Çılgın Türkler biter mi

Güncelleme Tarihi:

Çılgın Türkler biter mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2008 11:17

Son Çılgın Türk Kurtuluş Savaşı Gazisi Mustafa Şekip Birgöl'ün Selimiye'deki cenaze töreninde, herkesin atladığı çok önemli bir detayı hurriyet.com.tr yakaladı... İşte o ağlatan ve gururlandıran detay...

Haberin Devamı

 

 

 

/images/100/0x0/55ead6fbf018fbb8f89a0e82
Son Çılgın Türk... Kurtuluş Savaşı'nın yaşayan son neferi... Gazi Albay Mustafa Şekip Birgöl'ü devlet töreniyle kurtardığı vatanın topraklarına emanet ettik... Cenaze töreninde gözyaşı sel oldu... Binlerce insan son Çılgın Türk'ünü uğurlamaya koştu... Bu tarihi güne "koşarak" değil ancak yardımla gelebilen biri vardı... Günlerdir gazete ve televizyonlardaki haberlere bakıp gizli gizli ağlıyordu... Onun adı Fatih Düdükçü... Gencecik bir fidan... 1995 yılında Hakkari Yüksekova'da vatan görevini yaparken hainlerin mayın tuzağına düştü... İki bacağını kaybetti... Hayata hiç bir zaman küsmedi... Çünkü o da bugün verdiğimiz son Kurtuluş Savaşı Gazisi "Mustafa" gibi pırıl pırıldı... Annesine babasına, "Ne olur beni Gazi Mustafa'nın cenazesine götürün" dedi... Annesi ve babası onu kırmadı... Taksiye atladılar, gazi oğullarını Selimiye Kışlası'ndaki cenaze törenine getirdiler... Son Gazi "Mustafa"'nın cenazesindeki Gazi Fatih kalabalığın arasında adeta sessizce bağırıyordu: ÇILGIN TÜRKLER BİTER Mİ?

Haberin Devamı

TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

İŞTE SON GAZİNİN HAYATINDAN KESİTLER

SELİMİYE KIŞLASI'NDA İNSAN SELİ VARDI

/images/100/0x0/55ead6fbf018fbb8f89a0e84

Birgöl için ilk tören, 1. Ordu Komutanlığının Selimiye Kışlası'nda düzenlendi.

Tören, Emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı naaşının, katafalka konulmasıyla başladı.

Törene, son gazinin kızı İpek ve eşi Mehmet Artunç, Cumhurbaşkanı Vekili Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, bazı eski Genelkurmay Başkanları, askeri ve sivil erkan, gaziler ile öğrenciler katıldı. Katılanlar arasında Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de bulunuyor.

Haberin Devamı

Emekli Piyade Albay Birgöl'ün naaşının konulduğu katafalkın çevresine, Genelkurmay Başkanlığının Kurtuluş Takımı Askerleri yerleştirildi.

Naaşın arkasında, “Son Gazi Emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl 1903-2008” yazısı ile etrafı kırmızı beyaz çiçeklerle bezeli gazinin üniformalı gençlik fotoğrafı yer aldı. Katafalkın önüne ise gazinin İstiklal Madalyası konuldu.

'SİZLER KADAR KARARLIYIZ'

http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/eller_ustunde.jpgSon gazinin cenaze töreninde konuşan Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Bu kahramanlara İstiklal Madalyası vermek için 1927'de özel bir kanun çıkarılmıştır.Sonra da yurdun her köşesinde görevlerini yaptılar. Albayımıza bir şey söylemek isteriz. Bütün hayatınız boyunca sosyal sıkıntı içindeki bir Türkiye'de savaştınız. Bugünkü Türkiye o zamanın Türkiyesi'nden çok farklı. Sıkıntılarımız farklı değildir. Ama çok cesuruz. Sizler kadar kararlıyız. Hiçbir şeyden kokmuyoruz. Siz önce biz arkada bu yola devam ediyoruz.'' dedi.

Haberin Devamı

'SON ÇILGIN TÜRK'Ü UĞURLUYORUZ'

Yazar Tugut Özakman ise ''Milli mücadelenin son gazisini ebediyete uğurluyoruz. Aramızdaki son çılgın Türk'ü ebediyete uğurlamak için burdayız.Atatürk'e minnetimizi ve bağlılıklarımızı götürmesini diliyoruz.'' şeklinde konuştu.

'SON ÇINARI KAYBETTİK'

Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ''Aziz milletin başı sağolsun'' diyerek konuşmasına başladı. Yazıcı törende yağtığı konuşmada ''Birgöl kalbimizin en derin yerinde canlı ve diri. Son çınarımızı kaybetmiş olabiliriz. Ama onların emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti bugün çok daha güçlü yaşıyor. Söz veriyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti ebediyete kadar yaşayacaktır'' diye konuştu.

Haberin Devamı

'SON ÇILGIN TÜRKLER TÜKENMEZ'

TBMM Başkanı Köksal Toptan konuşmasında şunları söyledi: ''Binlerce şehit vererek bu toprakları vatan haline getirdik. Aziz Atatürk'e ve onun silah arkadaşlarına minnet borçluyuz. Başka milletin çocuklarına masal diye anlatılanları yaşayan bir milletin çocuklarıyız. Aziz Mustafalarımızın bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyet dünya durdukça duracaktır. Merhum Birgöl son çılgın Türk müydü? Hayır. Nasıl Mustafa Kemaller tükenmezse bu çılgın Türkler tükenmez.''

'ÇOK DUYGULANDIM'

 Hürriyet Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ertuğrul Özkök de ''Balkan Savaşı çok büyük kahramanlıkların yaşandığı bir savaştır. Dün Meclis'teki tören, bugünkü tören çok duygulandırdı. Fransa'da son askerin uğurlanışını seyredip çok etkilenmiştim. Meclis Başkanı, CHP, AKP, MHP destek çıktılar. İlber Hoca'nın konuşması beni çok etkiledi. Bugünkü Türkiye bambaşka bir ülke.'' dedi.

Haberin Devamı

SON GAZİNİN NAAŞI SELİMİYE CAMİİ'NDE

Konuşmaların ardından Birgöl'ün naaşı top arabasına konuldu ve Selimiye Camii'ne getirildi. 

GAZİLER DIŞARIDA KALDI

Buradaki törene de son gazinin kızı İpek ve eşi Mehmet Artunç, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, İstanbul Valisi Muammer Güler, emekli Genelkurmay Başkanları Yaşar Büyükanıt ve Hüseyin Kıvrıkoğlu gibi isimler katıldı.

 

Caminin avlusu yetersiz kalınca çok sayıda kişi, içeriye alınamadı. Cenazeye katılmak isteyen bir grup gazi, polis engeliyle karşılaştı. Bu nedenle gaziler ile polis arasında tartışma yaşandı. Polislerin yer olmadığını belirtmesi üzerine gaziler içeriye giremedi. Son gazi Birgöl, yüzlerce kişinin katılımıyla öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından tekrar top arabasına konularak defnedilmek üzere Karacaahmet Mezarlığı'na götürüldü.

 

SON GAZİ DEFNEDİLDİ

İstiklal Savaşı'nın son gazisi emekli Piyade Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün cenazesi, toprağa verildi

Birgöl'ün Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omuzlarında, ilk eşi Pakize Birgöl'ün kabrinin bulunduğu yere getirilerek, dualar eşliğinde defnedildi.

Bu sırada “Saygı atışı”nda bulunuldu. Kur'an-ı Kerim okunması ve duaların ardından Birgöl'ün mezarının üstü çelenklerle süslendi.

Mustafa Şekip Birgöl'ün tabutuna sarılan Türk bayrağını, 23. Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Bülent Dağsalı öperek, Birgöl'ün ikinci eşi Ayşe Birgöl'e teslim etti. Ayşe Birgöl de bayrağı öperek teslim aldı.

Bayrak tesliminin ardından mezarlık çıkışında Ayşe Birgöl, kızı İpek ve damadı Bekir Artunç, taziyeleri kabul etti.

Bu arada İpek Artunç, gazetecilerin soruları üzerine düzenlenen cenaze törenlerinden dolayı başta Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine teşekkür ederek, çok üzgün, ama aynı zamanda onurlu ve gururlu olduklarını söyledi.

GÖKYÜZÜNDE SCORSKY HELİKOPTER

Törenin başından itibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bir Scorsky havadan tören alanını görüntüledi. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı törende, kortejin geçtiği güzergahta çok sayıda Jammer seyyar araçlar yer aldı.

KESKİN NİŞANCILAR EVLERİN ÇATILARINDA HAZIR BULUNDU

 

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı camii içinde cenazenin gelmesini bekleyen yaşlı bir adam askerler tarafından başka bir alana gitmesi konusunda uyarıldı. Yaşanan tartışmanın ardından, tatsızlık kısa sürede sona erdi. Cami etrafında kuş uçurtulmazken cenaze namazı boyunca keskin nişancılar Selimiye Camii'nin minaresi ve çevredeki evlerin çatılarında hazır bulundu.

 

TSK'DAN AÇIKLAMA

 

Cenaze namazı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri adına gazetecilere yazılı bir açıklama dağıtıldı. Açıklamada, "Bugün burada milli kahramanlar döneminin son savaşçısı ve ebedi Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün genç komutanlarından birini Gazi Mustafa Şekip Birgöl'ü bize bu kutsal vatanı bağışlayan arkadaşlarının yanına ebedi istiratgahına uğurlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. İstiklal savaşımızın son gazisinin aramızdan ayrılışı Başkomutan ve silah arkadaşlarıyla b ir buluşma olması nedeniyle onlar için ebedi mutluluğu bizim için ise, hüzünle birlikte sonsuz şükran ve saygılarımızı ifade etmektedir" denildi.

 

GAZETECİLER MEZARLIKTA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALDI

 

Cenaze namazı boyunca görüntü almakta güçlük çeken gazeteciler ise kendilerine gösterilen mezarlık içinde çalışmak zorunda kaldı. Çoğu gazeteci daha iyi görüntü alabilmek için mezar taşlarına basmak zorunda kaldı. Protokol kuralları gereği cami avlusuna sokulmayan gazeteciler, kendilerine gösterilen mezarlıkların arasında çalışmak zorunda kaldı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!