Visa geleceğini mobil teknolojilerde görüyor

Güncelleme Tarihi:

Visa geleceğini mobil teknolojilerde görüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 11:10

Ödeme sistemi Visa, önümüzdeki dönemde mobil teknolojilerle çok değişik hizmetler sağlamayı hedefliyor.

Visa, ödeme teknolojilerindeki son yeniliklerini, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen Cartes 2008 Fuarında tanıttı.
Fuar kapsamında ödeme teknolojilerindeki yeniliklerin sağladığı hızı, kolaylığı, değeri ve seçenekleri tüketicileriyle gerçek bir ortamda paylaşan Visa, fuara "Ödemelerin Akışı İçin Visa" temasıyla katıldı.

Fuarda Visa standına gelen ziyaretçiler, mağaza, ev ve büro ortamları, kablosuz internet bağlantısı olan kafeler, kara, deniz, tren yolu ulaşımında kullanılan turnikelerdeki ödeme uygulamalarını deneyimleme fırsatı buldu.

Cartes Fuarında Visa, temassız kartlar, satış noktalarında mobil ödeme, işlem uyarıları ve para transferlerinin cep telefonu üzerinden gerçekleştirilmesi, E-ticaret ortamında güvenli alışveriş, kartsız ortamlarda banka veya kredi kartlarıyla yapılan ödemelerde bir kereye mahsus verilen şifreyle çalışan Visa PIN Card, temassız ve mobil ödemelerde gençlere yönelik ön ödemeli ürünler ve uygulamalar, internette güvenli alışverişi sağlayan "Verified by Visa"nın yeni arayüzü, anında kişiye özel şifreli kart basımı gibi teknolojilerini tanıttı.

Visa Europe İnovasyon ve Yeni Kanallardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Sandra Alzetta, burada Visa'nın özellikle kısa vadede çok değişik hizmetler sağlayabileceklerini umdukları mobil teknolojilere yatırım yaptığını söyledi.

"CEP TELEFONU VISA KARTA AÇILAN BİR PENCERE"

Orta vadede cep telefonunu Visa kartına açılan bir pencere olarak düşündüklerini dile getiren Alzetta, müşterilerin mobil telefonlarından hesap bakiyelerini öğrenebileceklerini, geçmişte yaptıkları işlemleri gözlemleyebileceklerini ve ekstreler alabileceklerini, bu gibi hizmetleri kısa vadede yaşama geçirebileceklerini anlattı.

Visa'nın özellikle mobil teknolojiler üzerinde yoğunlaştığını, bunun nedeninin ise herkesin bir cep telefonu olmasından kaynaklandığını belirten Alzetta, "Bugün dünyada 3,8 milyar cep telefonu var ve 1 yıl içerisinde 1 milyar yeni telefonla yenileme yapılması planlanıyor. Eski telefonlar atılacak, yeni telefonlar kullanılmaya başlanacak. Yeni telefonlarda yeni teknolojiler daha kolay, daha büyük hizmetler verilebilecek kullanıcı ara birimleri var. Bunlar da bize daha çok imkan getiriyor" şeklinde konuştu.

Alzetta, özellikle gençlerin yeni modellere rağbet ettiğini ve bu modelleri adeta "ellerine yapışmış" gibi hiç yanlarından ayırmadıklarına dikkat çekerek, yeni telefonlara gün geçtikçe daha fazla işletim gücü eklendiğini, o nedenle Visa'nın mobili düşündüğünü söyledi.

Cep telefonlarına bilgi girilerek her türlü şeyin yapılabileceğini, ilk olarak bunu Visa'ya bir arayüz-pencere gibi açmak istediklerini anlatan Alzetta, şunları kaydetti:

"Orta vadede bunu mobil ödemelerde kullanıma geçirmeyi amaçlıyoruz. Ödemeler konusunda da yakın saha iletişimi 'NFC' teknolojisi ile bu telefonu temassız bir kart olarak kullanmak, aynı bir kart gibi telefonu temassız okuyucunun önüne tutup ödememizi yapmayı hedefliyoruz. Neden orta vade? Çünkü bunu yapabilmek için okuyucu tarafında geniş bir yaygınlaşmaya ihtiyacımız var. POS tarafında da zamanla yaygınlaşma gerçekleşecek. Uzaktan ödemeler denilen ödemelerde de telefonu kullanmayı amaçlıyoruz. GPRS ile internete bağlanıp ödemeler güvenli yapılabiliyor. Telefondan telefona, bireyden bireye para aktarımı konusunda bir çalışmamız var. Onu da gelecekte göreceğiz."

MOBİL TELEFON SATIŞ NOKTASI TERMİNALİ DE OLABİLECEK

Sandra Alzetta, Visa'nın mobil telefonu bir satış noktası terminali olarak kullanma konusunda da çalışmaları bulunduğunu belirterek, "Kartı telefona tutuyoruz, ödemeyi gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamayı örneğin pizza dağıtım elemanları rahatlıkla kullanabilir" şeklinde konuştu.

Önümüzdeki yıllarda Visa'nın iş hacmi içinde mobil teknolojilerin payı konusunda bir soru üzerine Alzetta, şunları söyledi:
"Bu konuda bir şey söyleyemiyorum. Fakat İngiltere'de yaptığımız denemede insanların telefonla ödemeyi sevdiği ortaya çıkıyor. Ancak 5-10 yıl gibi orta vadeden uzun vadeye baktığımız zaman, kartların ortadan kalkacağını söylemek mümkün değil, kartlar her zaman olacak. Fakat insanların mobil teknolojileri kullanma konusundaki ilgisi giderek artıyor. Mobil teknolojilerin Visa'nın iş hacminde ciddi bir pay olacağını düşünüyoruz."

"TÜRKİYE'DEKİ BANKALAR VE MÜŞTERİLERİ YENİLİKLERİ ÇOK SEVİYOR"

Alzetta, Visa'nın bankalarla çalışan bir üye kuruluş olduğunu, özellikle global mali krizin yaşandığı bu zor zamanlarda bankaların kısa vadeli düşünmelerinin normal olduğunu belirterek, "Bizim gözlemlediğimiz ve hissettiğimiz kadarıyla bankalar, Visa'nın inovasyon Ar-Ge'sini kesmesini istemiyor. Orta ve uzun vadeyi düşünerek sürekli yatırım yapmasını istiyor. Kendileri yatırım yapamasalar da Visa'nın gelişmeyi sağlayıp onlara bu teknolojiyi getirmesini çok arzuluyorlar" diye konuştu.

Türkiye'nin de inovasyon konusunda Visa için öncü bir yer tuttuğunu ifade eden Alzetta, "Türkiye'deki bankalar ve onların müşterileri yenilikleri ve yenilikçi teknolojileri çok seviyorlar. Türkiye yeniliklerimizin uygulanmasında ön sıralarda yer alıyor. Müşteriler yeniliklere kolay adapte ediyor. Öyle olunca da Türkiye'de bankaların yenilik konusunda çok büyük iştahı var" dedi.

TÜRKİYE'DE 5,6 MİLYAR AVROLUK TEMASSIZ ÖDEME HACMİ

Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ise Türkiye'de 23,4 milyonu kredi kartı, 31,5 milyonu banka kartı olmak üzere toplam 54,9 milyon adet Visa kartı bulunduğunu belirterek, toplamda pazar paylarının yüzde 55,6 olduğunu bildirdi.

Temassız kartlar konusunda çalışmaları ve Türkiye'deki durum hakkında bilgi veren Kurak, bugün 5 bini aşkın yerde "Visa payWave" kabul noktası bulunduğunu, bu kartların deniz otobüsleri turnikesinde, bazı zincir pastane ve restoranlarda, benzin istasyonlarında, sinemalarda ve marketlerde kullanıldığını söyledi.

Avrupa'da temassız işlem hacminin 221 milyar avro olarak tahmin edildiğini belirten Kurak, Türkiye'de ise bu hacmin 5,6 milyar avro olduğunu yapılan araştırmalarla ortaya çıktığını bildirdi.

Kurak, "Bugün 1,1 milyonu aşkın kabul noktası var. Bunların temassız ödemelerde kullanılması peyder pey gerçekleşecektir. Bu, belirli zaman alacaktır. Temassız kartların kullanımının yaygınlaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!