Dövmeli mankenler

Güncelleme Tarihi:

Dövmeli mankenler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Gerektiğinde makyajla gizliyorlar, ama bir ömür boyu onu taşımaktan vazgeçemiyorlar

Son dönemde podyumların ünlü isimleri kalıcı dövmeyi tercih eder oldu. Öyle ki, modaya yön veren firmalar, kıyafetleriyle bütünlük oluşturmaması yüzünden kimi zaman memnun kalmazken, mankenler Avrupalı meslektaşlarının çoğunun da dövmesi olduğunu belirtiyorlar...

İşte aralarından birkaçı... Dövmeleri ve taşıdıkları anlamlarıyla onlarla bütünleşmiş gibiler.

Arzu Pavlova

‘‘Dekolte kıyafetler giyemiyorum’’

4 yıl önce sırtına koskocaman bir ejderha figürü yaptırmış Arzu Pavlova. Neden ejderha? ‘‘Çok güçlü görünen bir yaratık. Çiçek, böcek gibi şeyler yaptırmam mümkün değildi, karakterime uymazdı’’ diyor. Sırtına yaptırmasının nedenini de gizli bir bölge olmasına bağlıyor: ‘‘Sırtım her türlü şekle müsait, geniş bir alan. Üstelik çok göz önünde de değil.’’ Annesinin çok kızmasının yanı sıra bir iki de iş kaçırmış genç manken. Defilelerde dekolte, abiye kıyafetler giyememesine rağmen, dövmelerinden kurtulmaya hiç mi hiç niyeti yok.

Neslihan Demircan

‘‘Nazardan koruyor’’

1995 yılından, 96'ya geçildiği gün kendine bir yeni yıl hediyesi vermiş Neslihan Demircan ve sol koluna ilginç bir dövme yaptırmış. Modelini şöyle tanımlıyor: ‘‘Kanatlı bir kedinin arkasından doğan güneş...’’ Sebebini ise şöyle açıklıyor: ‘‘Güneş, yükselen burcum Aslan'ı, kedi de beni temsil ediyor. Çünkü çocukluğumdan beri herkes benim gözlerimi, davranışlarımı kediye benzetir. Yalnız kedilerin nankör olduğuna inanmadığımı kanıtlamak için kanatları olan, melek gibi sevimli bir yaratık yaptırttım. Üstelik beni nazardan korusun diye mavi gözlü olmasını tercih ettim’’ diyor.

Nurşah Okay

‘‘Tercihim kuş motifi’’

Okay'ın yaptırdığı ilk dövme, ayak bileğini saran bir sarmaşık. Eskiden beri dövme yaptırmayı çok istediğini söyleyen manken: ‘‘O zamanlar Türkiye'de bile böyle bir şey yoktu. Amacım sadece değişiklik yapmaktı!’’ diyor. ‘‘İkinci dövmemi ise kasığıma yaptırdım, bir kuş motifiydi. Mesleğim gereği görüntüyü bozan ve çok dikkat çekici şeyler olmaması gerekiyordu. Dolayısıyla ben de pek görünmeyen bir yerime yaptırdım’’ şeklinde açıklıyor bu durumu ve hemen itiraf ediyor: ‘‘Ama çok acıdı.’’

Esin Moralıoğlu

‘‘Gerekirse gizlerim’’

Avrupalı mankenlere özendiği için dövme yaptırmış . 8 yıl önce Mauritius Adası'nda bu dileğini gerçekleştirdiğini söyleyen Moralıoğlu tıpkı Nurşah Okay gibi: ‘‘O zamanlar Türkiye'de dövme yapan bir yer yoktu’’ diyor. Aslan burcu olan mankenin tercihi de doğal olarak aslan motifi olmuş. Koyu gri renkteki aslanın gözleri yeşil. ‘‘Ölünceye dek çıkarmayacağım’’ dediği dövmesi Moralıoğlu için bugüne dek hiç sorun olmamış. ‘‘Haute Couture defilelerinde hoş karşılanmaz ama ben onlarca defileye çıktım’’ diyor demesine ama temmuz sonu biraz zorlanacak gibi... Zira 1950'li yıllarda geçen olayların anlatıldığı bir filmde oynayacak olan manken, şimdilik dövmesini ‘‘body make-up’’la gizlemeyi planlıyor.

Canan Kayacı

‘‘Kamçılı kadın motifi’’

Kayacı'nın sol kolundaki maskeli, kamçılı savaşçı kadın şekli 15 cm. uzunluğunda. Çevresindekilerin ilk sözü: ‘‘Biraz büyük olmamış mı Canan’’ olmuş. Annesi ise hiç beğenmemiş. İçindeki savaşçı ruhu bu biçimde ortaya koyduğunu söyleyen Canan: ‘‘Ne yapayım? Bu kadını kendime benzettim. Artık benim bir parçam haline geldi’’ diyor. Kayacı'nın ikinci dövmesini sevgilisi yapacakmış. Çark biçiminde yapılacak olan dövmeyle ilgili tek sorun şu; göğüs üstüne mi yapılacak, yoksa kalça üstüne mi?

Pınar Altuğ

‘‘Önce geçici, sonra kalıcı’’

Pınar'ın sağ ayak bileğinde halhal motifinde özgün bir çizim var. ‘‘Görüntü olarak çok hoşuma gidiyordu. Önce geçici boyayla denedim. Sonra cesaret edip gerçeğine kavuştum’’ diyen manken siyah renkteki dövmesini 1996 yılının aralık ayında yaptırmış. ‘‘Dövme yaptıranların hep asi, çılgın insanlar olduğu düşünülür. Oysa ben oldukça klasik bir tipim. Buna rağmen dövme fikri bana ters gelmedi’’ diyen Pınar, dövmenin şık bir aksesuvar olduğunu söylüyor.

Korel Kubilay

‘‘Reklamdaki fil’’

‘‘Kanıma Pınar Altuğ girdi’’ diyor Korel Kubilay. 3 yıl önce birlikte gidip yaptırmışlar. Filleri çok seven Korel, sağ omzunun arkasına bir fil motifi yaptırmış. Selpak havlu reklamındaki fillere bayıldığını söyleyen manken, elinde bir adet havluyla dövmecinin yolunu tutmuş.

Bozok Gören

‘‘Bu bir hastalık’’

İki kolunda da kocaman dövmeleri olan Gören, şimdi bunlardan kurtulmanın yollarını arıyor. 6 sene önce sağ kolundaki akrep dövmesini gizlemek için iki tane göz şekli yaptırmış. ‘‘Akrep burcu değilim. Neden böyle bir şekil yaptırdığımı da bilmiyorum. Ancak bir süre sonra kurtulmak istedim. Akrebi kapatacak tek model iki tane gözdü’’ diyen Gören, bir kaç ay sonra da sol koluna içiçe geçen altı yunus yaptırmış. Dalgıç olduğunu ve yunusları çok sevdiğini söyleyen 26 yaşındaki mankene göre, dövme yaptırmak bir hastalık.

İlgi Gövsa

‘‘İkincisini de yaptırdım.’’

‘‘Asilik, başkaldırı... İşte bunlar benim karakterimi tanımlıyor’’ Dövme yaptırma sebebini böyle açıklıyor İlgi Gövsa. İlk dövmesini 5 sene önce yaptıran İlgi'ye kalsa çocuk yaşlarda kollarını rengarenk bir tabloya çevirecekmiş. Ama ey anne korkusu, sen nelere kadirsin. Aradan geçen zamanla Gövsa, söz dinlemeyen bir kız olduğunu kanıtlamayı aklına koymuş ve 3 ay önce de ikinci dövmesini yaptırıvermiş. Birincisini görünce kıyamet koparan anne, tek kelime edememiş.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!