Otomobilin en büyük rakibi yüksek faiz

Güncelleme Tarihi:

Otomobilin en büyük rakibi yüksek faiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Hazım Kantarcı, ‘‘Dünya krizi aşmak için faiz indiriyor, bizde yükseliyor. Otomotiv sektörünün en büyük rakibi yüksek faiz’’ dedi. Kantarcı, 1998'de otomobil satışının 300 binde kalacağını belirtti.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı ve Toyotasa Genel Müdürü Hazım Kantarcı, otomotiv sektörünün en büyük rakibinin yüksek faiz olduğunu söyledi. Dünyada krizi aşmak için faizlerin aşağı çekildiğini, tüketimin özendirildiğini belirten Kantarcı, ‘‘Türkiye'de ise faizler yükseliyor. Enflasyon yüzde 70 civarında seyrederken, devalüasyon yüzde 50, faizler ise yüzde 150 civarında gerçekleşiyor. Faizler yüzde 155'lere vurduğu zaman ne yatırım olur, ne alışveriş’’ dedi.

Durgunluğun yaşandığı piyasada ‘‘vergi indirimi’’ beklentisiyle satışların bıçak gibi kesildiğini belirten Kantarcı, sektördeki en büyük sıkıntının üreticilerin elindeki stoklar olduğunu kaydetti. Toyotasa'nın diğer üreticilere göre daha az stoğu bulunduğunu anlatan Kantarcı, 825 işçinin bulunduğu Toyotasa'da işçi çıkarmanın gündemde olmadığını da söyledi. Kantarcı, sektördeki durumu şöyle değerlendirdi:

‘‘1998 yılında otomobil satışlarının 343 bin adet olması öngörülüyordu. Yıl sonuna kadar bu rakamın ancak 300 bine ulaşmasını bekliyoruz. Aslında otomotiv sektöründeki bu sıkıntı sadece içinde bulunduğumuz yıla ait değil. Son üç yıldır pazar sıkıntıda. Bu sıkıntının en önemli etkenlerinden biri de Türkiye'de otomobil üretimindeki aşırı kapasite. 7 üreticinin toplam kapasitesi 680 bin adet civarında. Gümrük Birliği'ni üyelikle birlikte ithalat da toplam pazarın 37'sini almış durumdu. Bu Türkiye'ye özgü bir durum.’’

KAMPANYA FURYASI

Otomobil sektöründe yılın son 3 ayında satışların yüzde 40'ının gerçekleştiğini belirten Kantarcı, ancak son dönemde pazardaki gerileme ve ithalat nedeniyle bu satışların gerçekleşemediğini söyledi. Artan stoklar nedeniyle, firmaların satışları artırabilmek için kampanya düzenlediklerini bildiren Kantarcı, şöyle konuştu:

‘‘Kampanyalar ilk bakışta cazipmiş gibi görünse de dikkatli bir tüketici kampanya koşullarının çok da cazip olmadığını algılayabilir. İki tür kampanyadan söz etmek mümkün: Faizsiz kredi kampanyaları ve otomobilin yanında video kamera, TV gibi hediyelerin verildiği promosyon kampanyaları. Faizsiz kredi kampanyaları pratikte çok çalışan bir sistem değil. Çünkü otomobilin bedelinin sadece küçük bir bölümü kredilendiriliyor. Hazinenin verdiği faiz oranları çok daha yüksek olduğu için bankalar tüketiciye kredi verirken bürokrasiyi arttırıyor. Her gün, her şirketin verdiği kampanya ilanları tüketicinin kafasını karıştırıyor. Tüketici işin özünü kaçırabiliyor.’’

Palio ve Siena taksiciye indirimli

TOFAŞ fabrikalarında üretilen yerli Fiat Palio, Siena ve Palio Weekend otomobillerin, ticari taksi olarak kullanımına başlandı. Ankara Şoförler Odası ve Tofaş işbirliği ile Ormak Şirketi'nde yapılan tanıtım toplantısında, sarı renkte özel olarak hazırlanmış Palio ve Siena marka otomobiller, Ankaralı ticari taksi sahiplerine tanıtıldı. Verilen bilgiye göre, Tofaş, Palio ve Siena marka otomobillerin ticari taksi olarak kullanılmasını teşvik amacıyla, özel bir indirim uygulayacak. Bu amaçla, taksi satışlarında Kasım ayı fiyatlarından yüzde 8'lik bir indirim yapacak. Ayrıca, Koçfinans şirketiyle yapılan özel anlaşma ile bu marka otomobilleri ticari taksi amaçlı alacak olanlara 6 aya kadar faizsiz kredi imkanı sağlanacak. Koçfinans ayrıca, plakaya rehin koymak şartıyla tek kefille, araç bedellerinin yüzde 85'ine kadar düşük faizle kredi verecek. Bu uygulamada taksiciden kasko sigorta zorunluluğu da istenmeyecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!