Washington'dan iki önemli mesaj

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

ABD 'den Atina’ya PKK baskısı

Bugünlerde Atina ile Washington arasındaki kanallarda yoğun bir trafik var. Washington, Öcalan'ın yakalanmasının ardından bir yandan Türkiye'ye insan haklarıyla ilgili adım atması için telkinde bulunurken öte yandan Atina'yı PKK ile ilişkileri konusunda sıkıştırıyor.

Yunan Savunma Bakanlığı'nın Rusya ile NATO güvenliğini tehlikeye sokan işbirliği ile ilgili süreç PKK-Atina işbirliğinden tamamen ayrı olarak ele alınıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bugünlerde esas olarak Yunanistan'ın PKK'ya sağladığı destek üzerinde duruyor.

Washington'da görüştüğüm bir Amerikan Dışişleri yetkilisi, ‘‘Yunanistan'ın terörist ülkeler listesine alınması söz konusu değil. Diplomatik kanallarımız açık Yunanistan ile. Ancak hiçbir ülkenin teröristlere barınak sağlamasına göz yumamayız’’ diyor.

Washington'dan Atina'ya PKK konusunda sürekli mesajlar gidiyor.

DuÖcalan'ın yanında bulunan PKK'lardan birine Atina'nın siyasi sığınma hakkı tanımış olması da Washington'da hoş karşılanmamış. Eleştiri hemen ilgili makamlara ulaştırılmış.

Amerikan Dışişleri kaynakları, sadece öcalan'ın yakalanması sırasında ortaya çıkan Atina -PKK ilişkileri konusunda rahatsız değil, PKK'nın Yunanistan tarafından hala destekleniyor olması Washington'u çok tedirgin ediyor.

Pekiyi Washington ne istiyor?

Bu konuda eleştiri ve kibarca paketlenmiş uyarıların dışında resmi bir açıklama olmamasına rağmen Washington'un telkini açık.

ABD, Yunanistan'ın PKK ile işbirliğinden vaz geçmesini ve bugüne kadar yapılanlardan dolayı Türkiye'den özür dilemesini istiyor.

Amerikalı bir dışişleri yetkilisinin ‘Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunlara bir de PKK'nın eklenmesine izin vermeyiz' sözleri bu konuda Washington'un kararlılığını gösteriyor.

Modernizasyona insan hakları engeli

Öcalan'ın yakalanmasından sonra Washington şimdi Türkiye'den insan hakları karnesini hızla düzeltmesini bekliyor.

Sadece politikacıların, ABD dışişleri bakanlığının değil Pentagon'un da beklentisi bu yönde.

Washington'da görüştüğüm üst düzey bir Pentagon yetkilisine göre, ‘‘Türk ordusunun modernizasyonu insan hakları konusunda atılacak adımlara bağlı.’’

Örneğin şu sıralarda bir helikopter ihalesi var. Türkiye 145 adet helikopter alacak. Bu ihale için iki Amerikan şirketi, Boeing ve Bell-Textron da teklif vermiş durumdalar.

Dört milyar dolarlık ihaleye katılmaları için yönetimden izin çıkmış olmasına rağmen, bu şirketlerden birinin ihaleyi kazanmaları halinde satışın gerçekleşmeme olasılığı çok yüksek.

Pentagon yetkilisi bu konuda şunları söylüyor:

‘‘Biz Bakanlık olarak insan hakları ile helikopter satışı arasında bağlantı kurmuyoruz. Ancak eğer Amerikan şirketleri ihaleyi kazanırsa gerekli satış izninin Kongre'den çıkması zor.’’

Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilisine göre, Türkiye'nin talep ettiği füze sistemlerine olumlu yanıt verilmemesinin nedeni de bu. İnsan Hakları ihlalleri.

‘‘Siyasi gerçek bu’’ diyor Pentagon yetkilisi ‘‘Amerikan Yönetimi Türkiye'deki insan hakları ihlallerine çok önem veriyor.’’

Bugünlerde Washington'dan Ege'ye iki mesaj geliyor. Biri Ankara'ya öteki de Atina'ya düşüyor.



Yazarın Tüm Yazıları