Zina, kadına da suç değil

Güncelleme Tarihi:

Zina, kadına da suç değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Zina yapan kadına suçu düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 440'ıncı maddesi, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Erkeğe zinayı suç sayan 441'inci madde, daha önce iptal edilmişti. Bu kararla zina davaları düşecek, sanıklar beraat edecek.

Türkiye'de, artık zina suçu yok. Anayasa Mahkemesi'nin erkeğin zinasından sonra, kadının zinasını da suç olmaktan çıkaran gerekçeli iptal kararı, dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu nedenle, şimdiye kadar kadınlar hakkında açılan zina davalarının tümü beraatle sonuçlanacak. TCK'nın 2'nci Maddesi, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği bir suçtan açılan davaların tümünün sanık lehine beraatle sonuçlanacağını hükme bağlıyor.

ŞİMDİ NE OLACAK

Erkekten sonra kadının da zina suçunun iptali ile Türk Ceza Kanunu'ndan zina suçu kalktı. TBMM'nin, bu konuda iptal kararına uygun olarak, en kısa sürede zinaya eşit ceza öngören yasa tasarısını yürürlüğe sokması gerekiyor. Yasa çıkmadığı sürece, zina sadece Medeni Kanun çerçevesinde boşanma gerekçesi olarak ele alınabilecek.

İZMİRLİ KADININ ZAFERİ

Kadının zinasını iptal ettiren davanın kahramanı ise hakkında zina davası açılan ve gıyabi tutuklama kararı çıkarılan, ismi ise suçun niteliği nedeniyle gizli tutulan Torbalı'da oturan bir kadın.

Muğla Cezaevi'nde bulunan kocasının, ‘‘Eşim şu adreste, şu kişiyle zina yapıyor’’ şikayeti üzerine hakkında zina suçuyla dava açılan kadının, gıyabi tutuklama kararı, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulunan Hakim Beyazıt Boran tarafından kaldırılmıştı. Şimdi ise davanın kahramanı kadın zina suçundan beraat edecek.

Kadının zina suçunu iptal ettiren başvuruyu yapan İzmir Torbalı Asliye Ceza Hakimi Beyazıt Boran, iptal kararı konusunda,‘‘TC Devleti'nin kadınları adına da bu başarıyı elde ettiğim için mutluyum. Zina eşitsizliği bitti’’ dedi.

SANIĞA BERAAT

Boran, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ile zina suçunun yeni düzenleme yapılana kadar suç olmaktan çıktığını, bu nedenle başvurusunun kahramanı olan zina yaptığı iddiasıyla aranan kadın sanık hakkında beraat kararı verileceğini söyledi. Boran, benzer tüm zina davaların da ‘‘kanunsuz suç olmaz’’ ilkesi çerçevesinde beraat kararı verileceğine dikkat çekti.

GEREKÇE: EŞİTLİĞE AYKIRI

Gerekçeli kararda, erkeğin zinasının suç olmaktan çıkmasına karşın, kadının zinasını suç sayan 440. maddenin yürürlükte kalmasının Anayasa'nın 10. maddesindeki ‘‘eşitlik’’ ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Bu madde ‘‘Herkesin din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin eşit olduğu’’nu hükme bağlıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!