10 kriz gördüm, hepsi geçti biz hâla burdayız

Güncelleme Tarihi:

10 kriz gördüm, hepsi geçti biz hâla burdayız
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 16, 2008 00:07

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan karamsar olmamak gerektiği görüşünde. <1+>Özel röportaj

Haberin Devamı

ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile dün başlayan röportaj bugün devam ediyor.

- Yalıtım pazarının büyüklüğü ne kadar?

Pazarın büyüklüğü camı da katarsak 1.8 milyar dolar seviyesinde. Bu toplama ısı, ses, su ve yangın yalıtımı ile ilgili tüm unsurlar dahil.

I. Bölüm: İngilizler bizden teknolojimizi istiyor

- Sektörde nasıl bir büyüme bekliyorsunuz?
 
Küresel ısınma ve enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle bu pazar büyüyecek. Sektör şu anda küçük. Isı yalıtım pazarının toplamı 7 milyon metreküp. Bu rakam 2010'da 10 milyon metreküpü bulur, 2015'e kadar da 20 milyon metreküpü bulmamız lazım.
 
Fransa, Almanya gibi ülkelerde nüfus yaşlı, inşaat sektörü çok az büyüyor ama bizim tükettiğimiz malzemenin üç katını tüketiyorlar.

- Yalıtım sektörü inşaat sektörü ile ne kadar paralel?
 

" Yalıtım pazarı ekonomik krizlerin ve tasarrufun öne çıktığı dönemlerde daha hızlı büyüyor. "

İnşaat sektörünün küçüldüğü dönemlerde bile özellikle ısı yalıtım sektörü büyüyor. Çünkü mevcut binaların yalıtımı ile ilgili pazarlara da mal satabiliyoruz. Ayrıca enerji fiyatları ve küresel ısınma da pazarın büyümesini sağlıyor. Yalıtım pazarı ekonomik krizlerin ve dolayısıyla tasarrufun öne çıktığı dönemlerde daha hızlı büyüyor.

Haberin Devamı

Sonuçta yalıtım sektörünün inşaat sektörünün bir alt grubu olmasına karşın, inşaatın küçüldüğü dönemlerde bile büyüdüğünü görüyoruz. Zaten toplama baktığınızda da inşaata göre daha hızlı bir büyüme söz konusu.

- Kaç üretim tesisiniz var?

Biz 1995'ten bugüne kadar yatırımda büyüyen ve üretici kimliği ile öne çıkan bir firmayız. Beş tane üretim tesisimiz vardı, altıncısı da ay sonunda devreye girecek. Böyle bir dünyada ve böyle bir ekonominin olduğu dönemde 40 milyon dolarlık yatırımla devreye giriyoruz.
 
- Nerede tesisleriniz?
 
Hepsi Çorlu'da.
 
- Mevcut ekonomik durumla ilgili bir tedirginliğiniz var mı? 
 

" Böyle bir dünyada ve böyle bir ekonominin olduğu dönemde 40 milyon dolarlık yatırımla devreye giriyoruz. "

Bu yatırım bir anlık bir karar değil ve biz kısa vadeli olarak bakmıyoruz. Ben 2001'i de yaşadım, 94'ü de, 98'i de yaşadım... Bunlar büyümeyi bir miktar yavaşlatır ama sonuçta gideceği yer belli.
 
Zaten biz sadece Türkiye için yapmıyoruz bu yatırımı. Türk cumhuriyetlerinden Körfez ve Balkan ülkelerine kadar etkili olacak bir yatırım bu.

Haberin Devamı

- Bu kriz sizi hiç etkilemeyecek mi?
 
Etkileyecek tabii. Sonuçta biz de bu global dünyada iş yapıyoruz. Bizim dışımızda gelişen faktörler var ama ben bunun çok uzun süreceğini zannetmiyorum.
 
Çünkü genç bir nüfus Türkiye. Konut ihtiyacı olan bir ülke, gelişmekte olan bir ülke. Ne yaparsanız yapın, kısa vadede bazı şeyleri geciktirebilirsiniz ama orta ve uzun vadede sonuç değişmeyecek. Bazen dalgalanmalar olacaktır ama trend hep yukarı doğru.

- Karamsar olmaya gerek yok yani...
 
HürriyetBen en az 10 tane kriz gördüm. Hepsi geçti, biz hâla burdayız. Önemli olan bunları fırsata çevirmek ve böyle bir dönemde büyüyebilmek... Bence karamsar olmaya gerek yok. Dünya son 4-5 yıldır çok hızlı büyüdü, şimdi de bunun düzeltmesini yapıyor.
 
- Sattığınız ürünlerinin hepsini burada mı üretiyorsunuz?
 

" Ekonomide bazen dalgalanmalar olacaktır ama trend hep yukarı doğru"

Tamamına yakınını.

- Ä°hracat?

Haberin Devamı

Ciromuzun yüzde 15'ini ihraç ediyoruz. Hedefimiz ise bunu yüzde 30'a çıkarmak.

- Ne zaman?

2010'a kadar yapacağız.

- En çok nereye ihracat yapıyorsunuz?

En çok Balkanlar'a ihracat yapıyoruz. Ama bundan sonra ağırlığı OrtadoÄŸu'ya vereceÄŸiz. Petrolden biriken sermayeyi biraz içeriye transfer edeceÄŸiz.Â
 
- Cironuz ne kadar?

2001'de 7 milyon dolardı, geçen sene 56 milyon dolar yaptık. 2010'da bunu 100 milyon dolara çıkaracağız.

- Tüketicilerin yalıtıma bakışı nasıl? 
 

" Ben en az 10 tane kriz gördüm. Hepsi geçti, biz hâla burdayız. "

Özellikle 2001 krizinden sonra çok arttı yaptıran sayısı. E tabi milletin canı yanınca, elektrik, doğalgaz, enerji fiyatları zamlanınca doğal olarak bir arayış içerisine giriyor. İster istemez tasarruf yapmak zorunda. Bir de bunu finanse edebilecek kaynak bulsa...

Haberin Devamı

Bakın bu yalıtım ülke ekonomisi ile ilgili bir durum. Sonuçta Türkiye'nin geçen seneki enerji ithalatı 40 milyar dolar... Sadece konutları ısıtmak için geçen sene 15 milyar dolar harcandı. Halbuki ısı yalıtımı olsa bu rakam 7.5 milyar dolara inecek.
 
- Hükümetten teşvik bekliyor musunuz?
 
Ben hükümetten teşvik filan beklemiyorum. Sadece koordinasyon yapması lazım. Sonuçta bu bir ülke meselesi. Ama destek söylemde kalıyor, eylem yok...

" Karamsar olmaya gerek yok. Dünya son 4-5 yıldır çok hızlı büyüdü, şimdi de bunun düzeltmesini yapıyor.

Türkiye'de cari açığın çözümü yalıtımdır. Cari açığın büyük bölümü enerji fiyatlarından kaynaklanıyor. Eğer enerji fiyatlarını 2002-2003 seviyesine çekerseniz zaten cari açık oranınız 3-4 puan düşüyor...

Haberin Devamı

- Yeni binaların hepsinde ısı yalıtımı uygulanıyor mu?
 
Ciddi projelerde, kurumsal projelerde uygulanıyor. Ama bireysel projelerin hepsinde uygulanmıyor. Yalıtım yaptırmak zorunlu olmasına karşın birçok kaçak oluyor.
 
- TOKÄ° uyguluyor mu mesela?
 
Uyguluyor. Tüm projelerde kullanılıyor.

- Türkiye'deki binaların ne kadarında yatırım var?

Sadece yüzde 9'unda. Avrupa'da ise bu oran yüzde 80 civarında. Anlayacağınız burada büyük bir pazar var.

YARIN: Hangi iki sektöre yatırım yapacak?  İş hayatına nasıl başladı? Yalıtım nereden aklına geldi? Ailede inşaatçı var mı? Türkiye'de 2001'e benzer bir kriz olur mu? Ekonomi ne zaman toparlar?


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!