Kolombiya ve Rusya kırması

Zeynep ATİKKAN
Haberin Devamı

Bütün bunlar buram buram kokuyordu. İnsanın burnunun direğini kıracak kadar.

Uzun sürmedi, burun direğini kıran koku kaba güç oldu meydan okumaya başladı. Sonra burun kırdı. Çok yakına, çok içimize geldi. Sanal filan olmaktan çıktı. Güçlendi, palazlandı, meşruiyet kazandı. Mali milat operasyonlarıyla kendi meşruiyetinin miladını ilan etti.

Şimdi görülüyor ki artık Kolombiyalaşma ile Rusyalaşma kırması bir şey Türkiyeleşme gibi bir süreci başlatmak üzere.

Cumhuriyetin yetmiş beşinci yılını şen şakrak kutladığımız şu günlerde varılan nokta bu.

Kolombiyalaşma çünkü, bu Latin Amerika ülkesinde kara para, devleti kıskıvrak kavrayıvermişti. Kara paranın devleti ele geçirdiği dünya aleme ilan edildi. Clinton gidip, kapitalizm adına Kolombiya yönetimine uyarılarda bulunduysa da Kolombiyalaşma hız kesmedi.

Rusyalaşma çünkü, bu koca ülkede Batı'lı abilerin alkışları altında eski partililer, yeni işadamlarıyla mafyalaşıp bütün özelleştirmeleri kırıştılar. Ne var ne yok cebe indirip mafya imparatorlukları kurdular. Şimdi Rusya çöküyor ama Rusyalaşma süreci tam hız sürüyor. Rusya'nın dünkü şakşakçıları bugün ‘kapitalizm kültürü olmadan kapitalizm işlemez’ vecizesini patlatıyorlar.

Türkiyeleşme işte böylesine melez bir yapı. Bu yapıda ihalelerin kimlere verildiği, özelleştirmelerin asıl yapıldığı, neyin kime niçin verildiği son derece önemli. Hepsi araştırılması gereken birer gazetecilik sorusu.

‘Neden, nerede, kime, nasıl’.

Dün CHP milletvekili Fikri Sağlar ile konuşuyordum. Sağlar'ın çeteler konusundaki mücadelesi, istendiğinde bir milletvekilinin parlamentonun çatısı altında neler yapacağının da göstergesi bence.

Acaba on milletvekili daha arkasına takılamaz mı?

Temiz toplum, temizlenmek isteyen toplumların yakalayacağı bir çıtadır. Biz gerçekten temiz toplum istiyor muyuz?

Kurallı bir Türkiye istiyor muyuz?

Gazete sayfalarına yansıyan ilişki biçimlerini, bitirimlikleri, abi, canım ciğerim muhabbetlerini, siyasetçi, bürokrat, mafya temaslarını izleyip sustukça sormak gerekiyor:

Kolombiya- Rusya kırması modele bu kadar yatkınlık ve hoşgörü neden, niçin?

O çok övünülen ve mucize ilaç diye sunulan özelleştirmenin nasıl yapıldığı belli. Türkiyeleşme sürecinde, limanların, marinaların özelleştirilmesi özel iştah şurubu işlevi gördüğü de ortada. POAŞ, tarihe mal olacak bir teammül yarattı. Arkasının geleceği belli. Çünkü Türkiyeleşme süreci tam gaz sürüyor.

Kurunun yanında yaş da yanar derler...Kolombiyalaşma ve Rusyalaşma kırması düzende iş dünyasının siciline de hep bu düzenin karartıları düşecek artık.

Bir kere o düzen kendi kaba gücünü dayatmaya görsün.

Kaset satışlarının ‘top ten’i özelleştirmeler, ihaleler, arsa, bilmem ne kapatmaları oluyor. Ve de yeni bitme bir iş dünyasının bol bol kaset doldurduğu bir ülkede cumhuriyetin yetmiş beşinci yılı kutlanıyor. Kaset kayıtlarında kayda geçen ilişkilerin korkunçluğu izlenerek.

Piyasa ekonomisinin kuralı şeffaflıktır. Karanlık özelleştirmelerle, kaset satışlarıyla rekabetçi, dinamik ve de dünya pazarlarını zorlayan kıvrak bir piyasa modeli kurulamaz.

Susurluk'un yıldönümü yaklaşıyor. 3 kasım temiz toplumun miladı olacaktı.

Kasetlerin sesine kulak verilirse bu miladın başlaması çok zor.

Ama mali milat başladı. Kaset satışları da çok iyi.



Yazarın Tüm Yazıları