Yasayı iptal ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Yasayı iptal ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kadına zina suçunu iptal ettiren başvuruyu yapan İzmir Torbalı Asliye Ceza Hakimi Beyazıt Boran, kararın bir ‘‘Devrim’’ olduğunu belirtti, ancak zinanın TCK'da suç olarak kalması gerektiğini savundu. Boran, ‘‘Bu konudaki görüşümü bir hakim değil, vatandaş olarak söylüyorum. Bana göre, zina kadın ve erkeklere eşit ceza öngören bir suç olarak TCK'da kalmalı. Ancak şikayete bağlı olarak takibi yapılmalı’’ dedi.

İPTALİN ÖYKÜSÜ

Boran, iptal başvurusunun öyküsünü, şöyle anlattı:

‘‘Bu başvuruyu zina suçundan aranan ve hakkında gıyabi tutuklama kararı verdiğimiz bir kadının davasıyla ilgili olarak yaptım. O dönemde Anayasa Mahkemesi erkeğin zinası suçunu iptal etmişti. Ancak, bir yıllık süre dolmasına rağmen hala yasal düzenleme yapılmamıştı. Ortada hukuki ve fiili olarak eşitsizlik vardı. Kadının zinası suçundaki düzenleme de zaten Anayasa'ya aykırılık vardı.

Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve kadınlara karşı ayrımcılığın önlenmesine ilişkin uluslararası sözleşmeye dayanarak, iptal başvurumu yaptım. Benden sonra başka mahkemeler de başvurmuş. Anayasa Mahkemesi 1998/3 numaralı kararı ile benim başvurum üzerine kadının zinası suçu iptal edildi.

Hukuk devleti adına iptal kararının büyük bir başarı olduğunu düşünüyorum. Eşitsizlik kalktığı için çok mutluyum.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!