Bir başlayan bir daha bırakamayacak

Güncelleme Tarihi:

Bir başlayan bir daha bırakamayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2008 00:00

Önümüzde bir haftalık koca bir tatil var. Bir yere gitmek yerine evde oturmayı tercih edenler, bu kez puzzle (yapboz) yapmayı deneyebilir. Kimisine göre akıl kárı bir iş değil yapboz, hele çok parçalı olursa. Ama uzun saatleri doldurmak, kafayı dinlemek, umutsuz düşüncelerden kurtulmak ya da ailece eğlenmek için ideal. İşte yeni başlayacaklara yapbozun püf noktaları.

En iyi yöntem renkleri ayırmak

Puzzle’ın parçalarını kenarlar ve desen renkleri olarak ayırın.

Bu ayrımdan sonra puzzle üzerinde belirleyeceğiniz dikkat çeken renklere göre kalan parçaları ayırın. Örneğin; mavi ve tonları, yeşil ve tonları, kırmızı ve tonları ya da karışık renkler gibi...

Puzzle’ı yapmaya kenarlarından başlayın. Kenarlardaki desen ve renklerden yardım alarak orta kısımları daha rahat doldurursunuz.

Çerçeveye uygun olarak ayırdığınız renk gruplarındaki parçaları birleştirmeye başlayın. Örneğin çerçevede mavi renk ağırlıklıysa ayrılan mavi ve tonlarını çerçevenin ortasında kalan boş yerlere koyun. Bu yerleri görmenizi kolaylaştırır.

Renkleri ayırmak size yeterince yardımcı olmuyorsa her renk grubunu parça şekline göre de ayırabilirsiniz. Bu yöntem özellikle düz renkli bölümlerde çok işe yarıyor. Çünkü her puzzle’ın kendine göre bir şekil düzeni vardır. Örneğin dikdörtgen gibi olan uzun parçalar yukarıdan aşağıya doğru yerleştiriliyor olabilir. Kısa, kare gibi olanlar da onların yanına denk gelir.

PARÇA KAYBOLURSA PANİK YAPMAYIN

Binlerce parçalık yapbozunuzu tam bitirmek üzeresiniz ve bir de fark ediyorsunuz ki parçalardan biri kaybolmuş. Neyse ki yapboz markaları, kayıp parçaların aynısını tedarik ediyor:

Educa Yapboz kutusunun içinden çıkan kayıp parça tedarik formunu doldurup posta ya da internet yoluyla İspanya’ya gönderin. Kayıp parça hiçbir ücret alınmadan evinize kadar teslim ediliyor. Ancak tek bir şartla, ürünün o yılki katalogda yer alması gerekiyor Ravensburger Yapbozun yenisini veriyor Castorland ve Jumbo Ankara’daki merkez ofis arandığında kayıp parça tedarik ediliyor KS Games internet sitesinden kayıp parça talep formu doldurulduğunda ücretsiz gönderiliyor.

Seçerken ölçülere dikkat edin

Yeni başlayanların 1000’lik puzzle seçmesi işi kolaylaştırır.

Bir puzzle’ın düz renk olması ya da çok karışık desenlere sahip olması göz korkutabilir.

Puzzle kutularının kenarında yazan uzunluk ölçülerine dikkat edin. Puzzle’ın az parçası olsa da, ölçüleri tahmininizden büyük olabilir.

Bu ölçüler puzzle’ı yaparken kullanacağınız zemin için önemli. Zeminde genelde mukavva kullanılır ve mukavvanın maksimum ölçüsü 100x80 santimdir. Bu ölçüden büyük bir puzzle yapıyorsanız iki mukavvayı birleştirmeniz gerekecektir. Bir de zeminin ölçülerinin, puzzle’ın ölçülerinden birkaç santim daha fazla olmasında fayda var.

Çerçevesini kalın yaptırın

Yapıştırıcıyı mutlaka puzzle bittikten sonra kullanın. Daha iyi muhafaza etmek için bölüm bölüm yapıştırmak, yanlış yerleştirmeler olabileceğinden sakıncalı olabilir. Bunun için puzzle halısı kullanmak çok pratik oluyor. Yeri dar olanlar bitirdikleri bölümü halıyla birlikte katlayıp küçük bir yerde saklayabilir.

Eğer puzzle halısı kullanmıyorsanız çerçeveletmeye götürünceye kadar üzerine bir gazete kağıdı ya da büyük bir bez sararak muhafaza edebilirsiniz.

Puzzle’ı mutlaka mat cam kullanarak çerçevelettirin.

Yaptırılacak çerçeve kenarları kalın ve rengi de desen rengine uyumlu olursa duvarınızda daha güzel duracaktır.

YAPBOZ HALISI VE YAPIŞTIRICI KOLAYLIK SAĞLIYOR

Yapboz halısı, evinde yeterince yer bulunmayanlar için büyük kolaylık. 3000 parçaya kadar olan yapbozların yapılabileceği halının üzerinde çalıştıktan sonra kaldırmak istediğinizde rulo gibi sarmanız yeterli. Tekrar açtığınızda yapbozunuzu bıraktığınız gibi bulacaksınız. Yapıştırıcıysa yapboz bittikten sonra çok işe yarıyor. Böylece en ufak bir hamlede bozulması engellenebiliyor. Toz ve likit haldeki yapıştırıcıların kullanımı çok kolay. Toz olanı biraz suyla karıştırıp tutkal haline getirin ve yapbozun üzerine bir sünger yardımıyla sürün. Önemli olan parça aralarının iyice dolması. Yaklaşık bir saat durduktan sonra bozulmadığını göreceksiniz. Markaların bazılarında yapboz kutusunun içinden toz yapıştırıcı hediye olarak çıkıyor. Bunların sürekli kullanılabilecek daha büyük ölçeklileri ayrıca satın alınabiliyor.

Educa Hem halısı, hem de yapıştırıcısı ayrıca satılıyor. Yapıştırıcılarda likit ve granür olup su ile karıştırılan çeşidi mevcut. 250 ml. Educa Fiks 18 YTL, 100 ml Art puzzle 3.75 YTL. Heidi yapboz halısı 25 YTL.

Ravensburger Yapım aşamasında kullanmak için 1000-3000 ve 300-1500 parçalıklar için halılar mevcut. 30-60 YTL arasında.

Jumbo Jumbo Puzzle & Roll Puzzle Halısı 20-30 YTL. Ayrıca 1 YTL’ye toz yapıştırıcı ve 13 YTL’ye sıvısı bulunabilir.

KS Games Ürünlerin içinden kutunun ayakta durmasını sağlayan yapboz standı ile yapıştırıcı çıkıyor.

Polisan 500-3000’lik yapbozlar için halı seçeneği var, fiyatı 28 YTL. Ayrıca fiyatları 7-12 YTL arasında değişen 100 ve 200 ml’lik sıvı yapıştırıcıları bulunabilir.
İNTERNETTE DE OYNANIYOR

Evinizde puzzle yapacak yeriniz yoksa internette de yapabilirsiniz. www.jigzone.com, www.puzmo.com ve www.puzzlecenneti.com gibi sitelerde oynayabilirsiniz. Sitelerde her zevke uygun yapboz var; doğa manzarası, otomobiller, erkek ve kadın ünlüler, hayvanlar, karikatür. Ayrıca alışveriş merkezlerine gidecek vakit bulamayanlar www.puzzledepo.com, www.puzzlecenneti.com, www.yapboz.info, www.puzzletr.com, www.hobideposu.com ve www.hobievi.com sitelerinden istedikleri markanın yapbozunu satın alabilir.

TÜRKİYE’DEKİ EN POPÜLER MARKALAR

Educa D&R marketler, Remzi ve Nezih Kitabevleri, Toyiki, Toypa, Metro Grosmarket, Real Market, Carrefour ve Özdilek’te bulabilirsiniz.

Ravensburger Fiyatlar 8.90 YTL ile 324 YTL arasında. Tüm oyuncakçı, zincir mağazalar ve www.adoreoyuncak.com web sitesinde bulunabilir.

Castorland Oyuncakçılarda ve kitapçılarda bulunuyor.

Jumbo Oyuncakçılarda, www.puzzledunyasi.com ve www.puzzledepo.com’dan alınabilir.

KS Games Daha çok tercih edilen 1000’lik yapbozların fiyatı 20-25 YTL arasında değişiyor. Ürünler Migros, Tansaş, Özdilek, Toyiki, Kabalcı Kitap Evi ve NT mağazalarında bulunabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!