Arthur Koestler'e tecavüzcü suçlaması

Güncelleme Tarihi:

Arthur Koestlere tecavüzcü suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yüzyılımızın sosyal ve entelektüel hayatının en önemli kişilerinden biri olan Arthur Koestler 1983 yılında eşi Cynthia ile birlikte intihar etmişti.

Hakkında yazılan bir biyografide tecavüzcü olarak anlatılan Koestler 1940'ta işgal altındaki Fransa'dan Londra'ya geçmiş ve yazdığı her kitabıyla büyük tartışmalara neden olmuştu.

Ülkemizde de 'Gün Ortasında Karanlık', '13. Kabile' ve 'Toprağın Tortusu' kitaplarıyla tanınan yazar ve filozof Arthur Koestler'in Edinburgh Üniversitesi'ndeki bronz büstü, kendisinin bir tecavüzcü olduğunu açıklayan biyografisinin yayınlanmasından sonra öğrencilerin tepkisi üzerine konulduğu yerden kaldırıldı.

Öğrencilerin, Koestler'in bakışları altında kendilerini rahatsız hissettiklerini söylemeleri üzerine, büstün, güvenlik nedeniyle yerinden alındığı belirtildi.

David Cesarani'nin, yazarın hayatı üzerine yaptığı çalışmaların bir kısmının Daily Telegraph'da yayınlamasıyla olaylar yeni bir boyut kazanmıştı. The Homeless Mind adlı kitapta; Koestler'in, içlerinde eski İşçi Partisi lideri Michael Foot'un karısı aktris Jill Craigie'in de bulunduğu pek çok kadına tevavüz ettiği yazılmıştı.

Koestler, 1982 yılında 77 yaşındayken intihar ettiğinde, parapsikoloji kürsüsü kurulması için Edinburgh Üniversitesi'ne 500 bin dolarlık bir servet bırakmış ve bu bağış nedeniyle üniversiteye yazarın bir büstü konulmuştu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan üniversite yetkilisi, büstün güvenlik nedeniyle geçici olarak yerinden alındığını bildirdi.

Öğrenci Birliği adına yapılan açıklamada ise okulda büstün orada olmaması gerektiğine dair ortak bir kanı oluştuğu ve kız öğrencilerin istemediği için bu tepkinin doğduğu belirtildi.

Bununla birlikte psikoloji bölümünden emekli Dr. John Beloff, gazetenin; biyografideki en uygunsuz bölümlerden alıntılar yaptığı iddiasında bulundu.

Beloff, bir insanın genelde çok içtikten sonra meydana gelen bu olaylarla değerlendirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!