Yılın annesinde enflasyon var

Güncelleme Tarihi:

Yılın annesinde enflasyon var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Her yıl sivil toplum kuruluşları ve özel şirketler yılın annesini belirliyor.

Ancak

aralarında bir koordinasyon yok. Her kurum da kendi özel ilgi alanına göre

seçim yapıyor.

Bu yüzden

her yıl ‘‘yılın annesi’’ adını taşıyan kadın ve kadınların

sayısı gittikçe artıyor.

Bu yıl bu ünvana

kimlerin

layık görüldüğünü anlamak

için yaptığımız

bir araştırmada

beş ayrı kurumun çalışmalarını belirledik. Ulaşamadığımız ya da henüz

seçim çalışmasını tamamlamayan başka

kurumlar da var...

Kimler seçildi?

Türkiye'de Anneler Günü 1955'de Türk Kadınlar Birliği tarafından mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanmaya başladı. O günden sonra her yıl bu dernek bir ‘‘yılın annesi’’ seçmeye koyuldu. Ancak zaman içinde başka dernekler de işin içine girdiler. Herkes birini seçiyordu. Sadece son iki yılın örneklerini versek bu konudaki çeşitlilik görülebilir.

1997'de Ege Bölgesi Spastik Özürlüler Derneği, Kadın ve Aileden Sorumlu bekar ve çocuksuz kadın bakan Işılay Saygın'ı yılın annesi seçti. Aynı anda Türk Anneler Derneği de Şanlıurfa'nın Sağlık Köyü'nde 9 çocuklu bir ailenin kızı olan 15 yaşındaki kadın hakları savunucusu Hülya Demir'in annesi Ayşe Demir'i yılın annesi seçmişti. Hülya Demir'le sohbet eden Işılay Saygın, o sırada kendisine verilen ünvanı tüm şehit annelerine devrettiğini açıkladı... Aynı yıl bir başka ‘‘yılın annesi’’ daha seçildi: Karaca Mağazaları, Perihan Savaş'a bu ünvanı verdi. Nedeninin annelikle pek ilgisi yoktu. Eşi Yılmaz Zafer'e büyük fedakarlıklara baktığı için bu ünvana layık olmuştu...

Geçen yıl ise şehit anneleri tartışmasız yılın annesiydiler. Maltepe Belediyesi'ne kadar her kurum, onları yılın annesi seçmek için yarıştı. Geçen yılın bir başka annesi de, 1993'te öldürülen oğlu Umut'un arkasından onun adını taşıyan bir vakıf kuran Nazire Dedeman'dı.

KOSOVALI MÜLTECİLER

Kurum: Kadın Haklarını Araştırma ve Geliştirme Derneği.

Amacı: Türk kadınını toplumda politik ve ekonomik hayatta layık olduğu konuma getirmek.

Seçtiği anne: Kosovalı mülteci anneler.

Nedeni: Sırp soykırımının ve zalimliğinin tehditleri altında yüzlerce kilometre, aç susuz ve bitkin, yavrularını kollarında taşıdıkları; günlerce yemek yemeden aç bedenleriyle bebeklerini hayata getirdikleri ve doyurmaya çalıştıkları için.

TÜRKAN SABANCI

Kurum: Anne ve Bebek Sağlığı Vakfı.

Amacı: Türkiye'deki yüksek bebek ölümlerini ve sakatlıklarını azaltmak üzere çalışmalar yapmak.

Seçtiği anne: Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı.

Nedeni: Gerek anneliği ve gerekse bu konuda yaptığı sosyal hizmetler vakfın çalışmalarıyla uyumlu olması, özürlü çocuğunu toplumdan ayırmamasının çocuk hekimleri tarafından takdir edilmesi, davranışlarının ‘‘yoğun annelik özelliği’’ göstermesi nedeniyle.

İTFAİYECİ ANNE VE EŞLERİ

Kurum: Türk Anneler Derneği.

Amacı: Toplumsal olayları gün ışığına çıkarmak.

Seçtiği anne: İtfaiyecilerin anneleri ve eşleri.

Nedeni: Son günlerde artan terör olaylarında itfaiyecilerin çalışmalarında can güvenliklerinin çok sağlam koşullar altında olmaması yüzünden, dünyanın en kutsal görevlerinden biri olan itfaiyecilik mesleğinde büyük fedakarlıkla çalışanları dünyaya getirip yetiştirdikleri için.

BEYAZ'IN ANNESİ

Kurum: Singer şirketi.

Amacı: Dikiş makineleri üretmek.

Seçtiği anne: Stand-up'çı Beyaz'ın (Beyazıt Öztürk) annesi Nurten Öztürk.

Nedeni: Eşi öldükten sonra oğlu Beyaz'ı ekonomik zorluklar içinde büyüten ve topluma yararlı bir hale getiren Nurten Öztürk, Singer'in kendi bünyesinde yaptığı bir ankette yılın annesi olarak belirlendiği için.

OKUMA-YAZMA ÖĞRENENLER

Kurum: Anne Çocuk Eğitim Vakfı.

Amacı: Anne ve babalara yönelik eğitim destekli çalışmalar yapmak.

Seçtiği anne: Okuma yazma kursunu tamamlayan 75 kursiyer.

Nedeni: Vakıf, yetişkinler için düzenlediği 120 saatlik okuma yazma kursunu başarıyla tamamlayan ve yaşları 14 ile 75 arasında değişen bu annelerin ‘‘aydınlığa ilk adım atma gayretini gösterdikleri’’ için en az yılın anneleri kadar önemli olduğunu belirtiyor.

KARACİĞERLERİNİ VEREN ANNELER

Kurum: Başkent Üniversitesi.

Amacı: Üniversite Türkiye Organ Nakli ve Yanık Tedavi Vakfı ile Haberal Eğitim Vakfı tarafından kuruldu ve organ nakli konusunda uzman.

Seçtiği anne: Çocuklarına karaciğerlerini veren anneler.

Nedeni: Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, ‘‘bir böbreğini ya da karaciğerinin bir kısmını vererek onun yaşama dönmesini sağlayan annenin, çocuğunu yeniden dünyaya getirmiş gibi büyük bir annelik görevi daha üstlendiği, anneliğin yalnızca çocuğunu doğurmak değil, onlara her durumda hayat vermek olduğunu tüm insanlara öğrettikleri’’ için bu öneriyi yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!