İtalya: Yanlış anlaşıldık

Ferai TINÇ
Haberin Devamı

Roma

İtalya, Türkiye'yi bölme planının taşeronu gibi algılanmaktan rahatsız.

Cumhurbaşkanı, Hükümet ve Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamaları sert ama etkili bir hatırlatma oldu.

TSK'nın sesli müdahalesinin dünkü gazetelerde Türkiye ve demokrasi tartışmalarına yol açmadan yorumsuz verilmesi de ilginçti.

Başbakan D'Alema'nın yakın çevresinde yer alan ancak ‘‘Şu sıralarda çok kritik günlerden geçiyoruz, lütfen kimliğimi açıklamayın’’ diyen bir yetkili, cuma akşamı yaptığımız sohbette, ‘‘Türkiye'yi bölmek mi istiyorsunuz?’’ soruma ‘‘Böyle bir izlenim vermiş olmamız büyük hata’’ yorumunu getiriyordu.

D'Alema'nın geçen hafta parlamentoda yaptığı konuşmanın metnini bulup getirdi ve Başbakan'ın Türkiye'nin toprak bütünlüğünden söz ettiği satırları gösterdi.

D'Alema, Türkiye'nin yöneticileriyle dostça bir diyalog aradıklarını ve Avrupa'nın Kürt sorununun insan hakları çerçevesinde, barışçı bir biçimde çözümüne yardımcı olmak istediğini söylüyor, ‘‘Ama bütün bunlar Türkiye'nin torak bütünlüğü ve güvenliği esas alınarak yapılmalıdır’’ diyordu.

Kürt sorununun öne çıkarıldığı o uzun konuşma içinde bu noktanın gözden kaçtığını, konuştuğum kişi de fark etti.

‘‘Hükümetin içinde her kafadan bir ses çıkması, bazı hükümet ortağı partilerin Öcalan olayına farklı gündemlerle yaklaşması, Türkiye gibi önemli bir müttefiki rahatsız etmişti.’’

Roma'da bu gerçeği anlayanların sayısı artıyor.

Dışişleri Bakanı Lamberto Dini'nin Avrupa Mahkemesi için ‘‘Türkiye'nin onayı şart’’ açıklaması da bu gerçeği gösteriyor.

* * *

BU son olayda büyük bir cehalet krizi yaşanıyor.

Her fırsatta Kürt sorunundan söz eden politikacıların büyük çoğunluğu ne Türkiye'yi, ne de Güneydoğu Anadolu'yu görmüş.

Galatasaray-Juve karşılaşmasının olduğu gün Komünist Parti çizgisindeki İl Manifesto gazetesi ‘‘Zavallı Kürtler, bugün maçı izleyemeyecekler. Çünkü başlarına yağan bombalardan kaçmak için sığınak aramak zorundalar’’ diyordu.

Sonra öğrendim ki, Türkiye yanlısı birkaç haber çıktığı için Öcalan gazeteye ropörtaj vermemiş. Belli ki gazete diyetini ödemiş o günkü haberinde.

Ama bu ucuz oyun yavaş yavaş aklı başında çevrelerde sıkıntı yaratıyor.

* * *

İTALYA Türkiye'yi tanımıyor.

Kürt sorununun, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve zenginleşmesi süreci içinde çözüleceğini, bunun için Türkiyeli demokratların Susurluk sorununun üzerine gittiklerini duyunca, Türkiye'yi tanımadıklarını, sorunlarını iyi bilmediklerini itiraf ediyorlar, konuştuğum birçok aydın, gazeteci ve politikacı.

Dışarıdan empoze edilen çözüm formülleriyle Türkiye'nin demokrasi mücadelesini baltaladıklarını Avrupalı Sosyalistlere anlatmak gerekiyor.

İş esas olarak Türk siyasi partilerine ve daha da önemlisi sivil toplum örgütlerine düşüyor.



Yazarın Tüm Yazıları