Uluğbay'ın ilk sözleri

Güncelleme Tarihi:

Uluğbayın ilk sözleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

İntihar girişiminde bulunan Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın kendisini ameliyat eden doktorlardan Doç. Dr. Levent Özlüoğlu'na yönelttiği ilk soru ‘‘Bana ne ameliyatı yaptınız?’’ oldu.

İNTİHAR girişiminde bulunan Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, dün ilk kez konuştu. Uluğbay'ın ilk sözcükleri, kendisini ameliyat eden doktorlardan Kulak-Burun-Boğaz (KBB) uzmanı Doç. Dr. Levent Özlüoğlu'na yönelttiği, ‘‘Bana ne ameliyatı yaptınız?’’ sorusu oldu.

Özlüoğlu, hastasını ziyaretini ve diyaloğunu Hürriyet'e şöyle anlattı:

‘‘Uluğbay'ın sağlık durumu gayet iyi. Odasına girdiğimde geçmiş olsun dileklerimi iletip, kendisini nasıl hissettiğini sordum. Uluğbay, baş işareti ve yarı anlaşılır sözcüklerle, ‘İyiyim. Bana ne ameliyatı yaptınız?' sorusunu yöneltti. Ben de kendisine, ‘Yapılan ameliyat yaralarınızı tamir edici nitelikte. Ameliyatın çok önemi yok. İşler yolunda. Genel sağlık durumunuz çok iyi' dedim. Hastayı yormamak için ne ameliyatı yaptığımızı anlatmadım. Bu kısa diyalog sırasında odaya Uluğbay'ın oğlu Burak Uluğbay girince, ‘Sizi baş başa bırakayım' diyerek odadan çıktım. Eşi de çok iyi ve artık yüzü gülüyor. Sürekli yanında. Oğlu da çok iyi. Moraller yerine gelmiş.’’

IHLAMUR VE ÇORBA İÇTİ

Özlüoğlu, Uluğbay'ın yatağında yarı oturur vaziyette olduğunu ve bilincinin açık olduğunu belirterek, solunumuna yardım için takılan cihazların dün sabah tümüyle çıkarıldığını bildirdi.

Başkent Hastanesi Basın Danışmanı Mahmut Temizyürek de, doktorlardan aldığı bilgiyi şöyle nakletti:

‘‘Sabah solunum cihazından çıkarılan Uluğbay, sıvı gıda almaya başladı. Hastaya, verilen ilk sıvı gıda su oldu. Ardından ıhlamur, tanesiz çorba ve tanesiz komposto verildi. Giderek, normal çorba ve diğer uygun gıdalar da verilecek. Halen serum da veriliyor. Hasta kendisine ‘Geçmiş olsun' diyenlere ‘Sağolun' diyor, baş ve göz işareti ile rahat anlaşabiliyor. Dilindeki yaradan ötürü, şimdilik konuşma kaybı olsa da sözcükleri anlaşılıyor. Eşi elini tutuyor, diyalog kuruyor, moral veriyor.’’

KOMUTLARI YERİNE GETİRDİ

Uluğbay'a ilk müdahaleyi yapan ve ameliyatında görev alan hekimlerden olan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Nur Altınörs, Uluğbay'ın durumu ile ilgili şu bilgileri verdi: ‘‘Şuurunu kontrol için, ‘elimi sıkın, sağ ayağınızı kaldırın, parmak işaretleri ile şu kaç, bu kaç' soruları sordum. Bütün soru ve komutlara olumlu yanıt aldım. Ağrısının ve bir şikayetinin olmadığını söyledi. Yarın(bugün) yürüteceğiz. Önemli tehlikeyi atlattı. Gelişmeler bu şekilde olursa, tahminen, hastaneden 1 hafta 10 gün içinde çıkabilir’’ dedi.

KONUŞMA PROBLEMİ KALMAZ

Ameliyatı gerçekleştiren ekipten KBB Uzmanı Doç. Dr. Tan Ergin de, ‘‘Dil hareketleri kısıtlı. İyileşme tamamlandıktan sonra konuşma problemi kalmaz. Bu durum hastaya göre değişebilir. Ancak gidişat çok iyi. Dünden bugüne bile olumlu yönde gelişme var. Birkaç gün sonra burnundaki tamponları da alacağız’’ dedi.

Ağabey ziyareti

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisi süren ve durumu iyiye giden Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ı, dün ağabeyi Emekli Orgeneral Ragıp Uluğbay ziyaret etti. Ailesiyle beraber hastaneye gelen Ragıp Uluğbay, bir süre kardeşinin eşi Nedret Uluğbay ile görüştü ve kardeşinin yanına çıktı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!