmet Polat'ın yerine Ümit Karan'ı aldı. Bu sefer G.Saray hücumda 4 kişi oldu. O zaman da G.Saray orta sahasında öyle bir alan çıktı ki, 4'e 4 minyatür maç yaparsınız. Ama Altay bu zaaftan faydalanamadı. G.Saray oynamadı ama yine sekti. Yalnız, futbolda bu nereye kadar olur? Bir gün muhallebi yerken dişin kırılır.

Serdar Tatlı pozisyonlara fazlaca uzak kalıyor. Bu sefer yardımcı hakemlere melul melul bakarak, yardım istiyor. Arada onlara da uymuyor, kendisi yanlış kararlar veriyor. Auta korner, kornere aut verdiği gibi. Onun da dün G.Saray gibi şansı yaver gitti. Uzak kaldığı pozisyonlarda kritik ikili mücadeleler olmadı.
Yazarın Tüm Yazıları