Gazeteci Hüsamettin Bozok vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Gazeteci Hüsamettin Bozok vefat etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 13:43

Gazeteci Hüsamettin Bozok (92), Balıkesir'de vefat etti.

Haberin Devamı

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden (TGC) yapılan yazılı açıklamaya göre, “1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü” ve “Basın Şeref Kartı” sahibi TGC üyesi gazeteci Bozok, Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde dün hayatını kaybetti.

Bozok'un cenazesi, yarın İstanbul Merter Veysel Karani Camisi'nde ikindi vakti kılınacak namazın ardından Topkapı Kozlu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
İstanbul'da 1916 yılında doğan Bozok, öğrenimini Pertevniyal Lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde tamamladı.

1930'larda dönemin çeşitli dergilerinde yayımlanan çeviri ve eleştirileriyle ilgi çeken Bozok'un ilk yazısı, 1936 yılında İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun “Yeni Adam” dergisinde yayımlandı. Uzun süre burada çalışan Bozok, derginin yazı işlerini yönetti.

Haberin Devamı

Çeşitli dergilerde 1940 kuşağı yazarları ile birlikte edebiyat ve sanat konularında incelemeleri yayımlanan Bozok, Meydan Larousse'un ve 1950-1984 Cumhuriyet Ansiklopedisi'nin tiyatro ve opera maddelerini yazdı. “Emile Zola (1940)” ve “Portreler (1941)” kitaplarını yayımlandı.

1950'den 1984 yılına kadar Yeditepe Dergisini çıkaran Bozok, Yeditepe Yayınlarını kurdu. Bozok, yılın en beğenilen kitabına verilmek üzere 1954'te yayınevi adına “Yeditepe Şiir Armağanı”nı koydu.

1965-1972 yılları arasında İstanbul Opera ve Balesi basın danışmanlığını yapan Bozok, bir süre de İstanbul Şehir Tiyatrolarının basın danışmanlığını yürüttü.
Hüsamettin Bozok, Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) ve Uluslararası Edebiyat Eleştirmenleri Derneği (AICL) üyesiydi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!