Pet mobilyalarına tasarımcı eli değdi

Güncelleme Tarihi:

Pet mobilyalarına tasarımcı eli değdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD'li ve Avrupalı tasarımcılar, cirosu milyon dolarlarla ifade edilen pet dünyasına hızlı girdiler. Eskinin kedi ve köpek şilteleri, iddialı mobilyalara dönüştü.

Villa gibi köpek kulübeleri, oyun alanları, yemek ve yatma bölümleriyle küçük birer sarayı andıran kedi evleri, pet shopların kataloglarına girdi.

Köpekler, eski bir tas yerine, yemeklerini, çizgileri usta tasarımcıların elinden çıkmış, masalarda yiyorlar.

Telden kuş kafesleri, salonlardaki eşyalara uyum sağlayacak, şık görünümlü mobilyalara dönüştü.

Basit papağan tünekleri, hamsterler için yapılmış dört yanı tel kafesler, tasarımcıların sihirli eli değdikten sonra, birer Disneyland oldu.

Tasarımcıların, petlerin taleplerine uygun olarak hazırlayıp, içine sanat kattıkları mobilyaların fiyatları da aldı başını gidiyor.

Yavru köpekte itaat

Yavruya itaati öğretmek, köpek eğitimine başlamanın en eğlenceli kısmıdır. Genel kanı ve deneyimlere göre, yavruların en az altı aylıkken esas itaat eğitimine geçmelidirler. Buna rağmen, çoğu yavru köpek, henüz 3-4 aylıkken, kendilerinden beklenmeyen davranışları öğrenirler. Canı oturmaktan sıkılan yavru, bulduğu her ayakkabıyı kemirmeyi veya evde önüne gelenin üzerine sıçramayı becerir. Yavru köpeklerin iyi davranışları değil ama kötü davranışları öğrenebileceği konusundaki yanlış inanç, bu tezatın kökeninde yatar. Bu bilmeceyi çözmek, öğretilme biçimlerini sorgulamakla başlar.

Geleneksel olarak köpek eğitiminin odağı, bir köpeğe itaatkar olması için güç kullanmaktır. Ciddi boyuttaki yanlış davranışları cezalandırmak için zorlama doğru bir yöntem olsa bile, yeni davranış biçimlerini öğretmek için asla doğru yöntem değildir. Zorlama, yalnızca istenilmeyenleri değil, her türlü davranışı baskı altında tutar. Öğrenme sürecinin başlarında çok fazla zorlamaya başvurmak, yavruların tamamen ters davranmasına neden olabilir. Bu durumu önlemek için, lütfen güç kullanmayın. Olumlu destek kullanarak, davranışlarını şekillendirmeye çalışın.

Çoğumuz, ‘‘Hayır, bunu yapma’’ şeklinde bir işarete ihtiyaç duyarız. Doğru davranışlarında, köpeğimize ‘‘Aferin’’ diyebileceğimiz bir işarete de mutlaka ihtiyaç vardır. Etkin bir ‘‘Aferin’’ işareti olmadan, hayvan, hangi davranışın desteğe yolaçtığını tahmin etmek zorunda kalır. Bu deneme yanılma süreci sırasında, çözüme ulaşıncaya kadar pek çok desteklenmeyen hata yapar. Destekleriniz az ve yetersiz kalırsa, genç köpekler çoğu zaman yeni davranışları öğrenmekten vazgeçer, öğrenmenin ulaşmaya değmeyeceği kanaatine varırlar. Bir ‘‘Aferin’’ işareti, yavrunun doğru davranışı daha çabuk tanımasına ve desteği de kısa sürede almasına yardımcı olur. Öğrenmeyi böyle sürdürdüğünüz sürece, köpeğiniz keyifli bir öğrenci olacaktır.

Cihan ÖZYAĞMUR

Köpek Eğitmeni

Telefon:

0216 327 08 63

Faks:

0216 327 00 85

Yaramaz kediler

Yavru kediler için hareket halinde olan objeler ilgi çekicidir. Sizin ayaklarınız gibi! Siz hızlı bir şekilde yürür ya da bacaklarınızı kımıldatırken, kafalarında şimşek çakar:

‘‘Hey! Bu bir şakaya benziyor. Hemen kovalamacaya başlanmalı.’’

Kediler, yollarına çıkan oyuncakları, uçuşan tahtakurularını, hatta sizin parmaklarınızı bile ısırmaya eğilimlidirler. Bu tür ağız davranışları, onların gençliklerinde yaşanırken, zamanla geçebilir. Ancak yapılmaması gereken davranış ağızlarına vurmak olacaktır.

Kedinize, ağzını nasıl kullanmaması gerektiğini öğretemezsiniz, sadece nasıl kullanabileceğini öğretebilirsiniz.

Ne hayvanat bahçesi ama?

Florya'daki Atatürk Ormanı'nın bir değil, iki belediye başkanı hakkından geldi.

Gülhane Parkı'ndaki hayvanat bahçesini buraya taşıma fikrini, geçen dönem Nurettin Sözen ortaya attı. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden uzmanların, ‘‘Uçakların geçiş hattı. Gürültü, hayvanlar üzerinde stres yaratır’’ diyerek projeye muhalefet etmesine rağmen inşaatı başlatıp, 30'lu yıllarda Atatürk'ün emriyle kurulan ormanı şantiye alanına çevirdi.

95 seçimlerinden sonra inşaat durdu. Mezbeleliğe dönen ormanın sağına soluna oto galerileri ve çay bahçeleri sırtını yasladı.

Orman içindeki inşaat alanı da çevreciliği hiç kimseye kaptırmayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından bu kez yap-işlet-devret modeliyle, tekstilci Nihat Bahçıvan'a ihale edildi.

Hayvanat Bahçesi projesi, içinde alışveriş merkezleri, oyun alanları, otoparklar, fast-foodlar bulunan, aralara da evcil hayvanların yerleştirileceği bir ucubeye çevrildi.

Florya ve Basınköy'deki binaların arasına sıkışıp kalan bir avuç ormanlık alan da rant peşinde koşanların hizmetine sunuldu.

Bir grup hayvansever, havanat bahçesi fikrinin yaydığı sempatiyi kullanıp, Atatürk Ormanı'nın kalbine bıçak gibi saplanan projeye kazan kaldırdı.

Şimdi sıra veterinerlerde.

Ormancılarda.

Doğayı sevenlerde.

Bülent OVACIK

MEKTUP

Hürriyet Medya Towers Pet Corner

Güneşli-34544 İSTANBUL Faks: 0212 677 03 40

e-mail: bovacik@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!