2008’in en iyi icadı evde yapılan DNA testi

Güncelleme Tarihi:

2008’in en iyi icadı evde yapılan DNA testi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2008 20:50

Time Dergisi yılın en iyi 50 icadını seçti. Dergiye göre, 2008’in en iyi icadı, bu yıl perakende olarak satışa sunulan pratik DNA testi. 399 dolara satın alınabilen paket sayesinde herkes ev ortamında analiz yaparak, genetik olarak 90 hastalık ve rahatsızlığa yakalanma riskini öğrenebiliyor. Test paketi, 600 bin gen kombinasyonunu tanıyıp yorumlayarak, kişinin Alzheimer’a yakalanma ihtimalinden, kel kalma veya kör olma riskine dek birçok konuda tıbbi olasılık bilgisi veriyor. "23andMe" adlı testi pazarlayan firmanın sahibi, Google’ın kurucularından Sergey Brin’in eşi Anne Wojcicki.

Haberin Devamı

Ä°ÅžTE 2008'Ä°N EN Ä°YÄ° 50 BULUÅžU

Tesla Roadster

TIME listesinin ikinci sırasında ise "elektrikle çalışan otomobiller temizdir ama estetik deÄŸildir" anlayışını yıkan Tesla Roadster yer alıyor. 100 bin dolarlık araç, 200 km hıza elektrik pili sayesinde çıkabiliyor.    Â

Ay aracı LRO

Üçüncü sırada da, NASA’nın şubat ayında Ay yörüngesine göndermeye hazırlandığı Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) var. Kurumun 11 yıldır ilk insansız Ay görevini üstlenecek LRO, rutin araştırmaların yanında, Ay’da buz da arayacak.

Atlas Deneyi beÅŸinci

Listede, ünlü filmleri ve dizileri yayınlayan "hulu.com" adlı internet sitesini, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, Kıyamet Ambarı, melez otomobil Chevy Volt, "kurşun vuran kurşun," gezegenler arası internet bağlantısı ve dünyanın en hızlı bilgisayarı "IBM Roadrunner" izliyor.

İlk 50’deki diğer icatlardan "Memristo," elektrik barındırmasa da hafızasını koruyan yeni bir elektronik devre türü. Bu devre sayesinde, hiç bekleme süresi olmadan anında çalışmaya hazır hale gelen bilgisayarlar üretilebilecek. Listedeki İngiliz yapımı biyonik el, kazazedelerin yeni umudu. Kendi etrafında 360 derece dönebilen ilk gökdelen olan Moskova’daki Dynamic Tower ise, listenin mimari unsuru. TIME, ayrıca, görünmezlik pelerini, duygularını yüz ifadeleriyle ifade edebilen "sosyal robot" Nexi ve bitkiler için güneş kremi gibi ilginç icatlara da listede yer verdi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!