Sınırda ‘propaganda’ bitti

Güncelleme Tarihi:

Sınırda ‘propaganda’ bitti
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Suriye sınırında yıllardır süren ve ‘Propaganda’ filmine de esin kaynağı olan ‘‘bayramlaşma’’ bu yıl tel örgüsüz yapıldı. Türkiye'nin girişimlerine Suriye olumlu yanıt verince akrabalar ilk defa bu bayramda kucaklaşarak hasret giderdi.

BAŞROLLERİNİ Kemal Sunal ve Metin Akpınar'ın paylaştığı, Meltem Cumbul ve Rafet El Roman'ın rol aldığı 'Propaganda' filminin en önemli unsuru ‘‘tel örgüler’’ bu yıl kaldırıldı. Suriye sınırı, iki tarafında yaşayan arkabaların yıllardır ilk kez bu bayram, dikenli teller arkasından değil, sarılarak, el öperek bayramlaşmasına sahne oldu. Türkiye'nin girişimiyle sağlanan bu olanaktan yararlanmak için Nusaybin ve köylerinde oturan 1500 kişi sınıra giderken, Suriye'den 1000 kişi geldi.

10 YILLIK EZİYET BİTTİ

Güvenlik nedeniyle 10 yıldan beri bayramlarda sınırda bir araya gelmelerine izin verilmeyen akrabaların özlemi, bu bayram dindi. Mardin Valisi Fikret Güven ve Şanlıurfa Valisi Şahabetin Harput'un Suriyeli meslektaşlarıyla yaptıkları görüşmeler sonucu, her iki ülkede bulunan akrabaların bayramda bir araya getirilerek bayramlaşmaları kararlaştırıldı. Sınırın Türkiye tarafında gerekli hazırlıklar yapıldı. Nusaybin'de bayramın ikinci, Ceylanpınar'da da üçüncü günü sınırın iki yanındaki akrabaların bir araya gelerek bayramlaşabileceği duyuruldu.

İŞTE ŞİMDİ BAYRAM

Nusaybin ilçe merkezi ve köylerinde oturan, Suriye tarafında akrabaları olanlar, dün sabah 09.30'da Nusaybin Sınır Kapısı'nda toplandı. Üzerleri tek tek aranıp kimlik kontrolü yapılan vatandaşlar, bayramlaşma için düzenlenen bir deponun bulunduğu alana alındı. Suriye tarafından ise önce 50 kişilik bir grup bayramlaşmanın yapılacağı alana gönderildi. Suriye makamlarının işlemleri yavaştan alması, akrabalarının tepkisine neden oldu. Ziyaret saati bittiğinde, Suriye'den gelenlerin sayısı bini buldu.

AİLELERDEN TEŞEKKÜR

Nusaybin’de yaşayan ve Suriye'ye gelin verdiği kızı Civan ile 10 sonra hasret gideren Fevziye Süleyman, kendilerine bu imkánı sağlayan yetkililere teşekkür etti. Fevziye Süleyman, ‘‘Bayramlarda tel örgü arkasında saatlerce bekleyerek kızımı görmeye çalışıyordum. Şimdi ise yan yanayız ve hasret gideriyoruz. Çok sevinçliyim’’ dedi.

FİLMİN DEVAMI ÇEKİLECEK

Sınırda yüz yüze bayramlaşma bugün Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde yapılacak. Bayramlaşma sırasında, Uluslararası Antalya Film Festivali'nde ‘Altın Portakal’ ödülünü kazanan ‘Sınır’ filminin devamının çekimi yapılacak. Başrollerini Gani Şavata, Mine Çayıroğlu, Deniz Akbulut ve Sermin Karaali'nin paylaştığı ‘Sınır’ filmi, Genelkurmay Başkanlığı, Kültür Bakanlığı, Şanlıurfa Valiliği, çeşitli kuruluş ve kişilerin katkılarıyla çekilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!