KOBİ’lerin nakit sıkıntısı gidermek için ticari kart

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lerin nakit sıkıntısı gidermek için ticari kart
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2008 00:00

Mastercard, Türkiye’nin, KOBİ’lerin ticari finansman ihtiyaçlarına çözüm sunacak ve şirket giderlerini karşılarken tasarruf etmelerine olanak sağlayacak yeni ticari kart paketi MasterKOBİ’yi kamuoyuna tanıttı.

MasterCard Europe Ticari Kartlar Başkanı Brian Lang Lang, toplantıda yaptığı konuşmada, 25 milyon KOBİ’nin bulunduğu Avrupa’da ticari kartlar alanında her yıl ortalama yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleştiğini belirterek, ticari kartlar alanında Avrupa’da 22 trilyon dolarlık potansiyel bulunduğunu kaydetti.

MasterKOBİ programı ile Türk KOBİ’lerin de kendilerine özel olarak sunulan avantajlarla alışverişlerini kazanca dönüştüreceklerini söyleyen Lang, Türkiye’nin kart pazarına bakıldığında Avrupa’da gösterge oluşturan bir ülke olduğuna işaret etti.

Lang, önümüzdeki ay yeni ürünlerin piyasaya sunulacağını belirterek, "Türkiye, yeni ürünleri pazara sunma aşamasında yine bir lider rolü üstlenecek" dedi.

MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece ise, Türkiye’de 35 milyonluk toplam kart pazarında 26,4 milyon standart ve 7,8 milyon premium karta karşılık sadece 500 bin ticari kart bulunduğunu belirterek, "Türkiye’de bu işin daha başındayız. En büyük büyümeyi ticari kartlar teşkil ediyor. Son birkaç yılda ticari kart alanında Türkiye’deki büyüme, Avrupa’nın önünde gidiyor" dedi.

Ticari kart bilinmiyor

Yaptırdıkları araştırmaya göre, KOBİ’lerin yüzde 47’sinin ticari kartın ne olduğunu bilmediğini söyleyen İmece, Türkiye’deki kredi kartı harcamalarının yüzde 4’ünün ticari kartlarla yapıldığını, iş dünyasının harcama kalemlerine bakıldığında, gerçekleştirilen harcamaların yüzde 75’inin ticari kartlar aracılığıyla yapılabileceğini dile getirdi.

KOBİ’lerin harcamalarında en çok nakit, çek ve senetle ödeme yaptıklarını ifade eden İmece, "MasterCard olarak her zaman söylüyoruz en büyük rakibimiz çek ve senet. Çek ve senet, risk kontrolünün tamamıyla şirketlere devredildiği, ödenmediği zaman şirketlerin sıkıntı yaşadığı ve manuel olarak kontrol edilen bir enstrüman" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!