Çete tasarısı basına da ağır ceza getiriyor

Güncelleme Tarihi:

Çete tasarısı basına da ağır ceza getiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çetelerle mücadele çerçevesinde hazırlanan tasarı, bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. Alt komisyona gönderilen ve 26 Temmuz'a kadar süre verilen tasarı, dün ek gündemle doğrudan komisyon gündemine alındı.

Çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele yasa tasarısı çerçevesinde basına da ağır cezalar getiriyor. Basın kuruluşlarının tepkisini çeken düzenmele ile yasada belirtilen suçları ve eylemleri haksız çıkar sağlama amacıyla kullanan yayıncılara ceza öngörülüyor. Çetelerin propagandasını yapanlara da ceza getiren tasarı, 2-4 yıl arası ağır hapis cezası verilebileceğine hükmediyor. Cezalar yayın durmayı da kapsıyor.

Tasarının 7. maddesiyle, tanıkların kimliklerinin gizli kalması hususunu hükme bağlıyor ve gizliliğe uymayanların cezalandırılmasını öngörüyor.

TASARI KOMİSYONDA

Tasarıya göre, çıkar sağlamak amacıyla örgüt kuranlara veya örgütü yönetenlere, örgüt adına faaliyette bulunanlara, bilerek hizmet yüklenenlere, sadece bu nedenle 3 yıldan 6 yıla, örgüte üye olanlara 2 yıldan 4 yıla kadar ağır hapis cezası verilecek. Örgüt silahlı ise bu cezalar üçte birden yarıya kadar artırılıp 9 yıl olarak uygulanacak. Suç faili, memur veya kamu hizmetiyle görevli kimse ise cezalar yine aynı oranda artırılarak uygulanacak. Suç işlendiğine ilişkin somut belirtilerin varlığı halinde, gizli görevli kullanılabilecek.

Gizli görevli gözetleme, izleme, örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak ve suçlarla ilgili diğer delilleri toplamakla görevli olacak.

Tasarıda öngörülen suçları işlediklerinden şüphe duyulanların, konut, ikametgah, işyeri veya kamuya açık yerlerdeki her türlü etkinlikleri, teknik araçlarla gizli olarak gözetlenebilecek, izlenebilecek, ses ve görüntü kaydı alınabilecek. Bu yasa gereğince yürütülen işlemler ve hazırlık soruşturması süresince alınan kararlar gizli olacak. Gizliliği ihlal edenler hakkında 2 yıldan 3 yıla kadar hapiscezasına hükmolunacak. Davalara DGM'lerde bakılacak, cezalar ertelenemeyecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!