Mallar yandı üretim sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Mallar yandı üretim sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bosch-Siemens-Profilo Elektrik'in Çerkezköy'deki fabrikasında 8 trilyon liralık hasarın ardından üretime devam ediliyor. Şirket temsilcileri, ‘‘Depodaki 40 bin beyaz eşya yandı. Sigorta şirketiyle görüşüyoruz’’ dedi.

Onceki gün beyaz eşya deposu tamamen yanan Çerkezköy'deki Bosch-Siemens-Profilo Elektrikli Gereçler Fabrikası'nda dün üretime devam edildi.

Yaklaşık 8 trilyon liralık zararın meydana geldiği ve 40 bin adet beyaz eşyanın kül olduğu tesisler, Bosch-Siemens'in dünyadaki sigorta şirketi Cigna tarafından sigortalanmıştı. Tesislerin sigortası, Türkiye'de de Aksigorta tarafından underwrite edilmişti. Profilo'nun ortağı, İstanbul Milletvekili Cefi Kamhi, tesislerin sigortalı olduğunu, ancak bunun pekbir şey ifade etmediğini söyledi. Kamhi, ‘‘Ticarette olduğu gibi sanayide malı ertesi günü hemen yerine koyup herşeye aynen devam etmek kolay değil. Bu sürede kaybedilecek pazar payını geri almak zor’’ dedi.

ANADOLU'DA MALIMIZ VAR

Bosch-Siemens-PEG Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Aydilek, önceki günkü yangından üretim sahasının etkilenmediğini ve fabrikanın dün de üretimini sürdürdüğünü bildirdi. Depodaki bütün ürünlerin yanmasına rağmen, Anadolu'daki bazı depolarda hâlâ malları olduğunu belirten Aydilek, bu yüzden pazar kaybı beklemediklerini söyledi.

Aydilek, yangının tamamen söndürüldüğü fabrikada, dünden itibaren, Türkiye'deki eksperlerin yanısıra, teknik kadro ve Almanya'dan gelen eksperlerin inceleme yaptığını bildirdi. Aydilek, ‘‘Yangın söndü, yaraları sarmak için çalışmalara başladık’’ dedi.

Bosch-Siemens-PEG'in fabrika deposunda önceki sabah saat 11.00 civarında başlayan yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Bosch-Siemens-PEG Genel Direktörü Nesim Levi, yagında sabotaj ihtimalini düşünmediklerini açıklamıştı. Levi, ‘‘Yangının çıkışında birinci ihtimal buzdolaplarının içindeki soğutma gazının sıkışma sonucu patlamış olabileceğidir. İkincisi, trafodaki bir arıza üçüncüsü ise personelin ihmalidir. Sabotajı düşünmüyoruz’’ demişti.

En büyük ikinci tesis

1976 yılında Çerkezköy'de kurulan tesis, AEG ve Profilo markasıyla beyaz eşya üretimine başladı. Tesislerin yüzde 51 hissesini, bir kaç yıl önce Alman Bosch ve Siemens satın aldı. Fabrikanın adı Bosch-Siemens-PEG olarak değişti. 30 bini kapalı, 50 bin metrekare alan üzerine kurulan fabrikada günde 3 bin adet beyaz eşya üretiliyor. Türkiye pazarının yüzde 25'ini elinde tutan Çerkezköy'deki fabrika, Bosch'un Almanya'dan sonra en büyük ikinci tesisi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!