Kimler geldi, kimler geçti

Güncelleme Tarihi:

Kimler geldi, kimler geçti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eskiler ‘‘aranjman’’ diyordu, sonraları adına ‘‘Türkçe sözlü hafif müzik’’ veya ‘‘Türk hafif Batı müziği’’ denildi. Şimdilerde ise ‘‘Türk pop müziği’’ olarak anılıyor. Elele dergisi Türk pop müziğine neredeyse üç kuşaktır damgasını vuranlara yer verdi. Türk popuna emeği geçenler arasında, belki de en önemli yere sahip olanlar söz yazarları. Dünden bugüne dillere dolanan o şarkılar acaba kimlerin kaleminden çıkmıştı?

Fikret Şenes: Fikret Hanım, yabancı şarkıları Türkçe'ye uyarlamanın tartışmasız en büyük ustası. Onun kaleminden ‘‘Memleketim’’i bile marş gibi benimsedik. ‘‘Kimler Geldi, Kimler Geçti’’, ‘‘Bambaşka Biri’’, ‘‘Ya Sonra’’, ‘‘Ben Böyleyim’’, ‘‘Son Yolcu’’ orijinallerini unutturacak kadar bizim oldular.

Sezen Cumhur Önal: Fecri Ebcioğlu'nun hemen ardından Sezen Cumhur... Hem DJ, hem söz yazarı. ‘‘Kime Derler, Sana Derler’’, ‘‘Duyduk Duymadık Demeyin’’... Önal ‘‘Sonbahar Yaprakları’’nın hüzünlü romantizmini getirdi müziğimize.

Ülkü Aker: ‘‘Söyle buldun mu aradığın aşkı, söyle, yoksa yalnız mısın sen yine, benim gibi boynu bükük, gözü yaşlı, tek başına’’ yazdıklarının belki de en güzeliydi. Ülkü Aker, ‘‘Kim Arar Seni’’lerden ‘‘Sana Ne Kime Ne’’lere bir dolu hit şarkının söz yazarı.

Aysel Gürel: Nevi şahsına münhasır bir kişilik, müziğin Çılgın Aysel'i... Şarkı sözlerine gelince, herkesten ciddi: ‘‘Firuze’’ler, ‘‘Hadi Bakalım Kolay Gelsin’’ler, ‘‘Dünya Tatlısı’’, ‘‘Sakin Ol’’ hep onun kaleminden.

Selmi Andak: Müziği ‘‘Ve Ben Yalnız'ı’’... Andak, 60. sanat yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Şehrazat: 1968'de yaptığı 45'liklerle müziğe başladı. 80'de ‘‘Sevemedim Karagözlüm’’ü batı formunda söyleyerek Türkiye'de ilk maxi-single'ı çıkardı. 90'da Ajda Pekkan'ın ‘‘Yaz Yaz’’ şarkısıyla besteci kimliğini kazandı. ‘‘Kınalı Bebek’’ Şehrazat'ın ilk prodüksiyonu. En sevdiğ besteleri ise ‘‘Hesap Ver’’, ‘‘Sürgün’’ ve ‘‘Kıyamam’’.

Mehmet Teoman ve Cenk Taşkan: ‘‘Beni Benimle Bırak Giderken’’, ‘‘Bir Nefes Gibi’’, ‘‘Cambaz’’, ‘‘Gerisi Vız Gelir Bana’’... Sözler Mehmet Teoman, müzik Cenk Taşkan...

Melih Kibar: ‘‘Timur Selçuk'la 70'li yıllarda tanıştı ve iki bestesi ortaya çıktı. Eurovision Türkiye elemeleri; ‘‘Çoban Yıldızı’’. Çiğdem Talu'yla uyumlu bir ikili ve ‘‘İşte Öyle Birşey’’. ‘‘Hababam Sınıfı’’nın unutulmaz müziği ile de Altın Portakal aldı.

Turhan Yükseler: 1970'de profesyonel müzik yaşamına, 1974'te ise stüdyo müzisyenliğine başladı. Orkestra şefliğinde değişmez tek isim. 1979'da ve 1982'de Eurovision'da besteci ve aranjör ödülü kazandı.

Garo Mafyan: 1955'te ilk sahne çalışmasını yaptı. 1969'da Selçuk Başar'la İstanbul Gelişim Orkestrası'nı kurdu, 1980'de ise stüdyosunu. Besteci, aranjör ve orkestra şefi. Yonca Evcimik'in ‘‘Abone’’si, Sezen Aksu'nun ‘‘Unut’’u, Ajda'nın ‘‘Her Yaşın Ayrı Bir Güzelliği Var’’ onun eseri. Of aman Nalan'ın prodüksiyonları da Garo Mafyan'a ait.

Zeynep Talu: Annesi Çiğdem Talu'dan ona kalan güzel bir miras söz yazarlığı. Müzikle tanışması çocukluğunda. İlk şarkı sözünü 17 yaşında yazdı. Melih Kibar ve Garo Mafyan'la çalıştı. Şimdi 500'e yakın şarkı sözü var. ‘‘Hey Yıllar’’, ‘‘Yolcu’’ ve ‘‘Üzgünüm’’ en sevdiği çalışmaları.

Seda Akay: ‘‘Deli Mavi’’, ‘‘Haktan’’, ‘‘Böyle de Bir Huyu Var’’, ‘‘Aşk Yarası’’ gibi bir çok şarkının söz yazarı.

Ozan Çolakoğlu: Tarkan'ın aranjörü. Başka söze ne gerek.

Ozan Doğulu: Piyanist, aranjör ve Kenan Doğulu'nun kardeşi.

Aykut Gürel: Genç kuşağın en kıdemlisi. Besteci, aranjör; birçok hit'in mutfağındaki adam.

Norayr Demirci: Aranjörlüğün en eskilerinden. 70'li yıllarda, tüm Ajda klasiklerinin düzenlemeleri ona aitti.

İskender Paydaş: Besteci ve aranjör. Kayahan'la yetişti. Mirkelam'la kendini ispatladı. Genç aranjörlerin en pahalısı.

Sarp Özdemiroğlu: Atilla Özdemiroğlu'nun aranjör oğlu. Çalışmaları Ege'den Yaşar'a uzanıyor.

Buğra Uğur: Yıllardır Nilüfer'le çalışıyor. Besteci, aranjör ve orkestra şefi.

Adnan Ergil: ‘‘Böyle ayrılık olmaz... Böyle yalnız kalınmaz...’’, ‘‘Haram Geceler’’, ‘‘Son Perde’’ ve daha pek çok şarkının sahibi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!