Tam yüzsüzlük

Güncelleme Tarihi:

Tam yüzsüzlük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kendi Apo'sunu öldürttü bizimkine kucak açtı

Bebek katili Apo'yu nasıl ağırlayacağını şaşıran İtalya, Sicilya'nın bağımsızlığını isteyen EVIS Hareketi'nin lideri Salvatore Giuliano'yu bundan tam 48 sene önce inanılmaz bir yöntemle ortadan kaldırdı. Türkiye'ye insan haklarından bahseden Roma, Giuliano'yu en yakın adamına zehirleterek öldürttü.

İtalya, bugün kucak açtığı bölücü PKK terörünün bir benzerini bundan tam 48 yıl önce yaşadı. 30 bin masum insanın kanını döken katil Abdullah Öcalan'a siyasi kimlik kazandırmaya çalışan İtalya, Sicilya'yı ülkeden koparmak için silaha sarılan Salvatore Giuliano'ya karşı acımasız bir mücadele yürüttü. Guiliano'nun kellesine ödül bile koyan İtalyan hükümeti, üzerine zırhlı tugaylar gönderdiği İtalyan ayrılıkçıyı sonunda mafya yöntemi kullanarak ortadan kaldırdı.

SİLAHLI ÖRGÜT

Sicilya doğumlu Giuliano, 2. Dünya Savaşı'nın ardından Sicilya Adası'nı bir süre işgal eden Amerikan kuvvetleriyle yakın ilişkiler kurdu. Bu dönemde bağımsızlık fikrini geliştiren Giuliano, İtalya'nın geri kalmış bölgelerinden biri olan adayı İtalya'dan ayırmayı tasarladı. Bu dönemde Amerika'da çok sayıda Sicilyalı'nın yaşaması nedeniyle güçlenen ABD-Sicilya ilişkilerine dayanarak Sicilya'nın ABD'ye bağlanmasını isteyen Giuliano, 1946'da Sicilyalı ayrılıkçı liderlerle birlikte kurduğu ‘Sicilya Bağımsızlık Hareketi’nin (EVIS) başına geçti.

SİCİLYA'NIN ZAPATASI

21 yaşında dağlara çıkarak etrafına topladığı Sicilyalılar'la küçük bir ordu kuran Giuliano, bağımsızlık hareketi için silahlı eylem yolunu benimsedi. Fakir köylüleri etrafına toplayan Giuliano, kendi adamları ve köylülerin gereksinimlerini karşılamak için zenginlere yönelik soygun eylemlerine girişti. Giuliano, yoksullara yaptığı yardımlar nedeniyle kısa zamanda ada halkının desteğini aldı. Ayrılıkçı lider; cesur, dürüst ve zeki kişiliğiyle fakir Sicilya halkının umudu haline geldi. Halkın ‘Sicilya Kralı’ adını taktığı Giuliano Salvatore, bu destek sayesinde İtalyan Jandarması Carabinieri ve daha sonra askeri birliklere karşı yıllarca savaştı. Giuliano, eylemleri sırasında aralarında bir generalin de bulunduğu yaklaşık 100 kişiyi öldürdü.

TRUMAN'A MEKTUP

1947 seçimlerinden İtalyan sosyalistlerinin galip ayrılmasının ardından, İtalyan Hıristiyan Demokrat Partisi tarafından solculara karşı savaşması için kullanılan Giuliano, 1947'nin 1 Mayıs'ında Portella Della Gicestra meydanında toplanan işçilere yönelik bir saldırı düzenleyerek komünistlerin önde gelenlerini ortadan kaldırdı. Sicilya'nın bağımsızlığı için Amerika'nın desteğini de almaya çalışan Giuliano, dönemin ABD Başkanı Truman'a, EVIS hareketine destek olması için mektup gönderdi.

ASKERİ MÜCADELE TUTMADI

7 yıl boyunca binlerce silahlı görevliyi peşinde koşturan Giuliano'nun yakalanması için, dönemin İtalya İçişleri Bakanı Giuseppe Romita tarafından başına 800 bin liret ödül kondu. Giuliano da, Romita'yı vurana 2 milyon liret vereceğini duyurdu. İtalyan hükümetinin ayrılıkçı lidere karşı yürüttüğü askeri mücadele başarısız olunca başka yöntemler devreye girdi. 6 Temmuz 1950'de tüm gazeteler ‘‘Sicilya Kralı'' Salvatore Giuliano'nun çatışma sırasında öldürüldüğünü duyurdular. Sicilya halkı Giuliano'nun ölümü üzerine günlerce yas tuttu.

MAFYA YÖNTEMİ

Ancak İtalyan gazeteci Besozzi, uzun süre uğraşarak ‘Sicilya Kralı'nın ölümünün ardındaki gerçeği ortaya çıkardı. Giuliano, yardımcısı Gaspare Pisciotta tarafından uyurken öldürülmüştü. Pisciotta, boş bir araziye sürüklediği cesede kurşunlar yağdırarak, çatışmada öldürüldüğü izlenimi yaratmıştı. Mahkeme, suçunu 1951'de itiraf eden Pisciotta'yı hapse yolladı. Pisciotta, hapishanede zehirlenerek öldürüldü.

Dönemin İçişleri Bakanı'nın öldürülmesi emrini verdiği Giuiliano'nun, en yakın adamı tarafından öldürülmesi, İtalyan kamuoyunda ‘devlet tarafından öldürüldü' yorumlarına neden oldu.

1950'lerin Apo'su Salvatore Giuliano

Salvatore Giuliano'nin öyküsü 1950 yılının Ocak ayında Hürriyet gazetesinde dizi olarak yayınlanmıştı. Giuliano'nun yapmak istedikleri, hükümetle olan savaşı kendi ağzından yansıtılmıştı. 21 yaşındaki Giuliano, fotoğraflardan birinde de çatışmalar sırasında aldığı kurşun yaralarını gösteriyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!