Savunmaya politik darbe

Güncelleme Tarihi:

Savunmaya politik darbe
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Milyarlarca dolarlık savunma sanayii projeleri, politik baskılar nedeniyle olumsuz etkileniyor. Müsteşarlık uzmanları, baskılara dayanamayıp istifa edince, karar aşamasına gelen projeler sekteye uğradı.

Türkiye'yi 21'inci Yüzyıl'a taşıyacak milyarlarca dolarlık savunma sanayi projelerinde kilit rol oynayan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda, tam bir yaprak dökümü yaşanıyor.

Peş peşe gelen protesto amaçlı istifalar ve görevden almalar, müsteşarlıkta karar aşamasına gelen dev projelerin geleceğini de belirsizlik içine soktu. Kurumdan son olarak, balistik füzeler konusunda uzman ve müsteşarlığın belkemiği olarak bilinen Dış İlişkiler Şube Müdürü Sıtkı Egeli de istifa etti.

Önceki hükümetler zamanında Savunma Sanayi Müsteşarlığı yönetimine politik müdahaleler sonucu kimi kilit personel istifa ederken, kimileri de ya açığa alındı ya da kızağa çekildi. Ayrılanların bir bölümünü, yoğun ve dengesiz iş yükleri yüzünden artık iş yapamaz hale gelenler oluşturdu.

UZMANLAR ÖZEL SEKTÖRDE

Politize olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda sonunda her biri en az 10 yıllık deneyime sahip kilit personel, adil olmayan atamalar sonucu üst yönetimi protesto amacıyla istifa etti.

Ayrılan veya ayrılmaya zorlanan personelin çoğu şu anda yüksek maaşlarla özel sektörde çalışsa da Türkiye milyarlarca dolarlık savunma projelerinin karar arifesinde çok büyük bir yara aldı.

Savunma sanayi gibi yüksek tecrübe ve bilgi birikimi gerektiren bir sektörde iş bilen personelinin eksikliği Türkiye'yi zorlu pazarlıkların yapıldığı silah alım-satım görüşmelerinde çok zor duruma soktu.

Uzman erozyonu

İlk olarak Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcıları Veysel Yayan ve Sedat Çilingir'in görevden alınması ile başlayan yaprak dökümü, hızla sürdü. Savunma Sanayi Müsteşarı Yalçın Burçak'ın elini kolunu bağlayan sistematik çöküş, sonunda Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nı felç noktasına getirdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda Teknik Müsteşar Yardımcılığı yapan daha sonra TAI'deki görevinden de alınan Birol Altan, Elektronik Harp Şube Müdürü Murat Bayar, Dış İlişkilerden Şube Müdürü Turgut Şenol, helikopter projelerinde hassas görevler alan Hakan Zeren, Proje Koordinatörü Kemal Kaya, Fon Yönetim Daire Başkanı Cengiz Köksal, Off-Set Şube Müdürü Hüseyin Neftçi, Uçak projelerinden sorumlu Murat Erkilet, Zırhlı Araç Daire Başkanı Ali İhsan Öztürk birer birer ya ayrıldılar ya da görevlerinden alındılar.

Dev projeler beklemede

3,5 milyar dolarlık saldırı helikopteri projesi

7 milyar dolarlık ortak üretim tank ihalesi

2 milyar dolarlık havadan erken ihbar uçağı (AWACS)

1000 tankın modernizasyonu

32 adet F-16 ek üretim anlaşması

30 adet insansız hava aracı alımı

8 taneye ek olarak 22 Sea Hawk helikopterleri alımı

Hava-savunma sistemleri tedariki

İsrail'le orta menzilli havadan karaya füze ortak üretimi

Deniz kuvvetleri ve sahil güvenlik için ortak ile gemi ve bot üretimi

Polisin almayı planladığı 38 adet helikopter,

CASA uçakları projesinde ek 9 adetlik üretim takibi

8 adet yük helikopteri alımı

Tüm anlaşmalardan sağlanan milyonlarca dolar değerinde Off-Set getirilerinin yabancı firmalar nezdinde kontrolü



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!