Can simidi vitaminler

Güncelleme Tarihi:

Can simidi vitaminler
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hastalıklara karşı vücut direncini artırmanın yolu vitaminlerden geçiyor. Aylık Elele dergisi, ister doğal besinlerle ister hap şeklindeki takviyelerle alınan vitaminlerin ne işe yaradığını içeren bir vitamin listesine yer verdi.

A Vitamini

Gece körlüğü başta olmak üzere birçok göz problemini önleyip, cilt kırışıklıklarını gideren bir anti-oksidan. Yeterli miktarda alınmadığı taktirde ciltte ya da saçta kuruma başlıyor, gözde kornea tabakası matlaşıyor ve gece körlüğü meydana gelebiliyor. A vitamini içeren besinler; sarı ve yeşil renkli sebzeler, kayısı, kuşkonmaz, lahana, kavun, şeftali ve kırmızı biber.

B-1 Vitamini

Vücuttaki kan dolaşımının düzenli olmasına yardımcı oluyor, beyin fonksiyonlarının en iyi şekilde kullanılmasını sağlıyor. Kahverengi pirinç, yumurta, balık, yer fıstığı, erik, kuru üzüm, su teresi ve buğday tam anlamıyla B-1 vitamini deposu.

B-2 Vitamini

Kırmızı kan hücreleri formasyonunun gelişmesi ve oksijenin cilt dokusu tarafından emilmesini kolaylaştıran vitamin. Eksikliğinde göz ve ağız kenarlarında aşırı derecede hassaslaşma ve çatlamalar meydana geliyor. Özellikle peynir, yumurta, balık, et, tavuk, hindi, ıspanak ve yoğurtta B-2 vitamini yoğun olarak bulunuyor.

B-3 Vitamini

Dolaşımı düzenleyen, cildi sağlıklı bir yapıya kavuşturan ve sinir sisteminin görevini tam olarak yerine getirmesini sağlayan bir vitamin. B-3 vitaminini içeren besinler; lahana, havuç, peynir, süt, patates, domates ve balık.

B-6 Vitamini

Protein metabolizma, sinir ve bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkiye sahip. Tavuk, hindi, balık, kuru fasulye, muz, bezelye ve avakado zengin bir B-6 vitamini deposu.

B-12 Vitamini

Sinirlerde ve kas yapısında meydana gelen problemleri ve özellikle de anemi hastalığını önlüyor, sindirimi düzenliyor. B-12 vitamini içeren besinler; deniz ürünleri, yumurta, karaciğer, süt ve süt ürünleri.

Folik asid

Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hücrelerin sağlıklı bölünmesi ve üremesini sağlıyor. Sığır eti, kahverengi pirinç, peynir, tavuk ve yeşil yapraklı sebzeler folik asit bakımından zengin.

C Vitamini

Dokuların gelişmesi ve kendini yenilemesini sağlıyor. Böbreküstü bezlerinin çalışmasını güçlendiriyor. Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve vişne C vitamini açısından oldukça zengin.

D Vitamini

Sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşmak için mutlaka alınması gerekiyor. Yaraları ve yanıkları tedavi ettiği gibi böbreküstü bezlerinin faaliyetini artırıyor. D vitamini açısından zengin besinler; tuzlusu balığı, yumurta ve süt ürünleri.

E Vitamini

Kanser önleyici antioksidan özelliği taşıyor. Vücuttaki dolaşımı düzenlediği gibi cilde ve saça canlılık kazandırıyor. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, fındık ve çekirdek E vitamininin bolca bulunduğu besinler.

K Vitamini

Kanın pıhtılaşmasını sağlayan önemli bir vitamin. Aynı zamanda kemik yapısını güçlendirip onarıyor. Brüksel lahanası, lahana, karaciğer ve kuşkonmaz bol miktarda K vitamini içeriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!