8 trilyon yandı

Güncelleme Tarihi:

8 trilyon yandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bosch-Siemens-Profilo Elektrikli Gereçler Fabrikası kül oldu. 6 saatte söndürülebilen yangında ölü ve yaralı yok.

Çerkezköy'de kurulu Bosch-Siemens-Profilo Elektrikli Gereçler Fabrikası'nda dün sabah saatlerinde yangın çıktı. Nedeni henüz belirlenemeyen yangında can kaybı olmadı. Zararın yaklaşık 8 trilyon olduğu açıklandı. 2 bin 500 işçi ile 350 idari personel ve yöneticinin

görev yaptığı tesislerdeki yangın saat 11.00'de başladı. 30 bin metrekare kapalı alanı bulunan depoları saran alevlerle birlikte peş peşe patlamalar oldu. Kimyasal maddelerle, karton, ahşap strafor gibi ambalaj malzemelerinin de tutuşmasıyla, yangın kısa sürede tüm tesisleri sardı. İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ne bağlı itfaiye ekiplerine, Çerkezköy 3'üncü Zırhlı Tugayı'na ait grayderler de yardım etti. Alevlerin 100 metre uzaklıktaki 50 tonluk yakıt deposuna sıçramaması için büyük çaba harcandı.

Uçak ve helikopterler devrede

Rüzgârın da etkisiyle genişleyen yangın kontrol altına alınamayınca, Orman Bakanlığı'nın Antalya, Marmaris ve İzmir'deki söndürme helikopterleri Çerkezköy'e hareket etti. Saat 15.00'te Çerkezköy'e ulaşan ‘Doruk’ adlı söndürme uçağı Marmara Denizi'nden su alıp alevlerin üzerine boşalttı. Helikopterler de söndürme çalışmalarına katıldı ve yangın saat 17.00 sıralarında tamamen kontrol altına alındı.

Sabotaj ihtimali zayıf

BOSCH-Siemens-Profilo Elektrikli Gereçler Fabrikası Genel Direktörü Nesim Levi, yangında sabotaj ihtimalini düşünmediklerini söyledi. Depodaki 40 bin adet beyaz eşyanın hurdaya döndüğünü belirten Levi, yangının çıkış ihtimalle-rini şöyle değerlendirdi: ‘‘Birinci ihtimal, buzdolaplarının içindeki soğutma gazı sıkışma sonucu patlamış olabilir. İkincisi, trafodaki bir arıza yangına neden olmuştur. Üçüncü ihtimal ise, personelin ihmalidir. Sabotajı düşünmüyoruz. Buna inanmamız için birinin çıkıp ‘Ben yaktım' demesi lazım.’’

Milli servet

Profilo SGS Genel Müdürü Cefi Kahmi de; yangının, depoların, imalathanelerin bulunduğu bölümde başladığını belirterek, ‘‘Bu bir milli servet. Tırnaklarımızla kazıyıp, yarattığımız bir servet’’ dedi.

Büyük hisse Almanlar’ın

Çerkeköy'de 1976 yılında kurulan tesis, AEG ve Profilo markalarıyla beyaz eşya üretimine başladı. İç piyasa ve ihracata dönük üretim yapan tesisler zamanla teknolojisini yeniledi. Alman Bosch ve Siemens Grubu'nun birkaç yıl önce yüzde 51 hissesini aldığı tesisler, Bosch-Siemens-Profilo Elektrikli Gereçler Fabrikası adını aldı. Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, ana depo ve plastik aksam olmak üzere 5 bölümden oluşan tesiste, iç piyasanın yanı sıra ihracata dönük üretim de yapılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!