100 metrenin hükümdarları

Güncelleme Tarihi:

100 metrenin hükümdarları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünya Atletizm Şampiyonası'nın merakla beklenen 100 metre yarışlarını iki favori ABD'li kazandı. Maurice Greene ve Marion Jones'a sprint koşularına gelecek on yılda da damgalarını vuracak atletler gözüyle bakılıyor.

İspanya'nın Sevilla kentinde yapılan 7.Dünya Atletizm Şampiyonası'nda merakla beklenen 100 metre erkekler finali öncesi ABD'li Maurice Greene en büyük favori olarak gösteriliyordu. 25 yaşındaki sprinter iki yıl önce Atina'da kazandığı Dünya Şampiyonluğu başarısını tekrarlamak arzusundaydı. Aradan geçen iki sene içinde ünvanını perçinleyerek bir performans ortaya koyan Greene, Haziran ayının 16'sında 100 metre dünya rekorunu da kırıp ‘‘En hızlı’’ insan ünvanını da eline geçirdi.

İki yıl önce elde ettiği Dünya Şampiyonluğu ve antrenman arkadaşı Trinidadlı Ato Boldon ile girdiği çekişme böyle bir dünya rekorunun habercisiydi. ABD'li atlet 1997 yılında Atina’da kıramadığı rekoru, 9,79 koşarak saniyenin yüzde beşi farkla aynı pistte yeniledi.

Bu rekorun moraliyle Greene Sevilla'da 100 metrenin yanı sıra 200 metre de altın madalyayı hedeflediğini ilan etti. Bu hedef için ilk adım olan ve Dünya Şampiyonası seçmesi niteliği taşıyan ABD Şampiyonası'nda 200 metre takımına girmeyi başardı. Son şampiyon ünvanı Dünya Şampiyonası'na doğrudan katılma imkanı sağladığından 100 metre seçmelerine girme gereğini duymadı. Her iki mesafede Greene'in en büyük rakibi olması beklenen atletlerin Sevilla öncesi ardarda gelen sakatlık haberleri de genç sprinterin şansını yükseltti. Önce 200 metrenin Dünya Rekortmeni ABD'li Michael Johnson, sadece 400 metrede yarışacağını duyurdu. Ardından Ato Boldon Londra'da koştuğu 4x100 bayrak yarışında sakatlığının nüksettiğini açıklayıp 1999 yılı içinde başka bir yarışa katılmayacağını belirtti. Boldon bu sezon 100 metrede Greene'i geçmeyi başaran tek isimdi.

Sevilla'daki Dünya Şampiyonası'nda eleme turlarından itibaren çok formda olduğunu gösteren Greene çeyrek finalde 9,91 saniyeyle, yarı finalde de 9.96'yla rahatlıkla birinci geldi. Pazar akşamı koşulan final yarışı sırasında 80 bin kişinin doldurduğu Olimpiyat Stadı'ndaki beklenti yeni bir Dünya Rekoruydu. Greene'in tek rakibi olarak da 32 yaşındaki Kanadalı Bruny Surin gösteriliyordu. Quebecli atlet 1991'den beri tüm Dünya Şamipyonalarında final koşmayı başarmıştı. 1995'te kazandığı Dünya üçüncülüğü en iyi başarısıydı. Ama finale ulaşırken yaptığı dereceler gayet formda olduğununu açık göstergesiydi.

Surin'in çok iyi çıkışına karşın Greene biraz geride kaldı. Yarışın 70. metresinde Surin'i yakalayan Greene bitiş çizgisini ilk sırada geçti. Derecesi 9,80 saniyeydi. Yani iki ay önce kırdığı Dünya Rekoruna da çok yaklaştı. Surin'in derecesi ise 9,84'tü. Kanadalı sprinter yarış sonrası derecesinden ve gümüş madalyasından memnun gözüküyordu:‘‘En iyi derecemi yaptım. Bitti diyenlere 32 yaşımda en iyi cevabı verdim.’’

VE JONES

Marion Jones geçen yıl yaptığı açıklamada hedefini belirlemişti:‘‘2000 yılında Sydney Olimpiyatlarında beş altın madalya kazanmak istiyorum. 100 metre, 200 metre, uzun atlama ile 4x100metre ve 4x400 metre bayrak yarışlarına katılma amacındayım.’’ Bu çok iddialı demecin ardından da bu yıl İspanya'nın Sevilla kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda ilk denemeyi yapıp dört dalda yarışacağını eklemişti. Bir Olimpiyatta beş altın madalya hedefi iki erkek atletin, 1936 yılında Berlin'de Jesse Owens'ın ve 1984'te Carl Lewis'in elde ettiği başarıyı akla getiriyor. İki ABD'li atlet katıldıkları Olimpiyatlarda 100 metre, 200 metre, uzun atlama ve 4x100 metrede dörder altın madalyayı boyunlarına geçirivermişlerdi.

Ancak, 1990'ların zorlu rekabetinde ve yoğun yarışma takvimi arasında bu hedefi gerçekleşirmenin ne denli zor olduğunu Jones, İspanya'da bir hafta içinde öğrendi. Geçen hafta sonu yapılan 100 metre finalini vatandaşı Miller ve Yunan Tanu'nun önünde birinci bitiren Jones pazartesi günü uzun atlama finalinde ilk hayal kırıklığını yaşadı. Uzun atlama tekniğinin zayıflığı sık sık gündeme getirilen 23 yaşındaki Jones 6,83 metrelik derecesiyle bronz madalyayla yetindi.

200 metre yarı final yarışının ilk yarısında önde gözüken ABD'li atletin hızı son düzlüğe girerken kesiliverdi. Belini tutarak acı içinde yarışı bıraktı ve yere yuvarlandı. Sedyeye yatırılarak pist dışına alınan Marion Jones için Dünya Şamipyonası büyük bir ihtimalle sona ermişti.

Antrenörü Trevor Graham perşembe günü yaptığı açıklamada Jones'un şampiyonadan kesin olarak çekildiğini duyurdu: ‘‘Durumu o kadar da kötü değil. Belindeki ağrılara karşın yürüyebiliyor. Ama sezonun geri kalanını tehlikeye atmamak için bayrak yarışlarında kesinlikle yarışmayacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!