Türkiye'nin üyeliği kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin üyeliği kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2008 17:24

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliği kabul edildi.

Haberin Devamı

BM Genel Kurulu'nda Türkiye sevinci

Türkiye, Batı Avrupa bölgesinden  aday olduğu 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine, grubunda en  fazla oyu alarak seçildi.

Türkiye, 192 ülkenin oy kullandığı 1. tur seçimlerde gerekli olan üçte  iki çoğunluk olan 128 oyun çok üzerinde, 151 oyla BMGK üyesi oldu.

Aynı grupta Avusturya da 132 oy alarak seçilmiş oldu. İzlanda ise gerekli olan 128 oyun altında kalarak 87 oyla elendi.

Diğer bölgesel gruplarda ise Afrika bölgesinden Uganda (tek aday), Latin Amerika ve Karayibler bölgesinden Meksika (tek aday) ve Asya grubunda Japonya (İran'ı geride bırakarak) BMGK'nin 2009-2010 dönemi üyesi oldu.

Türkiye, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren BMGK'nin yeni üyesi olarak görev yapacak.

Güvenlik Konseyi'ne üye olmak neden önemli?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkeye sahiptir. Bu ülkelerden 5 tanesi daimi üye, 10 tanesi ise seçilmiş üyelerdir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri, aynı zamanda Birleşmiş Milletler'in kurucu üyeleri olan ve Çin Halk Cumhuriyeti, SSCB ve Çin Cumhuriyeti'nin halefleri olarak, konsey tarafından tanınmışlardır. Diğer 10 üye ülke ise her 2 yılda bir, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerle belirlenir. Konsey Başkanlığı ise ayda bir üye ülkeler arasında el değiştirir. Birleşmiş Milletler'in üyeleri, örgütün hızlı ve etkili hareket etmesini sağlamak için, uluslararası barış ve güvenliğin korunmasında başlıca sorumluluğu Güvenlik Konseyi'ne bırakırlar ve bu sorumluluk gereğince görevlerini yerine getirirken Güvenlik Konseyi'nin kendi adlarına hareket ettiğini kabul ederler. Güvenlik Konseyi, bu görevleri yerine getirirken Birleşmiş Milletler'in Amaç ve İlkeleri'ne uygun hareket eder. Seçimlerinde coğrafi denge esas alınır. 15 üyesi olan bu kurulun görevleri şunlardır:
• Birleşmiş Milletler'in amaç ve ilkelerine uygun biçimde barış ve güvenliği korumak.
• Uluslararası bir anlaşmazlığa yol açabilecek her türlü çekişmeli durumu soruşturmak.
• Uluslararasında çekişmeli konularda anlaşma koşullarını önermek.
• Silahlanmayı denetleyecek planlar hazırlamak.
• Barışa karşı bir tehlike veya saldırı olup olmadığını araştırarak, izlenecek yolu önermek.
• Saldırganlara karşı askeri birlikler kurularak önlemler almak.

Haberin Devamı

Türkiye, Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine adaylığını 21 Temmuz 2003 tarihinde açıklamıştı.

Haberin Devamı

BM Güvenlik Konseyinde 1951-1952, 1954-1955 dönemlerinde ve son olarak da 1961 yılında Polonya ile paylaştığı bir yıllık yarı dönemde yer alan Türkiye, 47 yıldır konseyde temsil edilmiyordu.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN TEBRİK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla Hükümet'e ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına başarının elde edilmesindeki çalışmalarından ötürü takdir ve tebriklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada 2009-2010 dönemi için Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Birleşmiş Milletler nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin'le telefonla görüşerek memnuniyetlerini belirtti.

Haberin Devamı

Abdullah Gül, ayrıca Hükümet'e ve Dışişleri Bakanlığı teşkilatına bu başarının elde edilmesindeki çalışmalarından ötürü takdir ve tebriklerini ifade etti.

ERDOĞAN: "TÜRKİYE GÖREVİNİ LAYIKIYLA YERİNE GETİRECEKTİR"

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği’ne seçilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan şunları ifade etti:

“Bu neticenin ardında 5 yıllık çalışma ile bölge ve dünya barışı için yaptığımız çabaların katkısı olduğunu düşünüyorum.

Önümüzde çok daha etkin ve aktif bir küresel rol oynama şansı bulunmaktadır.

Türkiye Batı Avrupa ve diğer devletler arasından aday olmuştur. Rakipleri Avusturya ve İzlanda idi.

Haberin Devamı

Ülkemizin yanı sıra Avusturya’da seçimleri kazanmıştır.

Ülkemiz bölgesel ve uluslararası alanda barış istikrar ve güvenlik alanında giderek artan şekilde sorumluluk üstlenmektedir.

Bu seçim uluslararası politikada artan ağırlığın bir sonucu ve uluslararası toplumun bize gösterdiği güvenin bir göstergesidir.

Türkiye 2 sene sürecek görevini layıkıyla yerine getirecektir.

BM Güvenlik Konseyi yeni üyelerine başarılar diliyorum.

BM Genel Kurulu’na, Türkiye’ye inanan ve güvenen tüm dostlarımıza ve bu sonucun alınması için çaba gösteren herkese teşekkür ediyorum.

Birinci turda bu neticenin alınması da çok anlamlıdır.”

Erdoğan seçim sonrası yapmayı düşündüğü ABD gezisini bu sonucun ardından seçim öncesi yapabileceğini ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!