Köyde doğdu, pompada 1.1 milyar dolarlık oldu

AKARYAKIT istasyonu zincirinin ilk halkalarını önce köy ve kasabalarda kuran Opet'in Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bugün 1.1 milyar dolarlık ciroya koşuyor.

Öztürk, ‘‘Sermayemiz yeterli olmadığı için köylerden başlamak zorunda kaldık. Köyde bir akaryakıt istasyonu kurmak için gereken sermaye ile büyük şehirde gereken sermaye çok farklı’’ dedi.

AKARYAKIT istasyonu zincirinin ilk halkalarını önce köy ve kasabalarda kuran Opet Petrolcülük Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, bugün 1.1 milyar dolarlık ciroya koşuyor. 22 yıl önce öğretmenlik yaptığı dönemde eşi ve kendisinin ayrı yerlere tayini üzerine öğretmenlik mesleğini bırakıp madeni yağ dükkanı açan Fikret Öztürk, 1980'de önce Öztürkler Petrolü, 1992'de de Opet Petrolcülük'ü kurdu. Opet bugün Türkiye'nin en büyük ilk dört dağıtım şirketi arasında yer alıyor.

Fikret Öztürk, istasyon kurmaya şehirlerden değil de köylerden başladığını ise şöyle anlatıyor:

‘‘Sermayemiz yeterli olmadığı için köylerden başlamak zorunda kaldık. Köyde bir akaryakıt istasyonu kurmak için gereken sermaye ile büyük şehirde gereken sermaye çok farklı. Mecburen az yatırım gerektiren kırsal alanlardan yatırıma başladık.’’

2002 yılı sonunda 1.1 milyar dolarlık ciro hedefleyen 750 bayili Opet, artık uluslararası markalarla rekabet ediyor. Opet'in artık devler kulvarında yer aldığını belirten Fikret Öztürk, Anadolu'da özellikle köy ve kasabalarda standardı daha düşük akaryakıt istasyonları için de ‘‘Sunpet’’ adıyla yeni bir dağıtım şirketi kurduklarını söyledi. 22 yıldır petrol işinde olan Fikret Öztürk'le, Opet ve yeni markanın yanısıra, petrol sektörünün sorunlarını konuştuk.

Opet nasıl doğdu, bugün sektördeki yeri nedir?

-
Öztürkler Petrol olarak 1980'den beri petrol sektöründeyiz. Opet, 1992'de kuruldu. Öztürkler'in kısaltılmışı aslında. İzmit, Aliağa ve Mersin'de depolama tesislerimiz var. Toplam depolama kapasitemiz ise 320 bin ton. En büyük depolama kapasitesine sahip ikinci dağıtım şirketiyiz. Sektördeki pazar payımız ise yüzde 10. Türkiye'de faaliyet gösteren 17-18 akaryakıt dağıtım şirketi arasında dördüncü sıradayız. Enerji sektörünün yüzde 60'ına akaryakıt sağlıyoruz. Transit deniz satışlarında da Danimarkalı OW Bunker ile yüzde ortak olduğumuz TBS şirketimizle iddialıyız.

Akaryakıt istasyonları açmaya neden köylerden başladınız?

-
Opet köyden kente doğru büyüdü. Akaryakıt dağıtım şirketleri aslında genelde büyük şehirler hedef seçilir, sonra Anadolu'ya yayılır. Biz köyden başladık, çünkü sermaye yapımız müsait değildi. Opet'i kurunca kazandığımızı yatırıma dönüştürerek belli bir yere geldik. Şu anda artık büyük şehirlerde de iddialıyız. Son bir iki yıldır büyük şehirlere de yatırım yapıyoruz. Bunu daha önce yapmamız lazımdı, ama mecburen daha az yatırım gerektiren kırsal alanlardan yatırıma basladık.''

2002'yi ne kadarlık bir ciroyla kapatmayı bekliyorsunuz?

- 2001 ciromuz 1 milyar dolardı, bu yıl sonunda bunun yüzde 10 daha artarak 1.1 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyorum.

İstasyon market zincirinizi genişletecek misiniz?

-
Günümüzde artık istasyon market zincirine de ağırlık veriliyor. Biz de yaklaşık iki yıl önce dünya çapında bir markayla bu işe başladık. 7 Eleven'ın Türkiye distribütörlüğünü aldık. Amacımız büyük şehirlerde market açmak değildi, bunları örnek olarak açtık. Esas amacımız istasyon marketçiliği. Akaryakıt almaya gelen müşterilerin bütün ihtiyacını bu marketlerden temin edebilmesini sağlamak istiyoruz. İstasyonlarda 10 adet 7 Eleven mağazası açtık. Büyük şehirlerde de 10 adet 7 Eleven mağazası bulunuyor. İstasyon bayilerine belli bir kár sağlamak için bu mağazaları açıyoruz.

Madeni yağ satışınız nasıl?

- Yıllık on bin ton civarında madeni yağ bir satışımız var. Bugüne kadar madeni yağın üzerine fazla düşmedik. Önce istasyon zincirimizi kurmak istedik. Önümüzdeki yıllarda madeni yağın üzerine de düşeceğiz. Kuvvetli bir istasyon ağına sahip olmayan bir şirket madeni yağda başarılı olamaz.


Beyaz bayraklı istasyonlar kalkacak


Sektörün şu anda yaşadığı sorunlar neler?

- Kárın en düşük olduğu dönemdeyiz. Sektör kár marjı yüzünden sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Ayrıca istasyonlar arasında şehir içinde 2, şehir dışxında 10 kilometre olması gerekiyor. Ama buna uyulmuyor. Burun buruna açılan istasyonlar da birbirini baltalıyor. Bir de dağıtım şirketlerinin istasyonları birbirinin ürününü satıyordu. Bu da haksız rekabet ve haksız kazanca yol açıyor, tüketiciyi yanıltıyordu. Ekim ayından itibaren bu yasaklandı. Haksız rekabeti ve tüketicinin yanılmasını önlemeyi amaçlayan bu karar çok doğru, ancak kararın uygulanması için konuyla ilgili herkesin üzerine düşeni yapması çok önemli. Böylece beyaz bayraklı dediğimiz, hiçbir yere bağlı olmayan Anadolu'daki istasyonların da kalkması gündeme gelecek. Bunlar da bir şirketin bayrağı altına girmek zorunda kalacaklar.

Akaryakıt istasyonları için yeni projeleriniz var mı?

- Yeni bir dağıtım şirketi kurduk. Sunpet adıyla kurduğumuz yeni şirket, Opet şemsiyesi altında gelişecek. Sunpet bayileri, akaryakıt ikmallerini Opet bayilerinin yaptığı tesislerden alacaklar. Akaryakıt aynı ama istasyonda verilecek hizmetlerin standardı değişik olacak. Sunpet markasını Anadolu'da kullanacağız. Köydeki bir istasyondan istediğiniz yatırımla büyük şehirde istediğiniz yatırım çok farklı. Bu nedenle Opet'den Sunpet'e geçecek bayilerimiz de olacak. Halen 750 bayimiz var. Önümüzdeki bir yılda Türkiye genelinde 500 Sunpet, 500 de Opet bayisi olmasını planlıyoruz.



FİKRET ÖZTÜRK


OPET Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Öztürk, 1949'da Nizip'te doğdu. İlkokuldan sonra yatılı öğretmen okulu sınavını kazanarak, Haruniye İlköğretmen Okulu'na girdi. Çalışkanlığı nedeniyle okul tarafından seçilerek, İzmir Bornova Yüksek Öğretmen Okulu'na gönderildi. Bir yıl sonra İstanbul Çapa Yüksek Öğretmen Okulu'na geçiş yaptı. Yüksek Öğretmen Okulu ve Fen Fakültesi'nin Fizik Bölümü'nden mezun olduktan sonra Akşehir, Gaziantep ve Mersin'de öğretmenlik yaptı. 1980 yılında öğretmenlikten ayrılarak Öztürkler Petrol'ü kurdu. Petrol dağıtım şirketlerinin akaryakıt ve madeni yağ bayiliklerini aldı. 1992'de Mersin'den İstanbul'a taşınarak Opet Petrolcülük'ü kurdu.
Yazarın Tüm Yazıları