20 yılda çoook şey değişti

Güncelleme Tarihi:

20 yılda çoook şey değişti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

20 yıl önce ilanlarla düşürülen Ecevit, bugün o ilanları verenlerin büyük umudu oldu. TÜSİAD, Bülent Ecevit başkanlığında kurulacak hükümete büyük destek veriyor.

1979'da Ecevit'idüşüren ilan

TÜSİAD, Feyyaz Berker'in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, 13 Mayıs 1979'da gazetelere verdiği ilanlarda Bülent Ecevit Hükümeti'ni hedef almıştı. TÜSİAD'ın ‘‘Gerçekçi Çıkış Yolu’’ başlığını taşıyan bu ilanlarından sonra, hükümet değişmişti.

Berker'in başkanlığında Prof. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Emre Gönensay, Prof. Memduh Yaşa, Ali Koçman, Güngör Uras ekibi tarafından hazırlanan ilan metnini, Hulki Aktunç kaleme almıştı.

İlanda, orta gelirli ülkelerin başında yer alan Türkiye'nin, yoksul ülkelerde görülen yoklar içinde olduğu vurgulanarak, Türk ekonomisinin resmi çizilmişti. Bu resimde, Türkiye'nin ihracatının düşük, ithalatının fazla olduğu, döviz kıtlığı yaşadığı, enerji sıkıntısı çektiği, yatırımların ve sanayi üretiminin hızla düştüğü, işsizliğin giderek arttığı, enflasyonun sosyal ve ekonomik bünyeyi kemirdiği vurgulanmıştı.

İlanda ayrıca ‘‘Türkiye nereye gidiyor? Bir ülkede ekonomik bunalım neden doğar? Sorumluluk kimdedir? Dünyanın zengin ülkeleri arasına girebilecek potansiyele sahip yurdumuz neden yoklar içine girmiştir?’’ soruları sorulmuştu.

İLANDAKİ MESAJLAR

İlanın sonunda ise TÜSİAD şu mesajları vermişti:

Enflasyonun hızı yavaşlatılmalı. Halkımızın eline geçen paranın bekçisi olması gereken devlet, karşılıksız para basmak yerine, başka yollar aramalı. Örneğin Maliye'mizin doğru yöntemler kullanarak vergi kaçakçılığını asgari düzeye indirmesi şarttır. Ve mümkündür. Parlamento'muzun ise henüz vergilendirilmemiş kesimleri artık vergi kapsamına alması tarihi bir görevdir.

Şiddetle ihtiyaç duyduğumuz dış kredilerle, uyguladığımız ekonomik sistem birbirine çok yakından bağlıdır. Pazar ekonomisinden gitgide uzaklaşan bir anlayışla, ne Batı dünyasında hak ettiğimiz yeri, ne yeterli kredileri, ne de yatırımlara gerekli dış sermayeyi bulabiliriz.

Demokratik toplumumuzun üreten-verimli üreten-temel gücünün hür teşebbüs olduğunu artık anlamalıyız. Ekonomimizin bir yasakçı mevzuat ağı içinde boğan, kişinin teşebbüs şevkini kıran, kişiyi yanlış yönlenlere sevk eden aşırı müdahaleci ve güven sarsıcı zihniyet bunalımının asıl sebebidir.

Daha çok çalışmanın, daha çok üretmenin ve bolluğa kavuşmanın gerçekçi yolu: Kişiyi rekabet içinde teşviktir. Zorlayıcı, önleyici önlemlerle üretim artmaz. Olsa olsa ekonomik yapı çarpılır. Giderek rejim değişir. Hür teşebbüsün zayıflaması, hürriyetçi demokrasinin zayıflamasıdır. Hür teşebbüsün yok olması ise, politik, ekonomik, sendikal, düşünsel, bütün hürriyetlerle birlikte, hürriyetçi demokrasinin de yok olmasıdır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!