Sigortacılık yasası başka bahara

Güncelleme Tarihi:

Sigortacılık yasası başka bahara
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sigortacılıkla ilgili yeni düzenlemeler ve değişiklikler getiren Kanun Tasarısı'nın seçim dönemi nedeniyle en az 9 ay sonra Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

Sigortacılık ve bankacılığın bağlı olacağı Mali Piyasalar Kanunu Yasa Tasarısı geri alındı. Yasada birlikte yer alan Sigortacılık ve Bankacılık birbirinden ayrılarak bankacılık ile ilgili yeni düzenlemeleri içeren yasa Meclis'e sunulmak üzere yeniden hazırlandı. Sigortacılık ile ilgili yasa ise önümüzdeki seçim dönemi nedeniyle bir başka bahara kaldı.

Çoğunlukla bankacıları ilgilendiren mali piyasaların yeniden düzenlenmesi ve denetlenmesi hakkındaki Kanun Tasarısı, sigortacılar tarafından, sigortacılığa çok az yer verildiği için eleştiriliyordu.

Meclis'ten geri çekilen yasa tasarısından sigortacılıkla ilgili kısımlar çıkartılarak ve çeşitli değişikliklerle tekrar Meclis'e sunuldu. Sigorta sektörünün kanun boşluğu yaşamasına rağmen, sigortacılık yasasının önümüzdeki hükümet bunalımları ve seçim dönemi nedeniyle en az 9 ay sonra Meclis'te görüşülmesi bekleniyor.

Bazı sigortacılar yasanın eksiklerle çıkması yerine gözden geçirilerek, sektörün bugünkü ve gelecekteki şartlara göre düzenlenmesinin daha iyi olacağını söylerken, bazı sigortacılar da yasanın bir an önce çıkması gerektiğini, aksi taktirde yaptırımı olmayan Sigorta Denetleme Kurulu'nun sektörü disipline edici kararlar alamayacağını savunuyorlar. Sigortacılar, sektördeki serbest fiyat yaklaşımının bu şekilde devam etmesi halinde zor günler yaşanacağını da ifade ediyorlar.

Geri çekilen Mali Piyasalar Kanunu Yasası'nın sigortacılık ile ilgili bölümlerinde, sigorta ve reasürans şirketlerinin sermayesinin asgari 2.5 trilyon lira olması, sigorta sektöründe istikrarın sağlanması amacı ile gerek görülen hallerde müdahale edilebilmesi gibi çeşitli yaptırımlar da yer alıyordu. Yasanın geri çekilmesi ile bazı maddelerin tekrar gözden geçirilmesi, özellikle imkansız gibi görünen acentelerin tek şirketle çalışma zorunluluğu yasanın yeniden düzenlenmesi aşamasında düzeltilmesi bekleniyor.

1999 BEKLENTİSİ

Geçen yıl serbest rekabet, komisyon serbestisi ve yasa boşluğu gibi birçok sorunla karşı karşıya kalan sigorta sektörü 1999 yılından umutlu. Geçen yılın 9 aylık döneminde 384 trilyon lira sigorta primi üreten sektörün yıl sonunda 2 milyar dolar tavanını aştığı tahmin ediliyor.

Tahsilat sorunu çözülmeli

1999 yılına girerken iş dünyasına, varolan kriz ortamının daha da kötüye gideceği beklentisi hakim. Güneş Sigorta Genel Müdürü Mehmet Aydoğdu, yeni yılın ilk altı ayına kayıp gözüyle bakmak gerektiğini belirtiyor ve tahsilat sorununun altını çiziyor.

1998 yılını değerlendiren Aydoğdu, yeni yılda sektörü nasıl bir gelecek beklediğini anlattı:

‘‘Dünya para piyasalarında yaşanan kriz ülkemizde de etkisini göstermeye başladı ve sektörümüzde de ciddi sorunlarla karşı karşıya kalındı. Teknik karları olmayan ve artık neredeyse mali kar da elde edemeyen sigorta şirketleri bulunmasına rağmen maalesef fiyattaki yıkıcı rekabet devam ediyor. Asıl faaliyet gelirleri, genel giderleri karşılamaktan uzak görünüyor.

1998 yılı faaliyet döneminde yaşanan tahsilat problemleri yüksek hasar ödemeleri ile kıyaslandığında aradaki fark, şirketlerin mevcut kaynaklarından karşılanmasına yani neredeyse prim alınmadan hasar ödemek zorunda kalınmasına neden oldu. Bu duruma; 1999 yılında olası yeni vergi yüklerini de ilave edersek sektörde ilk altı aya kaybedilmiş gözüyle bakmak gerçekçi bir değerlendirme olacaktır. Dolayısıyla 1999'da tahsilat sorunu mutlaka çözüme kavuşturulmalı, şirketlerin mali durumunu kuvvetlendirici, nakit akışlarını en üst sevide programlamaları aşırı hacaramalardan kaçınarak, genel giderlerin en düşük seviyelerde gerçekleştirmeye çalışılmalı.’’

Sektörde yeni atamalar

AKDENİZ Sigorta Murahhas Azası Hakkı Atasagun, Ege Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.

İBRAHİM Ünal, Bayındır Sigorta'da... 1990-1994 yıllarında Başak Sigorta ardından, Ticaret Sigorta'da Acenteler Servis Şefi ve Magdeburger Sigorta'da Tahsilat Müdürü olarak çalışan Ünal, Bayındır Sigorta'da Tahsilat Müdürü olarak göreve başladı.

EGS Sigorta'nın pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı'na Seyit Kocaman getirildi. Sigorta sektörüne Tam Sigorta'da başlayan Kocaman, Türk Nippon Sigorta'da da çalıştı. Kocaman, EGS sigortada 1996 yılından buyana çalışıyor.

DEMET Ulaş, Kasım 1998 tarihinde Commercial Union Hayat Sigorta A.Ş.'de Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak göreva başladı. İş hayına Price Waterhouse'da başlayan Ulaş, Citibank, Uzay Gıda ve Bosch'da girve yaptı.

BAYINDIR Sigorta Hasar Grup Müdürlüğü'ne Nesrin Ertan atandı. Çalışma hayatına 1976 yılında Genel Sigorta'da Kıdemli Servis Yetkilisi olarak başlayan Ertan, 1997'de Magdeburger Sigorta'da Hasar Müdürlü görevinde bulundu.

Sigortacılar siyasi istikrar istiyor

İşdünyası sektörlerin büyümesi için hükümete ve bürokraside istikrar istiyor. Sigortacılık da ekonomideki kötü koşullardan etkilenen bir sektör. Inter Sigorta Murahhas Üyesi Nihat Karaköse yeni bir hükümet kurulduğu anda bile ekonominin hemen düzene girmeyeceğini, direkt ve dolaylı olarak piyasayı olumsuz etkilemeye devam edeceğini söyledi.Karaköse şöyle devam etti: ‘‘Hem özel emeklilik konusunda gelişme olmaması hem de açılan ihalelerin sonuçsuz kalması nedeniyle yapılan sigortaların azalması, sigorta şirketlerini zor durumda bırakıyor.’’

Önce ödenek sonra sigorta

Inter Sigorta Teknik Müdürü Yavuz Ölken, inşaat sektöründe pekçok projenin ödeneksizlik nedeniyle sonuçlanmamasının mühendislik sigortalarında büyük bir duraklamaya neden olduğunu vurguladı. Bu durgunluğun mühendislik sigortaları prim artışında açıkça görüldüğünü söyleyen Ölken, ‘‘1996 yılında bir önceki yıla göre yüzde 140; 1997 yılında ise yüzde 135 büyüme sağlanmış olmasına rağmen, 1998 yılında 1997'ye göre büyüme oranı yüzde 95'lerde kalacağı tahmin alınıyor’’ dedi

Sigortacılar gelecekten umutlu

Sigortacı Gazetesi'nin organize ettiği yılbaşı kokteyline 350'nin üzerinde davetli katıldı. Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Gn.Müd. Yardımcısı Serap Oğuz Gönülal, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Gn. Sekreteri Bilgi Kongar, Türk Sigorta Eğitim Enstitüsü Gn. Müd. Ergin Gediz, Sigorta Acenteleri Birliği Başkanı Nejat Şehsuvar, kokteylde birer konuşma yaptılar. Yetkililer, sektörün geleceğinin aydınlık olduğunu ifade ettiler.

Aksigorta acenteleri biraraya geldi

Ankara'daki eski ve tecrübeli Aksigorta acenteleri, Akın Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. şirketi çatısı altında gerçekleştirilen yeni bir oluşumda birleşti. Kızılay'daki Aksigorta Bölge Müdürlüğü eski binasında çalışmaya başlayan yeni Aksigorta acentesi Akın Sigorta'nın açılışı, aralık ayında yapıldı.

‘‘Baba Evi’’ne Universal güvencesi

Büyük ilgi gören Baba Evi dizisinin çekiminin yapıldığı Emirgan'daki ev, oyuncu kadrosu ve teknik ekip, ferdi kaza, yangın ve ek teminatlarla Universal Sigorta güvencesine alındı. Çekim ekibi, Universal Sigorta/Nilser Sigorta ve Aracılık Hizmetleri tarafından sigortalanan evlerde yapılacak çekimlerde artık daha güvenli çalışacaklarını söylediler.

Axa OYAK'ın 1999 hedefleri

Axa OYAK Grubu 1999 yılı hedef ve stratejilerini belirledi. Aralık 1998 tarihinde Silivre Klasis Hotel'de bir araya gelen AXA OYAK ve AXA OYAK Hayat şirketlerinin üst ve ara düzey yöneticileri, AXA OYAK Grubu'nun vizyonu ve misyonunu ele aldılar. Gerçekleştirdikleri grup çalışmalarında 1999 yılı hedef ve stratejilerini belirlediler.

Sanko Sigorta'nın sermayesi 2.5 trilyon

Sanko Sigorta'nın ödenmiş sermayesi Aralık 1998 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında 600 milyar liradan 2.5 trilyon liraya yükseltildi. Sanko Sigorta Genel Müdürü Servet Sönmez, Sanko Sigorta'nın bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sektördeki faaliyetlerine emin, güçlü ve güvenli adımlarla devam edeceğini söyledi.

Halk'dan Başköy Barajı'na güvence

Halk Sigorta sulama amacıyla Erzurum'da inşa edilen Başköy Barajı inşaatını sigortaladı. Devlet Su İşleri VIII. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde Erzurum'un Hınıs İlçesi Başköy deresi üzerindeki Başköy Barajı inşaatı 5 trilyon 250 milyar liraya sigortalandı.

Magdeburger'in yeni ürünü

Magdeburger Sigorta'nın yeni ürünü Magev Poliçe, Aralık ayında piyasaya sunuldu. Magev Poliçe kapsamında yangın, yıldırım, hırsızlık, dahili su, duman, cam ve aynaların kırılması gibi hasarlar yüzde 70 enflasyon teminatı ile güvence altına alınıyor. Mücevher, ziynet eşyası ve saatler teminatı eşya sigorta bedelinin yüzde 30'unu ve azami 500 milyon lira ile sınırlı olarak teminata dahil bulunuyor.

Şeker Sigorta'dan 6 gün hizmet

Sigorta sektöründe yeni bir uygulama başladı. Şeker Sigorta, cumartesi günleri de hizmet vermeye başlayarak, haftalık çalışma süresini altıya yükseltti. 1 Aralık 1998 tarihinden itibaren 6 gün hizmet vermeye başlayan Şeker Sigorta, Kredi Kartları Merkezi'nin daha hızlı ve yakın hizmet vermesini amaçlıyor.

Halk Yaşam Bursa'da yeni yerine taşındı

Halk Yaşam Bursa Bölge Müdürlüğü yeni yerine taşındı. Bina Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker ve Halk Yaşam Murahhas Azası Erhan Dumanlı tarafından açıldı. Sağlık ve yaşam sigortaları alanında Bursa'da da pazarın önemli bir bölümünü elinde tutan Halk Yaşam, yeni yerinde 40 personel ile hizmet verecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!