Alevler kontrolden çıktı

Güncelleme Tarihi:

Alevler kontrolden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Tüpraş kaderine terk edildi

Korkunç depremle birlikte yanmaya başlayan İzmit'teki Tüpraş Rafinerisi, gün boyu sürdürülen söndürme çalışmalarından sonuç alınamayınca akşam saatlerinde kaderine terk edildi. Depremin en fazla vurduğu sanayi kenti İzmit'teki Tüpraş Rafinerisi, ilk dakikalardan itibaren alev alev yanmaya başladı. Rafinerideki itfaiye ekiplerinin alevleri söndürmede yetersiz kalması üzerine, ham petrol ve mamul akaryakıt depolarına sıçradı. Deniz Kuvvetleri ve Orman Bakanlığı'nın söndürme helikopterleri yangına müdahale etti. Havadan da müdahale edilmesine rağmen, dün akşam saatlerinde meydana gelen patlamalarla birlikte yükselen alevler kontrol altına alınamadı. Yetkililer, yangının söndürülmesi için Fransa'dan özel itfaiye uçağı çağrıldığını açıkladılar.

AMONYAK TANKLARI TEHDİDİ

Tüpraş'taki yangın kontroldan çıkıp giderek genişleyince, söndürme çalışmalarına katılan 500 kadar görevli tesislerini terkedip canlarını kurtardı. Rafinerideki tanklardan yükselen alevler tüm İzmit Körfezi'nden görülürken, çevredeki vatandaşlar panik içinde kaçışmaya başladı. Yetkililer, tesislerdeki dolu iki amanyok tankının infilak etmesinden korkulduğunu, ancak alevlere müdahale edilemediğini söylediler.

Amonyak tanklarının infilak etmesi halinde, nefes almayı olanaksız kılan boğucu gazın toplu ölümlere yol açabileceğini bilen Tütünçiftlik ve Yarımca'da halk, yıkılan evlerinin enkazı altında ölü ve yaralılarını bile bırakıp İstanbul ve İzmit yönüne kaçtı. İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen de, kentte en büyük korkunun Tüpraş'taki yangın olduğunu söyledi. Kriz Masası'nın Tüpraş'ın 1 kilometre çevresindeki yerleşim merkezlerini tahliye kararı aldığını söyleyen Başkan Sirmen, ‘‘Müdahale yapılamıyor, ekipler çekildi. Kaderine terkedilen Tüpraş'ın yanında İGSAŞ var, yanında Petkim var. tamamen bir bomba üzerindeyiz’’ dedi. Öte yandan depremin vurduğu kentlerden Yalova'da ise Botaş'ın doğalgaz şebekesindeki bir sızıntı nedeniyle Altınova ilçesi boşaltıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!