Boğazdaki çarpışmanın nedeni ‘çift taraflı rota ihlali’

Güncelleme Tarihi:

Boğazdaki çarpışmanın nedeni ‘çift taraflı rota ihlali’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2008 15:38

ÇANAKKALE Boğazı'nın Ege Denizi çıkışında Bozcaada Kanalı olarak adlandırılan bölgede Ukrayna bayraklı ‘Danapris-2’ adlı gemi ile Panama bayraklı ‘Emerald-1’ adlı geminin çarpışma nedeninin ‘çift taraflı rota ihlali’ olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Rusya'nın Rrossov Limanı'ndan İtalya'nın Raverna Limanı'na 2 bin 749 metrik ton ayçiçek tohumu götüren 2 bin 360 grostonluk, 102.67 metre boyundaki ‘Danapris-2’ adlı 12 personeli bulunan Ukrayna bayraklı gemi ile Aliağa'dan Rusya'nın Yeysk Limanı'na boş olarak giden 99.99 metre boyundaki 8 personeli bulunan 2 bin 236 grostonluk Panama bayraklı ‘Emerald-1’ adlı gemi, dün saat 21.10'da çarpıştı. Kaza sonrasında her iki geminin de ‘sancak baş omuzlukları’ diye tabir edilen bölümlerinde hasar oluştu. Gemilerden denize herhangi bir sızıntı olmadığını rapor eden kaptanlar ‘sörvey’ adı verilen sualtı kontrolü için iki ayrı bölgede demirletildi.

‘Danapris-2’ Bozcaada'nın Tuzburun Mevkii'ndeki Mermerburnu Feneri'nin güneyine, ‘Emerald-1’ ise Bozcaada'nın kuzey batısındaki ‘demir bölgesi’ne demirledi. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait ‘Emniyeti-6’ hızlı tahlisiye botu ile ‘Söndüren-5’ adlı römorkör, kazazede gemilerin bulunduğu bölgeye gönderildi.

Haberin Devamı

Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, ölen ya da yaralananın olmadığı kazada gemilerin batma tehlikesinin bulunmadığını bildirdi.
Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü (VTS) ise radarlı boğaz geçiş sisteminden yapılan tespitlere göre, kazanın çift taraflı rota ihlali sonucu gerçekleştiğini bildirdi. Rota ihlali, kaza tespit raporuna da yansıdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!