Ormanın da katili

Güncelleme Tarihi:

Ormanın da katili
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bebek katili Apo, Türkiye'deki ormanların yakılması talimatını da kendisinin verdiğini açıkladı. Militanları na, ‘‘Bir ateşinizde mi, bir çakmağınızda mı yok?’’ diye seslendiğini itiraf eden Apo, ‘‘Ama şimdi ormanların yanmasından pişmanım’’ dedi.

Bölücübaşı Abdullah Öcalan, savcılara verdiği ifadede, Türkiye'nin dört bir yanında cayır cayır yanan ormanların sorumluluğunu da üstlendi. Öcalan, savcıların, ‘‘Türkiye'deki ormanları yakma talimatını siz mi verdiniz? MED TV'deki eylem talimatınız doğru mu?’’ sorusu üzerine, ‘‘Evet doğru. Bu konuşmamı hatırlıyorum. Adamlarıma Türkiye'nin turistik bölgelerdeki ormanlarını yakın talimatını MED TV'den ben verdim’’ dedi. Eylem talimatına rağmen adamlarının ormanları yakma konusunda yeterince başarılı olmadığını düşündüğünü de belirten Öcalan, onları pasiflikle suçladığını da söyledi. Öcalan, ‘‘MED TV'deki konuşmamda, adamlarıma, ‘Bir ateşiniz de mi, bir çakmağınız da mı yok?' dediğim doğrudur. Ama şimdi ormanların yanmasından ötürü pişmanlık duyuyorum’’ diye konuştu. İfadesinde bir tür günah çıkaran Öcalan, ‘‘PKK'nın bütün eylemlerinin sorumlusu benim. Bebeklerin, ninelerin, sivillerin öldürülmesi yaptığımız en büyük yanlıştı’’ dedi. Öcalan, MED TV’den PKK militanlarına intihar eylemi yapın talimatı verdiğini de kabul etti. Öcalan, ‘‘İntihar eylemlerinin ses getireceğini düşünüyordum. İntihar eylemleri de benim talimatım’’ diye konuştu. Öcalan, sorgusu sırasında, PKK'nın 8-10 eylemi örnek gösterilerek, sorgulandı. Bu kanlı PKK eylemlerinin fotoğraf ve delilleri savcılar tarafından Öcalan'a gösterildi. Öcalan, sorumlu tutulduğu PKK eylemlerinin listesini okumayı öneren savcılara, ‘‘Gerek yok. Bu eylemleri kabul ediyorum’’ dedi.

DOSYALAR TOPLANIYOR

İmralı'daki sorguyu tamamlayan üç DGM savcısı ise iddianameyi en geç 40 gün içinde yetiştirmeyi planladıkları için sıkı bir çalışma içine girdiler. Türkiye'nin her yerindeki savcılıklar, Öcalan ve PKK ile ilgili soruşturma dosyalarını, ‘‘Görevsizlikle’’ Ankara DGM Başsavcılığı'na göndermeye başladılar. Dava dosyasında, Öcalan'ın MED TV'de yaptığı eylem talimatına ilişkin konuşmalarının bant çözümleri, PKK militanları ile yaptığı telsiz ve telefon görüşmeleri delil olarak yeralacak. Dosyada, tüm savcılıklardan gelen PKK eylemleri sıralanarak, Öcalan'ın, PKK'nın kanlı eylemlerinin ve 35 bin insanın ölümünün sorumlusu olduğu belirtilecek. Dosyada, PKK'nın kanlı eylemlerinin fotoğrafları, buna ait gazete küpürleri de yeralacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!