Yangın kontrol edilemiyor

Güncelleme Tarihi:

Yangın kontrol edilemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi'nde büyük can ve mal kaybına yol açan korkunç depremle birlikte yanmaya başlayan İzmit'teki Tüpraş Rafinerisi'nde söndürme çalışmalarının zamanında başlatılmayıp, yetersiz kalması tehlikenin boyutlarını büyüttü. Uçakların kullanıldığı söndürme çalışmalarında elektriklerin kesik olması ve yeterli köpük stoğu bulunmaması işi güçleştirdi. Tüpraş ve çevresi, bir ifilakle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tüpraş'tan yükselen alev ve simsiyah dumanlar korkunç bir felaketin habercisi gibi, kilometrelerce uzaktan görülüyor. Rafinerinin nafta tanklarından başlayan ve giderek genişleyen yangın eğer kısa sürede durduralamazsa, alevlerin uçak yakıtı ve LPG tanklarına sıçramasından korkuluyor.

RUSYA'DAN 90 KİŞİ

Tüpraş'taki yangında alevler dün öğleden sonra iki katına çıktı. söndürme çalışmalarına, Rusya'dan bir ekip de katıldı. Yangına müdahale için Antalya'dan İzmit'e gelen TAI tarafından söndürme uçağına dönüştürülen S-2E Tracker uçağı, Kayseri'den gelen C-130 nakliye uçağı günboyu alevlere kimyasal madde attı. Ancak, bölgede yeterli miktarda köpük bulunmamazsı, umutları boşa çıkardı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Cengiz Topel Üssü'nden havalanan uçaklar, Tüpraş'a boşaltılacak suyu denizden almak zorunda kaldı. Elektriklerin olmaması sonucu yüksek basınca sahip su depolayamayan uçakların yetersiz çabaları alevlerin boyunu iki katına çıkardı. Başbakan Bülent Ecevit, sürekli Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış'dan son durumla ilgili bilgi aldı. Genel Müdür Danış, yerli ve yabancı ekiplerle sürekli koordinasyon içerisinde olduklarını, yurt dışından gelecek ekiplerin, uçak ve helikopterle havadan müdahale ile yangını kontrol altına almaya çalışacaklarını söyledi.

ÇARESİZLİK İÇİNDELER

Rafineri Müdürü Halil Semerci, yapılan müdahalelerin etkili olmadığını, yangının 5 tankta devam ettiğini, yangını bulunduğu yere hapsetmeye çalıştıklarını söyledi. Rüzgarın sık sık yön değiştirmesinin ve havadan müdahalenin yetersiz kalması sonucu yangını kontrol altına almakta zorlandıklarını belirten Semerci, ‘‘Şu anda dizel makinelerle denizden su çekiliyor. Bu sağlıklı değil. Suyun Sapanca Gölü'nden getirilmesi yoluna gidilecek. Köpük için suya ihtiyaç var. Rafineriye TEDAŞ'ın elektrik vermesi halinde yeterli suya kavuşacağız’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!