RP'nin seçim hesabı

Güncelleme Tarihi:

RPnin seçim hesabı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Partinin kapatılmasını önleyemeyen RP, bu kez Anayasa'nın 127. maddesine dayanarak, seçim planı oluşturdu. RP, önümüzdeki yıl yapılacak yerel seçimi bir yıl öne alarak, genel yerel seçime gitmeyi hesaplıyor. Böylece RP, kazançlı çıkamayacağı Mahalli İdareler Yasa Tasarısı'nın da önünü kesmeyi planlıyor. Yaz başında RP'li milletvekillerinin istifasıyla seçime zemin hazırlanacak.

Kapatılan RP'nin, ara seçime gitme arayışının gerisinde, önümüzdeki yıl yapılması gereken yerel seçimleri bir yıl öne alarak, bu yaz başında ülke çapında yerel seçime gitme hesabının yattığı ortaya çıktı. Anayasa, yerel seçimlere bir yıl kala, TBMM'deki boş sandalyeler için ara seçime gidilmesi halinde, iki seçimin birleştirilmesini öngörüyor. Önümüzdeki Nisan ayından itibaren ara seçime gidilmesi gerekirse, Anayasa hükmü gereğince, 28 Mart 1999'da yapılacak yerel seçimin öne alınarak, ara seçimle birlikte gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelecek. Anayasa'nın bu konudaki amir hükmü, 127'nci maddesinde yer alıyor. Mahalli İdareler başlığı altındaki bu madde, ‘Bir yıl içinde yapılması gereken mahalli idareler organlarına veya bu organların üyeliklerine ilişkin genel veya ara seçimler, milletvekili genel veya ara seçimleriyle birlikte yapılır’ diyor.

Kapatılan RP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün Mart sonunda bağımsız kalan milletvekili arkadaşlarından bazılarının istifa ederek, Haziran sonu veya Temmuz başında yerel seçimi zorunlu hale getireceklerini söyledi. Gökçek, şöyle konuştu:

‘‘Yerel seçimler 26 Mart 1999'da yapılmak zorunda. Bu tarihten bir yıl önce bir ara seçim olursa Anayasa ikisinin birleştirilmesini zorunlu kılıyor. Ara seçime gidilmesi için Meclis'in yüzde 5'inin, yani 28 sandalyenin boşalması gerekiyor. Şu an TBMM'de 2 boş saldalye var. Anayasa Mahkemesi kararı gereği 6 sandalye daha boşalacak. Yani bizden 20 milletvekili istifa ederse, 28 boş sandalyeye ulaşılır. 3 ay içinde de ara seçime gidilir. Mart sonunda arkadaşlar istifa edecek. Dolayısıyla yaz başında ara seçim ve mahalli seçim birlikte yapılır.’’

TBMM İçtüzüğü'ne göre, milletvekilinin istifasının, Genel Kurul'a katılanların adi çoğunluğunun oyuyla kabul edilmesi gerekiyor. RP'nin Meclis'te halen 147 milletvekili bulunuyor. DYP'nin de böyle bir durumda 92 milletvekiliyle RP'ye destek vermesi bekleniyor. TBMM'de 55 sandalyesi olan CHP de daha önce, RP'lilerin olası istifalarına kabul vereceğini açıklamıştı. Böyle bir Meclis aritmetiğinde yerel seçime kapı açacak istifaların rahatça geçebileceği belirtiliyor.

ANAP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Keçeciler ise bir ara seçim kararının alınması halinde, mahalli seçimle birleştirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Keçeciler, Anayasa'nın ilgili maddesindeki değişikliğin kendi dönemlerinde gerçekleştirildiğini de hatırlattı. ANAP Grup Başkanvekili Uğur Aksöz de, Anayasa'nın zorunlu kılmasına rağmen bir formülünü bulup mahalli seçimlerin bu yıl içinde yapılmasının önüne geçebileceklerini söyledi. DSP Grup Başkanvekili Metin Bostancıoğlu ise ‘‘Anayasa değişmediği sürece seçimleri birleştirmeye mecburuz’’ dedi. Keçeciler ve Bostancıoğlu, RP'nin ara seçimi zorlayıp, mahalli seçimi de bu yıl içinde yapılmasını sağlamanın hedefinin, TBMM'de bulunan Mahalli İdareler Yasa Tasarısı'nın önünü kesmek olduğunu söylediler. Keçeciler, ‘‘Ortaklarımız ve CHP'yle anlaştık. Bu tasarıyla belediye başkanı iki turlu seçilecek. Bu seçim sisteminden RP kazançlı çıkamayacağını biliyor’’ dedi.

RP'nin planının önü, ancak hükümetin bir erken genel seçim kararı almasıyla kesilebiliyor. Anayasa'nın 78'inci maddesi bir genel seçim kararı alınması halinde ara seçimin ortadan kalkacağı hükmünü getiriyor. Ancak bu durumda da, genel seçimle, mahalli seçimin yine birlikte yapılmasını da Anayasa zorunlu kılıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!