182 asker enkaz altında

Güncelleme Tarihi:

182 asker enkaz altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Donanma Komutanlığı'nın Gölcük'teki tesislerinde bulunan 70 ve 40 yıllık 2 orduevi yerlebir oldu. 43 asker kurtarıldı, 20'sinin cesedi çıkarıldı. 187 asker enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Depremde, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Orhan Aydın hayatını kaybetti. Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Vural Beyazıt ise yaralandı.

Kocaeli'nin İzmit ilçesiyle birlikte Gölcük ve Karamürsel de depremde harabeye döndü. Gölcük'te Donanma Komutanlığı'na ait binanın çökmesi, facianın boyutlarını artırdı. Depremde, Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Orhan Aydın hayatını kaybetti. Donanma Komutanlığı karargah binası, Orduevi, Yıldızlar Eğitim Merkesi ağır hasar gördü. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Gölcük'te Deniz Kuvvetleri'ne ait tesiste deprem faciası sonucu enkaz altında kalan yaklaşık 250 personelden 20'sinin cesedinin çıkarıldığını açıkladı. Yaralı halde kurtarılan 43 asker tedavi altına alındı. Orgeneral Kıvrıkoğlu, kurtarma faaliyetlerinin devam ettiğini, enkaz altında kalanlar arasında emekli olan ve halen orduda bulunan amiral rütbesinde personelin de bulunduğunu bildirdi. Donanma Komutanlığı'nda pazartesi günü devir-teslim töreni yapıldığını ve bu tören için gelen komutanların geceyi orada geçirdiklerini hatırlatan Orgeneral Kıvrıkoğlu, enkaz altında kalanlar arasında sivil personelin de bulunduğunu ifade etti.

VURAL PAŞA YARALI

Yüksek Askeri Şûra kararıyla Donanma Komutanlığı'ndan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na atanan Oramiral İlhami Erdil, görevini 30 Ağustos'tan itibaren Oramiral rütbesi takacak Koramiral Bülent Alpkaya'ya devretmesi nedeniyle Gölcük'te pazartesi günü tören düzenlenmişti. Töreni izleyenler arasında bulunan Deniz Harp Okulu Komutanı Orhan Aydın, şiddetli depremde hayatını kaybederken, tersane komutanının eşi depremden yaralı kurtuldu. Yaralı kurtulanlar arasında Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Vural Beyazıt'ın da bulunduğu, korumasının öldüğü bildirildi. Gölcük'eki Deniz Kuvvetleri'ne ait tesiste enkaz altından kurtarılanlardan yaralılar sahil güvenlik gemileri ve botlarıyla İstanbul'a götürülüyor. Gemilerden, acil tıbbi yardım malzemesi ihtiyacı ile ilgili taleplerin ulaştırıldığı Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, İstanbul'daki hastanelerin dolduğunu berterek, buraya yaralı getirilmemesi yolunda anonslar yapıldığı belirtildi.

SSK KULLANILAMAZ

Gölcük'te, yaklaşık iki ay önce de deprem olmuştu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, 23 Haziran 1998'de merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi olan bir deprem olduğunu duyurmuştu. Gece saat 01.30'da meydana gelen 3.1 şiddetindeki deprem, herhangi bir hasara yol açmamıştı. Karamürsel ilçesinde yıkılan binaların enkazı altından 41 ceset, 300'den fazla yaralı çıkarıldı. Kurtarma çalışmalarına askeri birliklerin yanı sıra belediye ve diğer kamu personeli de katılıyor. Depremde büyük hasar gören SSK Hastanesi kullanılamaz hale geldi. Yaralılar çevre il ve ilçelere naklediliyor.

Yağmaya polisle önlem

Depremin vurduğu yerleşim merkezlerinde herkes yaralarını sarmaya çalışırken, yağmacılara da gün doğdu. Güvenlik güçleri, yağmacılara karşı önlem aldı. Geçen yıl Adana ve Ceyhan'ı yıkan depremde olduğu gibi, yağmacılar bu kez, Marmara Bölgesi'ndeki yerleşim merkezlerini vuran depremde ortaya çıktı. Depremin ilk paniği atlatıldıktan sonra Bursa, Yalova, İzmit ve Adapazarı'nda, bazı kişilerin hasar gören mağazaları yağmaladıkları ihbarı geldi. Birçok marketin camlarının yağmacılar tarafından kırıldığı, eczaneler ve elektronik eşya satan işyerlerinden hırsızlık yapıldığı ihbarları üzerine harekete geçen güvenlik güçleri, özellikle işyerlerinin yoğunlukta olduğu semtlerde önlem aldı. Bu arada depremde hasar gören mağaza ve marketlerin çevresinde de polis önlem aldı. Yetkililer, geçen yıl Ceyhan ve Adana'da deprem korkusuyla vatandaşların terkettiği evlerde hırsızlık yapıldığını hatırlatarak, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdılar.

Oturduğu bina gazeteciye mezar oldu

Cihan Haber Ajansı (CHA) Havalimanı Muhabiri Rahmi Akman da, İstanbul Avcılar'da oturduğu binanın depremde çökmesi sonucu yaşamını yitirdi. Ajanstan yapılan açıklamada, Akman'ın, depremin İstanbul'da en fazla hasar verdiği Avcılar'da oturduğu binanın yıkılması sonucu enkaz altında kalarak, vefat ettiği belirtildi. Elazığ'ın Maden İlçesi'nde 1973 yılında doğan Akman, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuydu.

Komutan sağ çıkamadı

Gölcük'teki Deniz Kuvvetleri'ne ait eski orduevi, merkez üssü Kocaeli olan 6.7 ölçeğindeki depremde, içinde amiral rütbesindekilerin de bulunduğu yaklaşık 200 askerin üzerine

çöktü. Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Orhan Aydın hayatını kaybetti. Enkaz altından kurtarılan askerler, İstanbul'a getirildi. Sahil güvenlik gemileri ve botlarıyla TDİ Karaköy Limanı'na getirilen yaralılar, 30 kadar ambulansla hastanelere taşındı. Yaralılar Cerrahpaşa, Haseki, İstanbul Tıp Fakültesi ve Kasımpaşa Askeri Hastanesi'ne götürüldüler. Şehirde ise Mehmetçik yaralıları tedavi için elinden geleni yapıyor.

Kıvrıkoğlu'na başsağlığı diledi

FP Genel Başkanı Recai Kutan, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve CHP Genel Başkanı Altan Öymen, İstabul'daki deprem bölgelerinde incelemelerde bulunmak üzere THY'ye ait bir uçakla İstanbul'a geldi.

DYP Lideri Çiller yaptığı yaptığı açıklamada, milletçe bir deprem felaketi yaşadıklarını belirterek, parti olarak tüm ekiple deprem bölgelerinde incelemelerde bulunacaklarını söyledi. Çiller, ‘‘Acımız milletçe büyüktür. Canlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, acılı ailelere ve tüm millete başsağlı yaralılara da acil şifalar diliyorum’’ dedi. Genelkurmay Başkanı ile de görüştüğünü belirten Çiller, Gölcük'te olayla ilgili olarak Genelkurmay Başkanı aracılığıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başsağlığı dileklerini ilettiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Altan Öymen de partisinin üst düzey yetkilileriyle birlikte İstanbul'da deprem bölgelerinde incelemelerde bulunmak üzere İstanbul'a geldi. Çiller, Kutan ve Öymen daha sonra Avcılar'da çöken binaların bulunduğu yerlere giderek incelemelerde bulundu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!