Üretimdeki kayıp 2 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Üretimdeki kayıp 2 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ilk belirlemelerine göre sanayinin kalbinin attığı Marmara Bölgesi'ndeki depremin üretimde yarattığı kayıp 2 milyar doları buluyor. İSO Başkanı Hüsamettin Kavi, ‘‘Bir aksilik olmazsa, üretim bir haftada normale döner’’ temennisinde bulundu.

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsametin Kavi, deprem felaketinin sanayiye verdiği zararın yaklaşık 2 milyar dolar seviyesinde olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Kavi, deprem felaketinin gerçek boyutunun ancak önümüzdeki günlerde tespit edilebileceğini belirterek, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) 200 milyar dolar. Deprem felaketinin yaşandığı bölge GSMH'nın üçte ikisini yani 67 milyar dolarlık bölümünü oluşturuyor. Bu oranı 365 güne böldüğümüzde 183 milyon dolar eder. Biz deprem gününden itibaren en geç bir hafta içinde en azından İstanbul'da üretimin başlayabileceğini umuyoruz. Bu durumda kayıp yaklaşık 2 milyar dolar seviyesindedir.’’

BİR HAFTADA DÜZELİR

Hüsametin Kavi, en geç bir hafta içinde İstanbul'daki sanayi tesislerinin üretime geçebileceğini söyledi. Kendilerine, 8 bin İSO üyesinden bir kayıp haberi gelmediğini söyleyen Kavi, ‘‘Ancak işyerlerimizin sağlam olmasına rağmen, üretim prosesinde arızalar var. Kaçak ve sızıntı mevcut. Prosesteki arızaların bir hafta içinde giderilip İstanbul'da ekonominin çarklarının dönmeye başlayacağına inanıyoruz’’ dedi.

Kavi, hükümetten de ekonomik hayatın normali dönmesi için haberleşme ve nakliyede yaşanan sıktıntıların giderilmesi için acil önlem almasını isteyerek, ‘‘Hükümeti koordineli çalışmaya kamuoyunu da aklı selim davranmaya çalışıyoruz. Sadece üretimin başlaması yeterli değil, ticaret ve sanayi çarklarının yeniden dönmesi için nakliye ve yurt içi yurt dışı haberleşme sorunun en kısa sürede çözelmesi gerek’’ diye konuştu.

Hangi şirkette ne kadar hasar var?

SANAYİ odalarının yanısıra şirketler de kendi zararlarını belirlemeye çalışıyor. Şirketlerden halka açık olanlar, depremde gördükleri hasarla ilgili bilgileri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) bildiriyor.

KARTONSAN:

Şirketin İzmit Kullar Koyu civarında bulunan küşe karton fabrikasında üretim durdu. Çökmeler sonucu bina makina ve tesislerle mamul ve hammadde tesislerinden hasarlar meydana geldi.

OTOKAR:

Sakarya'daki fabrika binaları ile idari ve sosyal binalarda önemli hasar yok. İdari ve sosyal binalarda ise mevcut demirbaşların büyük bölümü kullanılmaz halde. Fabrikada yaşanan malzeme kargaşasından dolayı en az bir hafta üretim yapamaz durumda.

OLMUKSA:

Şirketin Gebze fabrikasının üretimini etkileyecek şekilde bir hasar oluşmadı.

Afet bölgesi odaları ‘kriz masası’ kuruyor

İSTANBUL Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı (İTO) Mehmet Yıldırım, deprem felaketine uğrayan bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek olmak için şu ana kadar İstanbul Valiliği ile işbirliği yaparak yaklaşık 500 milyarlık yardım yapıldığını açıkladı. Yıldırım, bu arada en kısa sürede afet bölgesi ilan edilen kentlerin Oda Başkanları ile bir kriz komitesi kurarak işbirliğine gidileceğini söyledi.

Yıldırım, İTO üyelerinden kendilerine bir hasar veya sıkıntı bildirimi gelmediğini belirterek, ‘‘Ancak, afet bölgesi illerinin Oda Başkanları ile yaptığımız görüşmede, işyerlerinin de büyük zarara uğradığını anladık. İstanbul'da üretim, sanayi durdu. Ama işyerlerinde bir sorun yok.’’ dedi. Yıldırım, İTO'nun yardımıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

‘‘Valiliğimiz acil olarak ne yardım talep ederse anında iletiyoruz. Şu an kesme makasları, komprosör, ameliyat eldiveni, ilaç, gibi acil ihtiyaçları anında karşılamaya çalıştık. Şu ana kadar 500 milyarlık bir yardım yapmaya çalıştık. Ancak, en kısa sürede Kocaeli gibi kentlerin de Ticaret Odası başkanları ile biraraya gelerek ortak bir kampanya başlatacağız. Bu başkanlarımız şu anda göçükleri gezip kendi illerinin ekonomik hasarını tespit etmeye çalışıyor. Sonra bu bilgileri biraraya getirerek ortak bir kampanya başlatarak çalışmaların hızlanmasına çalışacağız. Önümüzdeki hafta toplanacak İTO Meclis'inde felaket bölgelerine yardım için başlatacağımız kampanyanın detaylarını belirleyeceğiz.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!