Ölüme 1 santim

Güncelleme Tarihi:

Ölüme 1 santim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

İntihar girişiminde bulunan Uluğbay, hayati tehlikeyi atlattı.

Hikmet Uluğbay'ın ameliyatını yapan Prof. Haberal, ‘‘Bir santimle kurtardı’’ dedi. Çene altından girerek burundan çıkan mermi, beyinde hiçbir tahribat yapmadı. Doktorlar, Bakan'ın yüzünde iz bile kalmayacağını belirtti.

İntihar girişiminde bulunan Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay, hayati tehlikeyi tamamen atlattı. Uluğbay'ı ameliyat eden ekibin başında bulunan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, ‘‘Verilmiş sadakası varmış, bir santimle kurtardı’’ dedi. Yaralanmanın, Uluğbay'ın zihninde ve algılamasında hiç bir etki bırakmayacağı, yüzündeki yaranın ise estetik operasyonla düzeltileceği, ciddi bir iz bile kalmayacağı belirtildi.

Ambulansta şuuru açık olan, ancak hastaneye girişinde kan kaybı nedeniyle kendisini kaybeden Uluğbay'ın nefes borusuna bir boru takılarak solunumu sağlandı. Ardından Bakan, suni solunum cihazına bağlandı.

Uluğbay'ın ameliyatını Prof. Dr. Mehmet Haberal, Prof. Dr. Nur Altınörs, Doç.Dr. Levent Özlüoğlu, Doç. Dr. Tan Ergin, Uzm. Dr. Babür Akkuzu, Doç. Dr. Aslı Dönmez, Asistan Dr. Dilek Karaaslan'dan oluşan ekip yaptı.

İki saatten fazla süren ameliyat sırasında taksi şoförlerinden ve askeri birliklerden taze kan temin edildi. Ameliyattan sonra Prof. Dr. Mehmet Haberal, Uluğbay'ın genel sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı:

‘‘Sayın Bakan'ın çenesinin altında, ağzında, dilinde, damağında, kaşında, burnunda yaralanma söz konusuydu. Hemen ameliyata alındı. Gereken yapıldı. Her şey kontrol altında. Şu anda yoğun bakımda. Genel durumu iyi. Yüz yaralanması olduğu için biz bunu ciddi diye telakki ederiz. Kontrol altında, şuuru açık. Ama sakin olsun diye ilaçla uyutuyoruz. Durumu gayet iyi.’’

Uluğbay'ın ameliyattan sonra kendisine geldiği, tekrar ilaçla uyutulana kadar geçen süre içinde hiç konuşmadığı öğrenildi.

TAKİPSİZLİK VERİLECEK

Bu arada DGM Başsavcılığı yetkilileri, Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intiharının teşebbüs düzeyinde kaldığını, bu nedenle de Türk Ceza Kanunu'na göre bir suç oluşturmadığını belirttiler. Yetkililer, ancak intihar sonucu ölümde, bu intihara yardım eden veya ikna eden kişilerin TCK'nın 454. maddesine göre üç seneden on yıla kadar ağır hapse mahkum olması talebiyle dava açıldığını açıkladılar. Uluğbay olayında ise eşinin ve oğlunun intihara ikna veya yardımı olmadığına dikkat çeken yetkililer, bu olayla ilgili olarak ‘Takipsizlik’ kararı verileceğini belirttiler.

Ölmeyince tetiğe 2’nci kez bastı

22.30 Hikmet Uluğbay, Ümitköy Beta Sitesi 8/4 numaradaki evine geldi. Uluğbay, evine geldikten sonra önce kısa bir süre eşi Nedret Hanım ve oğlu Burak ile bir süre salonda oturdu sohbet etti, televizyon seyretti. Çok yorgun ve gergin olan Uluğbay, bu sırada bir kadeh şarap içti. Gerginliği yüzünden okunan Uluğbay, çalışma odasına geçti ve uzun süre odasında kaldı. Askerliğini tamamlayıp yeni dönen oğlu Burak da kendi odasına geçti. Eşi ise salonda televizyon seyretmeyi sürdürdü.

00.40 Uluğbay, çalışma odasından yatak odasına geçti ve Smith Wesson marka toplu tabancasıyla çene altından bir el ateş etti.

00.40 Silah sesini duyan Nedret Uluğbay ile oğlu Burak yatak odasına koştu ve ikinci kez ateş etmeye çalışan Uluğbay'a engel oldu. İkinci kez patlayan tabancanın mermisi boşa gitti.

00.42 Nedret Uluğbay hemen 055 Polis İmdat'ı aradı. Polis, olay mahallinin Jandarma bölgesi olmasından ötürü, 156 Jandarma İmdat'ı da haberdar etti. Hem jandarma ve polis, hem de aile, 112 Hızır Acil'i aradılar.

01.00 Hızır 112 Ambulans servisi Uluğbay'ın evine geldi. Uluğbay'a ilk müdahale ambulansta yapıldı. Ambulans önce Bayındır Hastanesi'ne yöneldi, sonra Acil Yardım ve Trafik Hastanesi'ne gitti. Uluğbay'ın eşi Nedret Hanım, ambülansta eşinin yanındaydı.

01.10 Uluğbay Acil Yardım ve Trafik Hastanesi'nde yoğun bakıma alındı. Ancak gerekli ekipman bulunmadığı gerekçesiyle Uluğbay'ın Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedilmesi uygun görüldü. Bu arada olaydan haberdar olan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan da Trafik Hastanesi'ne gelerek tedaviyi yerinde izledi.

01.30 Uluğbay, Trafik Hastanesi'nden alınıp, ambulansla Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü.

01.40 Başkent Üniversitesi'nde hemen gerekli filmler ve tahkikler yapılıp ameliyat için hazırlık yapıldı.

02.00 Başkent Üniversitesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Haberal hastaneye geldi.

02.15 Ameliyatta gerekli olacak 0 RH (-) kan bulunması için Polis, Jandarma ve taksi telsizlerinden anons yapıldı. Bu arada hastane önünde bulunan Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender ve Vali Vekili Tamer Ersoy kan bulunması için ekiplere talimat verdi.

02.20 Uygun kan bulundu ve Uluğbay ameliyata alındı. Merminin etkisiyle parçalanan Uluğbay'ın diline, ağız içine ve burun bölgesine operasyon yapıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!